Facebook: Popularizace vědy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Historické pozadí šedesátých let
Anotace DUM - DĚJEPIS Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice
Vývoj politické mapy Evropy
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Pedagogika volného času (VČ)
Druhy, formy a typy cestovního ruchu, historie CR na území ČR
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Evropská integrace 20. století
socialismus komunismus feminismus
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č.3 ZS AR 2013/2014.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
Česká republika Demokratický stát.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Vývoj české ústavnosti
Totalitní režimy.
Venkov a jeho obraz ve vnímání lidí Pavlína Maříková Sociologická laboratoř KHV Česká zemědělská univerzita Praha.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Poválečné Československo
KOMUNISMUS Michal Hess.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
ČESKÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Komunistické vládnutí v 80. letech a socialistické hierarchie Martin Hájek, ISS hajek zavinac fsv.cuni.cz duben 2007.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Autor: Květa Stejskalová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření18.
Období normalizace uč
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vývoj české ústavnosti
Československo v 50. letech
Charta 77.
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Úvod do učiva občanské výchovy
Poválečné Československo do roku
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Facebook: Popularizace vědy http://popularizacevedy.slu.cz/ Facebook: Popularizace vědy

Volný čas v Československu v 50. a 60. letech 20. století

Přednáškový cyklus na Slezské univerzitě v Opavě Čeští filatelisté po roce 1945 – doc. PhDr. Jiří Knapík, Ph.D. Gastronomie jako volnočasová aktivita v 60. – 80. letech – doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D. Hudební alternativa v Československu po roce 1956 – Mgr. Petra Schindler-Wisten, Ph.D. Chataření a chalupaření – Mgr. Petra Schindler-Wisten, Ph.D. Kulturní trávení volného času – doc. PhDr. Jiří Knapík, Ph.D. Letní čas dětí a dospělých – PhDr. Alžbeta Čornejová Pionýrské tábory v letech 1955 – 1968 – PhDr. Alžběta Čornejová Společenské aspekty volného času – doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D. Tzv. mimoškolní výchova jako součást volného času dětí v 50. a 60. letech – doc. PhDr. Jiří Knapík, Ph.D. „Volný čas“ žen: dvojí role zaměstnaných žen po roce 1945 – Mgr. Petra Schindler-Wisten, Ph.D.

Teorie volného času 19. století označováno jako „století práce“ 20. století označováno jako „století volného času“ Na obou stranách „železné opony“ se v 50. a 60. letech živě diskutovalo o otázce „co to vlastně volný čas je“

Kapitalistické státy Joffre Dumazedier (1915-2002): „Volný čas je souhrn činností, které může člověk provozovat s plnou libovůlí, buď aby si odpočinul, nebo aby se pobavil, nebo přispěl ke svému osobnímu rozvoji poté, když se uvolnil od svých závazků pracovních, rodinných a společenských.“

Socialistické státy Karl Marx (1818-1883): „Měřítkem bohatství budoucí komunistické společnosti nebude délka pracovní doby, ale právě volný čas.“ Vladimír Iljič Uljanov (1870-1924): „Volný čas má sloužit k oddechu, k vlastnímu rozvoji osobnosti a k využití práv jednotlivce jako člověka, člena rodiny a občana.“

Teorie volného času v Československu Představitelé: Antonín Červinka Blanka Filipcová Radoslav Selucký

Volný čas v Československu v letech 1945-1956 Tzv. Budovatelské období Obnova republiky zničené válkou Po roce 1948 důraz na „budování“ socialismu a kolektivní formy trávení volného času Akcentován přínos budovatelské práce i ve volném čase Delší pracovní týden oproti dnešku

Volný čas v Československu po roce 1956 Postupné snižování pracovní doby Vzestup volného času napomáhá i rozvoji nejrůznějších volnočasových aktivit: - modelářství, filatelie, filumenie, chataření, chalupaření, zahrádkaření, kutilství apod. Uvolnění napětí mezi západním a východním blokem umožnilo i větší rozvoj cestování

Rozsah pracovní doby Osmihodinové pracovní podmínky uzákonilo Československo 19. prosince 1918 zákonem číslo 91, který platil až do roku 1956.  1956 – snížení pracovní doby ze 48 na 46 hodin týdně 1960 – mělo dojít k dalšímu snížení ze 46 na 42 hodin týdně 1966 a 1968 – vyhlášky o zkrácení pracovní doby na 41,5 hodiny týdně vytvořen pětidenní pracovní týden

Hlavní organizace zajišťující možnosti trávení volného času Československý svaz mládeže (1949-1968) Socialistický svaz mládeže (1970-1989) Svaz pro spolupráci s armádou – tzv. Svazarm (1951-1989) Revoluční odborové hnutí