Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

Mgr. Sylva Štajnochrová
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Také si myslíte, že to děláte správně?
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Nutriční aspekty osteoporózy
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha

Dostatečný příjem vápníku – významný faktor v prevenci i léčbě osteoporózy Vápník je nezbytný pro tvorbu a obnovu kostí a zubů a řadu dalších fyziologických funkcí Vápník je obsažen v potravinách v různém množství a v různých formách, které se liší využitelností v organizmu

Zdroje vápníku (mg/kg) Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, zejména tvrdé přírodní sýry (až 9 000 mg/kg) a tvarohy (až 7 200 mg/kg) Mák 12620 Hořká č. 660 Sardinky 3200 Pór 590 Mandle 2360 Kapusta 520 Sója 2340 Chléb 230 Čokoláda mléčná 2060 Pečivo 200 Kakaový prášek 1260 Hovězí maso 100 Fazole 1100 Vepřové maso 90

Využitelnost vápníku z potravin Mléko a mléčné výrobky: kolem 30 % Rostlinné zdroje: 5 – 10%, někdy i méně Vliv na využitelnost vápníku: pozitivní: - mléčná bílkovina - laktóza negativní: - kyselina fytová a šťavelová - vláknina Využitelnost vápníku v organizmu klesá s věkem

Poměr vápníku a fosforu Pro využití vápníku v organizmu je dále nutný optimální poměr přijímaného vápníku a fosforu – v běžné pestré stravě je zajištěn Porušuje se při vyšší spotřebě: nealkoholických nápojů obsahujících kyselinu fosforečnou nebo fosfáty tavených sýrů některých masných výrobků Rizikovou skupinou jsou osoby, zejména děti, které nekonzumují mléko a mléčné výrobky

Výživové doporučené dávky vápníku (mg/den) Děti 1 – 10 let: 1 100 Děti 11 – 14 let a dospívající: 1 200 Dospělí: 800 Optimální příjem: 2/3 z mléčných výrobků tj.: sklenice mléka (240 mg Ca) 1 kysaný mléčný výrobek (200 mg Ca) plátek sýra 20 g (120 mg Ca)

Obsah vápníku v některých mléčných a sójových výrobcích (mg/100 g) Mléko kravské 100 - 120 Tekutý sójový nápoj 4 - 78 Sušené kravské mléko 1 008 Sušený sójový nápoj I. 6 Sušený sójový nápoj II. 235 Tvaroh 70 - 90 Tofu (sójový „tvaroh“) 90 - 160 Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 % Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 %