Turistické cíle v Brně Jakub Hlavenka 4.Bg.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Památky Unesco Česká republika.
Znojmo
Významné památky ČR.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
Historické památky města MIKULOV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Brněnský funkcionalismus praktická část bakalářské práce
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
… správný cíl vaší cesty!
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Česká secese a Alfons Mucha
SVITAVY.
Znáte brněnské kostely ?
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Procházka městem Brnem
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Praha.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PAMÁTKY PRAHA.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Brno.
Opava.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Národní muzeum.
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Město Brno.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_11_Brno_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
MSBP_VC1 Výtvarné činnosti 1 (základy výtvarné kultury) Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 17.
BRNO – VILA TUGENDHAT vila se nachází v městské části Brno-sever
MELODIE.
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Místo, kde bydlím Jakub Laurich
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
BRNO Matěj Pilát
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Románská architektura v Čechách
Královské město Rakovník
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

Turistické cíle v Brně Jakub Hlavenka 4.Bg

Hrady

Hrad Špilberk Nachází se v městské části Brno-střed. Založen ve druhé polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. Několikrát obléhán, avšak nikdy nedobyt. V roce 1962 byl hrad (spolu s parkem okolo) prohlášen národní kulturní památkou. V současnosti patří k objektům Muzea města Brna.

Hrad Veveří Jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů v ČR. Ale také jeden z velmi z nejvíce zanedbaných hradů v ČR. Jeho tvoření zabralo přibližně 800 let. Původně zřejmě malý lovecký hrádek. V 13. století se uvádí jako kamenný hrad. 14. století byl hrad výrazně rozšířen. 1942–1945 byl hrad zabaven pro potřeby wehrmachtu a SS. Po mnoha rekonstrukcích je hrad otevřený od roku 2002.

Kostely, kláštery a katedrály

Katedrála sv. Petra a Pavla Nejnavštěvovanější brněnská památka. Nachází se v městské části Brno-střed. Je národní kulturní památkou. Obě věže jsou vysoké 84 metrů. Interiér lodi a vnitřní zařízení je převážně barokní. 12. století zde vznikl kostelík. 13. století přestavba na románskou baziliku. Chrám byl poté přestavěn do raně gotické podoby. Od 18. století probíhalo silné barokizování. 1904–1909 byla katedrála přestavěna do stylu novogotiky.

Kostel sv. Jakuba

Kostel sv. Michala

Kostel J. A. Komenského

Husův sbor Spadá do období Funkcionalismu. Budova Husova sboru je jednou z prvních moderních církevních staveb v Česku. Byla postavena v roce 1929 Budovu vlastní Jednota bratrská.

Další kostely Betlémský kostel Kostel svatého Leopolda Kostel sv. Josefa Kostel sv. Maří Magdalény Kostel Nalezení sv. Kříže Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel Zvěstování Panny Marie a svatého Tomáše apoštola

Muzea a galerie

Technické muzeum Pokusy o založení byly již v roce 1924. Svoji činnost plně rozvinulo až v roce 1948. V 50. letech bylo muzeum přesunuto do barokní budovy na rohu Orlí a Josefské ulice v Brně. Také bylo zestátněno a stalo se součástí Národního technického muzea v Praze. V 2. polovině 90.let se muzeum přesunulo do nové budovy v Králově Poli na ulici Purkyňova. Existuje Klub přátel Technického muzea v Brně a Knihovna TMB.

Mendelovo muzeum Bylo založeno v roce 2002. Jeho posláním je šířit vědecký odkaz augustiniánského opata G. J. Mendela. Mendel se zabýval rostlinami, meterologií a šlechtěním včel, je taká nazýván otcem genetiky. Muzeum propaguje Mendelův odkaz, a vědní obory, kterými se mohou zabývat studenti na MU. Muzeum také pravidelně představuje krátkodobé umělecky zaměřené výstavy.

