Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín Praha, 18. 9. 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín Praha, 18. 9. 2013"— Transkript prezentace:

1 Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín pavel.saradin@upol.cz Praha, 18. 9. 2013 http://kpes.upol.cz

2 Role a působení evropských politických stran v EU EPS se nekryjí se skupinami v EP Vznik – nikoliv „zespodu“ – neexistuje poptávka. Fiala, Mareš, Sokol (2007) – zahrnutí do politického systému EU působí zmatečně, nesrozumitelně. Politické strany na úrovni Unie přispívají k vyjadřování politické vůle občanů Unie. (LZP EU)

3 Proč změny? Demokratický deficit evropských institucí Klesající volební účast do EP Nárůst (popularita) nástrojů přímé demokracie, respektive přímé volby Eurobarometr: nárůst podpory přímé volby předsedy EK Vnímání EU v době krize Význam EPS roste s posilováním role EP

4 Proč změny? Deficit Role EP – zvýšení pravomocí = odstraňování DD Efektivita kontroly EK EP – slabá instituce, příliš konsensuální Evropské volby nejsou volby Evropská tematika v kampaních – proč existuje EP? Voliči nepodporují závěry evropských politik

5 Lisabonská smlouva S přihlédnutím k volbám do Evropského parlamentu a po náležitých konzultacích navrhne Evropská rada kvalifikovanou většinou Evropskému parlamentu kandidáta na funkci předsedy Komise. Tohoto kandidáta zvolí Evropský parlament většinou hlasů všech svých členů.

6 Lisabonská smlouva (od Maastrichtu) Politické strany na evropské úrovni přispívají k utváření evropského politického vědomí a k vyjadřování vůle občanů Unie. Příkladem Libertas (krátké trvání)

7 Doporučení EK o posílení demokratického a efektivního průběhu voleb do EP Propojení mezi EPS a národními stranami by se mělo odrazit na transparentnosti rozhodovacího procesu v EU. Posílení vazeb mezi občany EU a demokratickým procesem je podmínkou pro užší institucionální integraci.

8 Doporučení EK o posílení demokratického a efektivního průběhu voleb do EP Důležitá je, aby členské podporovaly poskytování informací o příslušnosti domácích politických stran k EPS. Přináležitost je třeba uvést ve všech materiálech (role volební kampaně) Zavedení společného evropského dne voleb (vs. národní pravidla)

9 Usnesení Evropského parlamentu ze dne 22. listopadu 2012 o volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 Naléhavě vyzývá evropské politické strany, aby nominovaly kandidáty na předsednictví Komise, a očekává, že tito kandidáti budou mít vůdčí úlohu v parlamentní volební kampani a to především díky tomu, že osobně představí svůj program ve všech členských státech Unie; zdůrazňuje, že je důležité posílit politickou legitimitu jak Parlamentu, tak Komise tím, že volby do těchto orgánů budou ve větší míře provázány s výběrem voličů;

10 Návrh prohloubené a skutečné MHU (EK) Nominace kandidátů na předsedu EK politickými stranami – vznik skutečné evropské politické sféry. Má vést k větší legitimitě EK (předsedy) --- ??? Jaký má charakter konflikt v EU/EP – levo- pravá škála?

11 Debata Mladí Evropané... Sjednoťte se! „Je naivní očekávat, že tradiční národní političtí lídři volení...občany na suverénním území, by mohli adekvátním způsobem řešit problémy... Fanděme i nadále našim fotbalovým či ragbyovým týmům. Ale nenechme se dále ohlupovat sebezveličujícími bludy našich národních politických lídrů, kteří tvrdí, že v oblasti politiky je národní stát stále vhodným prostředkem.“

12 Evropské volby Charakter? Evropská témata x protievropská témata Referendum x vládě Monotematické strany Národní volby Úspěch: fáze vládního cyklu EU – chceme velmi efektivní, ale lze zároveň provádět hluboké změny, např. v odstraňování demokratického deficitu?


Stáhnout ppt "Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín Praha, 18. 9. 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google