Kvalitativní výzkum – základní rámec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
ALKO JÓGA PRAVIDELNÝM PROCVIČOVÁNÍM DOVEDETE PROVEDENÍ JEDNOTLIVÝCH POZIC K DOKONALOSTI.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Kvalitativní výzkum – designy/strategie výzkumu- 2. část
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Kvalitativní výzkum – designy/strategie výzkumu
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Kvalitativní výzkum – sběr dat a práce s nimi
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociologický výzkum.
Cíle Metody a techniky Testování obalu. Cílem výzkumu obalu je zjistit: Aspekty užívání Vnímání obalu (identifika č ní síla) Nápadnost (rozlišovací síla)
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
2012 / 2013 Psychologie Komunikace Zuzana Psychologia.
Kristýna Balátová Diagnostické metody v SP Etika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín Praha,
Mgr. Jana K ř ehlíková.  základní funkce um ě ní  spjata s kategorií odrazu a obraznosti  zobrazení a vysv ě tlení mimolit. skut.  dílo rezignující.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis (základní slohový postup) Název sady:Funkční styly.
Proces rozhodování kupujícího Fáze procesu rozhodování 1. poznání problému 2. hledání informací 3. zhodnocení alternativ 4. rozhodnutí o nákupu 5. vyhodnocení.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Úvod do kvalitativního výzkumu
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Andragogika Vzdělávání.
Obecné výklady o důkazech
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Metody pedagogiky.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Transkript prezentace:

Kvalitativní výzkum – základní rámec pozice výzkumníka, výzkumná otázka a výběr výzkumného souboru, kriteria kvality, proces kvalitativního výzkumu

Kvalitativní výzkum - vymezení Proces zkoumání jevů a problémů v autentickém prostředí s cílem získat komplexní obraz těchto jevů založený na hlubokých datech a specifickém vztahu mezi badatelem a účastníkem výzkumu.

Pozice výzkumníka Záměrem výzkumníka je za pomocí celé řady postupů a metod rozkrýt a reprezentovat to, jak lidé chápou, prožívají a vytvářejí sociální realitu

Současné chápání kvalitativního přístupu Novější metodologie současného pedagogického výzkumu, jejíž moderní principy byly původně vyvinuty v rámci antropologie a sociologie Jedním z impulsů pro její rozšíření byla reakce výzkumníků na dominanci standardního kvantitativního výzkumu, který se opírá o přírodovědný a pozitivistický pohled na řešení výzkumných problémů.

Současné chápání kvalitativního přístupu Určen jak cílem zkoumání samotného tak i cílovými kategoriemi studovaného jevu (chci porozumět tomu, proč výuka u romských dětí nenaplňuje projektované cíle; k čemu směřuje proces, který zkoumám? – např. jaká jsou východiska, zvolené prostředky, jak odpovídají plánovanému cíli výuky) Vždy zkoumání v kontextu (ne vzdělávací výsledky romských dětí osamoceně, ale hledání zákonitostí, příčin úspěchu a neúspěchu)

Současné chápání kvalitativního přístupu Nemůže být hodnotově neutrální, nezávislé na výzkumníkovi (subjektivita – on je ten, kdo může pochopit, záleží na jeho způsobu a přesnosti práce, na jeho osobním způsobu interpretace; dialogičnost – potřeba upřesňovat interpretaci cyklickým ověřováním právě dosaženého porozumění) Aktéři jsou ti, kdo sociálně konstruují významy situace (učitelé romských dětí mají nějaké porozumění situaci – jejich porozumění, jejich způsob interpretace se výzkumník snaží rozkrýt – proč chápou situaci takto, co to ovlivňuje, na čem to závisí, čím je to ovlivněno…) Účastníci nikoli zkoumané osoby

Kvalitativní výzkum je zejména vhodný, jestliže je cílem: porozumět subjektivním zkušenostem jedinců nebo skupiny, působení sociálních, kulturních a politických faktorů a interakcím mezi jedinci a prostředím, první seznámení s novou nebo složitou oblastí, podpořit kvantitativní výzkum při návrhu měřících procedur nebo získat hlubší vhled do zvláštností, které odhalilo dotazníkové šetření.

