Gender v rozvojové spolupráci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
P ORADENSTVÍ V PERSONÁLNÍM ŘÍZENÍ. Ú VOD Poradenství slovníky definují například jako informační a konzultační činnost směřující k orientaci tazatele.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Struktura obyvatelstva
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Komunitní a otevřená škola
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Genderový mainstreaming a genderový audit
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZDROJE METODICKÉ PODPORY PaedDr. Markéta Pastorová
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Department of Politics and European Studies Palacky University in Olomouc Delokalizace, transformace a inovace lokální ekonomiky _____________________________________________________.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Místní plán inkluze + OP VVV
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Subjekty a objekty veřejných politik
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Rodina jako sociální instituce
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
GENDER.
Konflikt, koření života
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Gender v rozvojové spolupráci Anna Kotková, Gender Studies, o.p.s. KA 09 seminář Česká rozvojová spolupráce na křižovatce

biologické pohlaví - od narození obvykle dané a neměnné Gender Pohlaví „sociální pohlaví“ - něco, co není „od přírody“, co získáváme během života formován kulturou a společností určení rolí, chování a norem vztahujících se k ženám a mužům; ovlivňuje všechny sféry, oblasti a fáze života (výchova, vzdělávání, rodina, práce atd.) je proměnlivý: v různých společnostech, obdobích či sociálních skupinách rozdílné učíme se ho, denně se s ním setkáváme a pracujeme na něm genderové stereotypy (představy o tom, jaké a jací mají ženy a muži být, a jak se mají chovat) v konzervativnějších společnostech je těžší genderovým rolím uniknout “doing gender” v pracovní oblasti vs. osobní život biologické pohlaví - od narození obvykle dané a neměnné

Gender (nejen) v rozvojové spolupráci: proč se jím zabývat? V každé společnosti na světě ženy představují znevýhodněnou skupinu ve srovnání s muži. vzdělání zdravotní péče obživa přístup k a nakládání s výrobními prostředky moc V každé společnosti na světě mají ženy a muži rozdílné potřeby vzhledem k rozdílným rolím a povinnostem a vzhledem k nerovnému přístupu k a ovládání zdrojů. • Ženy odpracují 67% všech odpracovaných hodin. • Vydělají si pouze 10% příjmů. • Dvě třetiny negramotných jsou ženy. • Ženy vlastní méně než 1% majetků. (Gender and Development, Training Kit, Oxfam, zdroj: OSN) Jsou to ve své většině ženy, kdo v současné době obvykle pečují o domácnost a děti. Jejich blaho= blaho jejich rodiny a dalších generací potomků. Výsledek: překážka v rozvoji kvůli omezení šancí a příležitostí poloviny populace.

Feminizace chudoby Snižování chudoby jako základní klíč v rozvojové spolupráci Chudoba není stejná pro muže a ženy Z cca 1.2 miliardy lidí, žijících celosvětově v chudobě, více než dvě třetiny jsou ženy a dívky Jejich chudoba je přímým důsledkem jejich znevýhodnění, především nerovnosti v přístupu ke zdrojům a příležitostem, vlastnictví půdy, možnosti dědictví, neúčasti v rozhodovacích procesech atd. Ženy a dívky nesou velkou zodpovědnost a vykonají množství neplacené a reprodukční práce v domácnosti, v oblasti péče o rodinu atd. Vymýcení chudoby je nemožné, pokud se nezaměříme na specifickou situaci žen a dívek. (Zdroj: Gender in Development Matters)

Cíl: Genderová rovnost/rovnost příležitostí (Gender Equality) Situace, v níž jsou ženám a mužům garantována stejná práva a příležitosti a svobodu volby Neznamená stejnost mužů a žen Mění způsob myšlení-neuplatňuje genderové stereotypy, genderové role apod.

Proces Genderová spravedlnost (Gender Equity) Vede k genderové rovnosti. Je to proces, který zahrnuje strategie a opatření, které kompenzují nevyrovnané postavení žen (v závislosti na situaci a oblasti i mužů) a eliminují jejich historické a společenské znevýhodnění. Posílení postavení žen (Women´s Empowerment) Proces, v rámci nějž ženy získávají kontrolu nad vlastním životem, uplatňují svá práva a dovedností a zlepšuje se jejich přístup k a ovládání různých zdrojů (politická moc, ekonomické postavení, informace atd.) Gender Mainstreaming Je strategií, jejímž cílem je dosáhnout genderové rovnosti. Genderová perspektiva je uplatňována na dvou úrovních: Jako průřezové téma ve všech politikách, programech a projektech (na všech úrovních projektového cyklu: psaní projektu (vstupní analýza), realizace (průběžné evaluace), reporting (výsledná evaluace).

snaží se zapojit ženy do stávajícího rozvojového procesu Gender v rozvojové spolupráci (Gender in Development) Ženy v rozvojové spolupráci (Women in Development) Přístup, který se nezaměřuje pouze na ženy nebo muže, ale spíše na proměnu a narovnání vztahů mezi sociálně danými pohlavími: nesnaží se upozadit a marginalizovat muže, ale snaží se rozšířit účast žen na všech úrovních chce zajistit, že přístup ke zdrojům nebude vázán na příslušnost k jednomu nebo druhému pohlaví. snaží se zapojit ženy do stávajícího rozvojového procesu projekty o ženách a pro ženy princip, který neřeší příčiny a kořeny diskriminace a nerovnosti žen

Gender Studies, o.p.s. nevládní nezisková organizace pozorovatel ve FoRS informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti právní poradna knihovna obsahující množství publikací a materiálů k feminismu, gender studies, právům žen a mužů atp. Gorazdova 20, Praha 2 www.genderstudies.cz www.feminismus.cz www.rovneprilezitosti.cz https://www.facebook.com/GenderStudiesPraha anna.kotkova@genderstudies.cz