Počátek vysílání v Československu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Přehled pořádaných akcí, které můžete sponzorovat :
ô BARVY ŽIVOTA odkaz: Pozitivní noviny AInformace o projektu SENIOŘI K POČÍTAČŮM! (pro další šíření v médiích) ● POZITIVNÍ NOVINY jsou tvůrcem.
ADOPCE PANENEK Adoptuj panenku a zachráníš dítě. Cíl projektu •Cílem projektu PANENKA je získat finanční prostředky pro celosvětovou očkovací kampaň UNICEF,
SVĚTOVÁ ASOCIACE NOVIN- ZLATÝ GLÓBUS ZLATÝ GLÓBUS Anglicky Golden Globe Award Filmová a televizní cena udělovaná každý rok v lednu Asociací zahraničních.
Practice with the Conditional Change the following sentences to the conditional, according to the model. Vzor: Nemám peníze a nemohu si koupit auto. Kdybych.
Nový dětský okruh České televize
Zdraví Vás KRTEČEK.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
(X/Y)něconěcoHT1. Televizní studio Ostrava První televizní studio na Moravě a ve Slezku Počátek historie od r (výstavba vysílače) Ostravské a pražské.
Jmenuji se Michaela Petrová
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Reality show, ktorá našla brata Výsledky sledovanosti
AHOJ! CHTĚL BYCH SE VÁM PŘEDSTAVIT…
Historie České televize
Jaká bude dětská veřejnoprávní televize ČT :D? Petr Dvořák, generální ředitel České televize Jaká bude dětská veřejnoprávní televize ČT :D? Zlín Film Fest,
JÍZDA V BOULÍCH.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Lidská práva.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Dramatika pro děti Workshop ARAS Strana 1.
Zahrajte si v matematice oblíbenou hru
Jan Opatřil….
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Národní týden manželství „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží...“ únor, 2015.
Testy, testové úkoly. Testy, testové úkoly 1. Charakterizujte publicistický styl 2. Které útvary najdeme v novinách? 3. Charakterizujte reportáž 4.
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zdeněk Smetana (nar ) autor: Kateřina Marková.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
České filmové pohádky Sarah Grossblatt. Bylo nebylo…. Historie českých filmových pohádek V 50. letech prnvní filmová pohádka: Císařův pekař.
Vzhledem k tomu, že je hlavně pro nás starší nepříjemné počasí a mnohé nás již nebaví stále se dívat a někdy i rozčilovat u pořadů televize, tak jsem.
Slovní úlohy na procenta Vytvořila: Mgr. Marie Jíšová v programu PowerPoint 2003 ZŠ Benešov Karlov.
Média a my v dnešním světě Tony Duong, 8.B Projektový den 8. dubna 2009.
OVOV Odznak všestrannosti olympijských vítězů
Televizní vysílání v České republice
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY KNIH Pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů.
Ilustrace oblíbené knihy
Programová koncepce ČT :D
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtečka
Televize 8. ročník.
Karel Čapek.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vsetín Město ve kterém žiji
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma měsíce: Kniha-můj přítel Téma měsíce: Kniha-můj přítel Školní družina ZŠ Na Smetance Praha 2 měsíc Březen Po dlouhé a studené zimě se všichni radujeme.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Národní týden manželství (NTM) únor, 2007.
INTERNET Pro 5. ročník.
Mapování stavu oboru animace v ČR
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Třídní schůzky T4
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
AHOJ! CHTĚL BYCH SE VÁM PŘEDSTAVIT…
Practice with the Conditional
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Děti a rádio Michal Kormaňák Account Director Ipsos Public Affairs
Transkript prezentace:

Počátek vysílání v Československu Jak to chodí v televizi

Počátek vysílání 1. veřejné vystoupení Františka Filipovského – 1. 5. 1953 Pravidelné vysílání od února 1954 Pak další vývoj: Zajímavá data 1955 – první přímý přenos (hokej) 1957 – první losování Sportky 1970 – testování 2. programu 1973 – vysílání v barvě 1979 – dokončen komplex Kavčí hory 1992 – zavádění stereozvuku

