Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní muzeum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní muzeum."— Transkript prezentace:

1 Národní muzeum

2

3 Historický vývoj Muzeum bylo založeno roku 1818 pod názvem Vlastenecké muzeum v Čechách. Od roku 1848 neslo název České muzeum, v období let 1854–1919 pak Muzeum Království českého. Před postavením nové budovy muzeum sídlilo provizorně ve Šternberském (1821–1846) a Nostickém paláci (1846–1892).

4 Hlavní budova Novorenesanční stavba od projektanta Josefa Schulze s centrálním prostorem Panteonu a výzdobou od umělců generace Národního divadla pochází z let 1885–1890 a tvoří dominantu celého Václavského náměstí. Projekt kladl důraz především na monumentalitu, zčásti na úkor funkčnosti. V roce 1968 byla jeho přední fasáda poškozena střelami sovětské armády, ohroženo bylo rovněž i během výstavby pražského metra v první polovině 70. let minulého století (při výstavbě vestibulu stanice Muzeum došlo k poničení některých stěn, vestibul musel být lépe vyztužen). Budova nebyla nikdy celkově rekonstruována, na začátku 21. století je tak již ve velmi špatném stavu.

5 Josef Schulz Josef Schulz (11. dubna července 1917) byl český architekt a restaurátor. Byl profesorem na české technice v Praze, člen České akademie věd. Studoval na Akademii ve Vídni a v Itálii. Zdrojem inspirace mu byla italská a česká renesance, ovlivněn byl též vídeňským historismem. Jeho stavby se vyznačují strohostí a přesností Spolu s Josefem Zítkem vyhrál soutěž na stavbu Rudolfina v Praze. Rekonstruoval požárem zničené Národní divadlo v Praze. Při návrhu stavby Národního muzea upřednostnil reprezentační hledisko před funkčností. Větší smysl pro harmonický účinek projevil při stavbě Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Činný byl i jako restaurátor. Například obnovil sgrafita Schwarzenberského paláce v Praze na Hradčanech a zámky Stránov a Vrchlabí.

6 Další expozice Kromě sbírek v hlavní budově pod Národní muzeum spadají také tyto expozice: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur (Betlémské náměstí, Praha) Historická expozice (Lobkovický palác, Pražský hrad) Muzeum Bedřicha Smetany (Novotného lávka, Praha) Muzeum Antonína Dvořáka Lapidárium (Výstaviště, Praha) Expozice historických lékáren (Nerudova ulice, Praha) Památník Jaroslava Ježka (Kaprova ulice, Praha) Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra (Palackého ulice, Praha) České muzeum hudby (Karmelitská ulice, Praha) Muzeum českého loutkářství (Prachatice) Muzeum knihy (Žďár nad Sázavou)

7 Knihovna Národního muzea
Součástí Národního muzea je také knihovna. Všeobecná část knihovny a oddělení rukopisů a starých tisků je umístěno v hlavní budově muzea, unikátní soubor historických i současných novin a časopisů je uložen v místodržitelském letohrádku v pražské Stromovce. Knihovna NM také zajišťuje provoz Muzea knihy v zámku ve Žďáru nad Sázavou.

8


Stáhnout ppt "Národní muzeum."

Podobné prezentace


Reklamy Google