Moravská galerie Vznikla 1. dubna 1961 spojením 2 institucí (Františkovo muzeum, Moravské uměleckoprůmyslové muzeum) Pražákův palác-moderní a současné umění, administrativa. Uměleckoprůmyslové muzeum-architektura, malířství, grafika, dějiny průmyslového designu. Místodržitelský palác-stálá expozici sbírky starého umění. dům Josefa Hoffmanna-výstavy orientující se na osobnost Josefa Hoffmanna. Vila Dušana Jurkoviče-výstavní a badatelské centrum v oblasti architektury a designu.

Moravské zemské muzeum Druhá nejrozsáhlejší a nejstarší muzejní instituce v Česku, zároveň největší a nejstarší muzeum na Moravě. Založeno 29. července 1817 Je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR a členem Asociace muzeí a galerií ČR. V Brně- Dietrichsteinský palác, Biskupský dvůr, Palác šlechtičen, Pavilon Anthropos, Památník Leoše Janáčka. Mimo Brno- Památník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou, Zámek v Jevišovicích, Zámek v Budišově, Centrum slovanské archeologie v Uherském Hradišti

Muzeum města Brna Věnuje se odborné vědecké, kulturní a vzdělávací činnosti, jejímž tématem je město Brno. Spravuje rozsáhlé sbírky zachycující kulturní dědictví moravské metropole. Oficiálně vzniklo 20. března 1900. Pod tuto instituci spadá: Hrad Špilberk-centrální budova. Měnínská brána-stálá expozice, krátkodobější výstavy. Vila Tugendhat-badatelské centrum k dějinám objektu a moderní architektury.

Funkcionalistické památky

Vila Tugendhat Vila je označována za nejvýznačnější předválečné dílo Ludwiga Miese van der Rohe a stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Nosný systém budovy tvoří ocelové sloupy(29), toto řešení bylo v rodinném domě použito poprvé. Vila byla postavena v prosinci 1930. Celá stavba domu včetně vybavení a zahrady přišla na 5 milionů korun (průměrná cena domu činila 50 000 korun). 1939 byla zabavena gestapem. 1945 zabrala vilu Rudá armáda. 1969 byla prohlášena národní kulturní památkou.

Zemanova kavárna Současná budova je replikou původní stavby, která stála v letech 1926-1964 nedaleko Janáčkova divadla. Kavárna byla v padesátých letech 20. století znárodněna. Poté sloužila jako mateřská škola. V roce 1964 byla zbourána, aby nepřekážela výstavbě Janáčkova divadla. Potom byl v 90. letech vypracován návrh na repliku původní kavárny. V den 100. výročí narození architekta Bohuslava Fuchse 24. března 1995 byla Zemanova kavárna slavnostně znovu otevřena.

Cíle za zábavou

Lanové centrum Proud Nachází se na ulici Lesná. Otevřeno mají Duben-Říjen Nabízí: Programy pro veřejnost Programy pro školy a neziskové org. Programy pro firmy

Jungle Park Nachází se na pravém břehu řeky Svratky v Brně Pisárkách naproti areálu SKP Kometa Brno. Otevřeno mají Březen-Listopad Nabízí: Programy pro veřejnost Programy pro školy a neziskové org. Programy pro firmy

Bongo Brno Nalézt ho můžete na adrese Pražákova 51. Jedná se o halu ve které je zbudováno hřiště se spoustou atrakcí a konstrukcí určených k hraní. Určeno převážně pro děti od 3 do 15-ti let. Nabízí: Programy pro veřejnost Programy pro školy a školky Program pro oslavu narozenin

Otázky a odpovědi 1) Stručně charakterizujte nejnavštěvovanější brněnskou historickou památku. Jedná se o katedrálu sv. Petra a Pavla. 2) Stručně charakterizujte 5 významných brněnských muzeí. Všechno je uvedeno v předešlých snímcích. 3) Uveďte 5 veřejnosti přístupných historických památek v Brně a stručně je charakterizujte. Hrad Špilberk, Hrad Veveří, Katedrála sv. Petra a Pavla, Vila Tugendhat, Zemanova Kavárna, Husův sbor,