Televize sloužila jako přínos informací ( u nás, ale také ze Sovětského svazu a dalších socialistických zemí), ideologie, propagace socialistických ideálů V kulturní oblasti se objevovaly inscenace světových děl, občas filmy ze „západu“ Fenoménem se stal seriál – tvůrce Jaroslav Dietl (1929–1985) Tři chlapi v chalupě – 1961–63 Muž na radnici – 1976, život na národních výborech, moudří funkcionáři Žena za pultem – 1977, moudrá prodavačka, svědomitá, plné pulty potravin a lahůdek (v té době nereálné) Nemocnice na kraji města – 1978–81, oblíbený seriál z nemocnice, primář Sova, osudy dalších lékařů, sester, pacientů

Historii provází oblíbené programy Pro děti : Jů a Hele Kabaret Večerníček (2. 1. 1965 poprvé) Ale: MF Dnes 16. 5. 2013 uveřejnila příspěvek Jakuba Kohaka Česká televize zruší večerníček Důvody: Finanční stránka – honoráře autorům znělky – výtvarník, režisér, kameraman, hlas, animátor – snad prý mnohamilionová částka za rok! Právní oddělení – Večerníček stoupá vzhůru po schodech, pak letí (údajně 67 m), z té výšky dopadá na houpacího koníka, poté bez helmy skočí do auta(malý chlapec nemá řidičák – navádí děti řídit taťkovo auto), jízda na jednokole je extrémně nebezpečná! A co ty papíry, které rozhazuje? Znečišťuje prostředí!

Dívali jste se na Večerníčkovy pohádky? Vyvolával ve vás pocity popsané v předchozím příspěvku? Kterou pohádkovou postavu máte nejraději? Na kterou filmovou pohádku se rádi podíváte třeba o Vánocích? Měli by rodiče číst dětem pohádky před spaním? Může takové čtení pohádek nahradit poslech audio nahrávek? Poslouchali byste také audio-nahrávku knih, kterou si máte připravit k maturitní zkoušce (již přečtenou, pro zopakování)? Udělejte malou anketu se zadanými otázkami a vyhodnoťte.

Od roku 1997 provází TV vysílaní také vědomostní soutěž AZ KVÍZ Produkuje studio Brno Předcházela soutěž Ypsilon – pro studenty středních škol AZ kvíz má svá pravidla: konkurs (odpovědi minimálně na 50 %), dříve se mohli soutěžící vrátit po 5 letech, dnes po roce (ale opět konkurs) Moderátoři – Aleš Zbořil, Eva Machourková Během let změna bankomatu, kulis Nově soutěž sms pro diváky Otázky – kde je pořád brát? Rozdělte se na skupiny a vymyslete otázky pro ostatní, pravidla bodování.

Média nás obklopují každý den CVVM – Centrum pro výzkum veřejného mínění testovalo důvěru v různé instituce Výsledky Instituce Důvěřují Nedůvěřují Televize 51 % 47 % Rádio 58 % 37 % Tisk 42 % 56 % Internet 50 % 35 % Zajímavost: nejvíce lidí důvěřuje armádě – 62 % Tisku více věří ženy Od roku 2005 klesá důvěra v tištěná média a televizi

Do roku 2005 působili v televizi hlasatelé Uváděli všechny pořady, motivovali diváky a uváděli do děje Mezi nejznámější patřili Saskia Burešová a Alexander Hemala V magazínu MF Dnes 16. 5. 2013 vzpomínali: -V době bez mobilů si dávali přes obrazovku s rodinou a známými vzkazy (pruhovaná kravata – babi, dojedeme o víkendu, po večerníčku – umyjte si děti zoubky: vzkaz všem dětem, ale hlavně vlastním) -S diváky komunikovali prostřednictvím dopisů – jednou divačka psala: máte už na obrazovce obnošené šaty, pošlete mi je prosím -V obchodech dostali navíc banán, popř. tvrdé sparty (rozumíte tomuto pojmu?)

Pan Vajíčko – reklama v socialistické éře

Zdroje http://zpravy.idnes.cz/idnes-pomohl-najit-autora- pana-vajicka-dhi- /domaci.aspx?c=A041202_155855_domaci_ton www.wikipedie.cz MF Dnes 16. 5. 2013, Magazín 60 let televize v Česku http://cvvm.soc.cas.cz