Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha
Dostatečný příjem vápníku – významný faktor v prevenci i léčbě osteoporózy Vápník je nezbytný pro tvorbu a obnovu kostí a zubů a řadu dalších fyziologických funkcí Vápník je obsažen v potravinách v různém množství a v různých formách, které se liší využitelností v organizmu
Zdroje vápníku (mg/kg) Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, zejména tvrdé přírodní sýry (až 9 000 mg/kg) a tvarohy (až 7 200 mg/kg) Mák 12620 Hořká č. 660 Sardinky 3200 Pór 590 Mandle 2360 Kapusta 520 Sója 2340 Chléb 230 Čokoláda mléčná 2060 Pečivo 200 Kakaový prášek 1260 Hovězí maso 100 Fazole 1100 Vepřové maso 90
Využitelnost vápníku z potravin Mléko a mléčné výrobky: kolem 30 % Rostlinné zdroje: 5 – 10%, někdy i méně Vliv na využitelnost vápníku: pozitivní: - mléčná bílkovina - laktóza negativní: - kyselina fytová a šťavelová - vláknina Využitelnost vápníku v organizmu klesá s věkem
Poměr vápníku a fosforu Pro využití vápníku v organizmu je dále nutný optimální poměr přijímaného vápníku a fosforu – v běžné pestré stravě je zajištěn Porušuje se při vyšší spotřebě: nealkoholických nápojů obsahujících kyselinu fosforečnou nebo fosfáty tavených sýrů některých masných výrobků Rizikovou skupinou jsou osoby, zejména děti, které nekonzumují mléko a mléčné výrobky
Výživové doporučené dávky vápníku (mg/den) Děti 1 – 10 let: 1 100 Děti 11 – 14 let a dospívající: 1 200 Dospělí: 800 Optimální příjem: 2/3 z mléčných výrobků tj.: sklenice mléka (240 mg Ca) 1 kysaný mléčný výrobek (200 mg Ca) plátek sýra 20 g (120 mg Ca)
Obsah vápníku v některých mléčných a sójových výrobcích (mg/100 g) Mléko kravské 100 - 120 Tekutý sójový nápoj 4 - 78 Sušené kravské mléko 1 008 Sušený sójový nápoj I. 6 Sušený sójový nápoj II. 235 Tvaroh 70 - 90 Tofu (sójový „tvaroh“) 90 - 160 Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 % Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 %