Kriteria kvality kvalitativního výzkumu Posuzování celého procesu kvalitativního zkoumání a jeho výsledků – nejen metoda a její použití Důležitý je stejně tak výsledek jako výchozí pozice výzkumníka – proto celý proces, nikoli jenom výsledek výzkumu

Kriteria kvality kvalitativního výzkumu Pravdivost a platnost důvěryhodnost, potvrditelnost a autenticita  vnitřní validita Jak můžeme realitu poznat?  Jak můžeme skutečnost interpretovat? J sou tyto závěry dostatečně autentické, důvěryhodné, abychom se podle nich mohli řídit? Techniky jak zajistit členské ověřování, audit kolegů, reflexe kolegů, zdůvodněný výběr účastníků, deník výzkumníka, systematická práce s daty (porovnávání a analýza odchylných případů), přímé citace uvedené s jejich interpretací.

Kriteria kvality kvalitativního výzkumu Přenositelnost a aplikovatelnost  vnější validita Kdy a za jakých okolností mohou být závěry platné pro jiné skupiny v jiných prostředích – zodpovědný je autor i čtenář Techniky jak zajistit - reflexe subjektivity (obvykle v příloze popsat přesně svoje východiska, svůj přístup ke zkoumání od návrhu designu, přes sběr dat až po analýzu dat), - porovnání s literaturou (tzv. dodatečná validizace)

Kriteria kvality kvalitativního výzkumu Spolehlivost (konzistence, stabilita) Správnost a pečlivost Techniky jak zajistit konzistence otázek (klademe stejnou? jinou? jak účastníci rozumí?) přepis rozhovorů konzistence při kódování dvojité kódování (inter-rater reliability – kappa) opakované kódování standardizované procedury

Proces kvalitativního výzkumu Etické otázky práva účastníků důvěrnost poučený souhlas zpřístupnění práce účastníkům výzkumu (jiný jazyk)

Proces kvalitativního výzkumu Cirkularita !!! oproti linearitě kvantitativního výzkumu Švaříček, Šeďová: Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách

Fáze stanovení cílů výzkumu vytvoření konceptuálního rámce (výzkumný problém?, klíčové pojmy?, a vymezení teoretického rámce) definování výzkumných otázek rozhodnutí o metodách zajištění kontroly kvality výzkumu sběr dat a jejich organizace analýza a interpretace dat formulování závěrů do výzkumné zprávy

Výzkumné otázky v kvalitativním výzkumu dostatečně široké spíše než proměnné používají obecnější koncepty neptají se na četnost výskytu jevů ani na sílu vztahů detailně zkoumají to jak je nějaký jev vnímán a prožíván lidmi, kteří se jej účastní vyhýbají se a priori přijatým předpokladům málokdy stačí jedna otázka – často jedna obecná, rozložená do několika dílčích

Výběr vzorku graduální výběr – není vytvořen v jednom okamžiku, postupně při cirkulárním průběhu je upřesňován, doplňován atd., aby byly zahrnuty ty případy, které by mohly přispět prohloubení porozumění studovaného jevu vzorkování (případy typické, extrémní, s maximální variantností, vhodné- dobře dostupné) vztah k účastníkům, - role výzkumníka (cizinec, návštěvník, zasvěcený, domorodec)

Výběr metod výběr metod musí korespondovat s výzkumnou otázkou alespoň předběžná představa, jak lze získaná data analyzovat v průběhu výzkumu může být doplňováno a upravováno – cirkularita

Praktická rekapitulace - Co promyslet a rozhodnout při plánování kvalitativního výzkumu LINCOLN, Y.S., GUBA, E.G. Naturalistic inquiry. Newbury Park: Sage, 1985. Určíme účel a zaměření studie. Také vymezíme hranice, co nás bude zajímat a kritéria pro to, které informace budeme zahrnovat nebo vylučovat. Hranice se ale mohou měnit během výzkumu. Rozhodneme se, zda kvalitativní přístup zvolíme jako hlavní výzkumnou strategii. Určíme, kde a od koho budeme sbírat data. Určíme fáze výzkumu (např. fáze 1 bude explorační sběr dat, fáze 2 bude více zacílená). Určíme další metody pro sběr dat (hlavní prostředek je samotný výzkumník). Navrhneme sběr dat a jejich organizaci (Jak specificky budeme klást otázky nebo zda budeme kompletně přepisovat data). Naplánujeme, jak budeme data analyzovat. Určíme programový systém pro ukládání a zpracování dat Plánujeme logistiku, časový rozpis a financování. Věnujeme se opatřením pro zajištění kvality celého postupu.