Situace a spolupráce MAS na úrovni jednotlivých krajů České republiky Jan Florian OPS Propagace a medializace NS MAS a metody LEADER člen Výboru NS MAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zhodnocení spolupráce MAS s AZV, fungování Celostátní sítě pro venkov, spolupráce a výhledy MAS v krajích Jan Florian ml. místopředseda Národní sítě MAS.
Advertisements

KOUS – činnost Koordinačního uskupení v letech
Spolupráce s mikroregiony
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Plzeň, září 2008,
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Celostátní síť pro venkov
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Cheb, října 2007,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
7.ročník programu Co je nového ve III.fázi Make a Connection v ČR & výběrové řízení 2008.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Spolupráce, která přináší plody
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Příprava operačních programů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Česká republika územní členění.
Česká republika Členění státního území ČR.
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

situace a spolupráce MAS na úrovni jednotlivých krajů České republiky Jan Florian OPS Propagace a medializace NS MAS a metody LEADER člen Výboru NS MAS ČR o.s. za Plzeňský kraj MAS Český Západ – Místní partnerství III. Národní konference o venkovu MAS Boskovicko Plus 13. – 14. listopadu 2007

situace MAS v České republice

pokrytí území jednotlivých krajů NUTS II - regionyNUTS III - krajebílá místa Střední ČechyStředočeskýod Prahy směrem na jihozápad Jihozápad Jihočeskýčást Šumavy, východní část Jihočeského kraje Plzeňskýokolí Plzně (Stod, Nýřany, Třemošná, Rokycany) Severozápad Karlovarskýzápad Krušných hor ÚsteckýČeskokamenicko, Benešovsko Severovýchod Liberecký- Královehradecký- Pardubickýve středu kraje Jihovýchod Vysočinaano Jihomoravskýano Střední Morava Zlínský- Olomoucký- MoravskoslezskoMoravskoslezský- souhrnněkteré MAS ale jen formální, neaktivní

setkávání MAS v rámci kraje  ve většině krajů se MAS setkávají průběžně, zatím cca 2-3x  pouze 1x (Plzeňský, Pardubický, Vysočina)  8x a více (Středočeský, Moravskoslezský)  cílem setkání bývá většinou:  vzájemné poznání sousedů  výměna zkušeností  vyřešení překryvů a hranic  společný postup v rámci kraje a vůči kraji  založení neformální sítě na krajské úrovni  zlepšit přenos informací z Výboru NS MAS do krajů

krajské sítě a sdružení MAS NUTS II - regionyNUTS III - krajeSituace (neformální / formální) Střední ČechyStředočeskýAsociace MAS Středočeského kraje Jihozápad JihočeskýJihočeská observatoř venkova o.p.s. Plzeňský Severozápad Karlovarský Ústeckýpracovní skupina MAS při SPOV UK Severovýchod Liberecký Královehradeckýbude založena v prosinci 2007 Pardubický Jihovýchod Vysočina JihomoravskýAsociace MAS Jihomoravského kraje Střední Morava ZlínskýMemorandum MAS Zlínského kraje o spolupráci OlomouckýFórum LEADER MoravskoslezskoMoravskoslezský souhrnv 6 krajích neformální sdružení, v JČK formální – o.p.s.

spolupráce s krajskými SPOV  SPOV = teorie X MAS = praxe  většinou na bázi vzájemné informovanosti  do budoucna ale je spolupráce s hnutím MAS pro krajské SPOV možností nalezení nového významu, „obrody“ SPOV jako „ideové“ zázemí „MAS“

spolupráce s krajskými SPOV  krajské SPOV pomáhají:  organizovat setkávání, konference  zajišťovat vzdělávání (ve spolupráci ÚZPI, …)  předávání kontaktů…  do budoucna by mohl SPOV pomáhat také:  prezentací příkladů dobré praxe  „ideovým“ vedením/motivací

spolupráce s krajskými úřady  krajské úřady jsou informovány o existenci MAS, většinou se účastní jejich setkávání  většina krajů určila odpovědného úředníka pro komunikaci s MAS a pověřila vybraného člena Rady/náměstka hejtmana  konkrétní podoba spolupráce je ale většinou zatím v jednání  struktura MAS jako taková zatím využívána není

zajímavé příklady z krajů  příklady aktivit některých krajských úřadů:  vydání publikace o MAS v kraji (Liberecký)  využití personálu MAS pro iniciaci/sběr/monitoring projektových námětů (Středočeský, Plzeňský)

Financování z kraje 2007 NUTS II - regionyNUTS III - krajesituace Střední ČechyStředočeský- Jihozápad Jihočeskýplošně: 180 tis. na MAS - režie (i v roce 2006) Plzeňskýnepřímo: tzv. územní partneři projektu „BAK“ SROP 3.3 Severozápad Karlovarskýplošně: 200 tis. na MAS – návrh Rady ÚsteckýPOV Severovýchod Liberecký- Královehradeckýplošně: 150 tis. na MAS – SPL (požadováno 300 tis.) Pardubickýprojekty: v rámci POV, cca 200 tis. Na MAS - SPL Jihovýchod Vysočinaprojekty: program LEADER Vysočiny Jihomoravskýprojekty: cca 190 tis. na MAS Střední Morava Zlínskýplošně: 300 tis. na MAS – režie / SPL Olomouckýplošně: 200 tis. na MAS 80% - režie, + POV do 300 tis. 60% MoravskoslezskoMoravskoslezskýprojekty: v rámci POV, max. 500 tis., 70% souhrn5 krajů plošně, další 4 dle projektů, 1 nepřímo, 3 vůbec

Financování z kraje NUTS II - regionyNUTS III - krajesituace Střední ČechyStředočeskýmonitoring projektů Jihozápad Jihočeskýv jednání podpora do dubna 2008 PlzeňskýV jednání PRAK Severozápad Karlovarskýnávrh 200 tis. / rok pro MAS, které se nezúčastní Osy IV. Ústeckýpřislíbeno 200 tis. plošně na MAS Severovýchod Libereckýjedná se o možnosti překlenovací půjčky KrálovehradeckýZatím neprojednáváno PardubickýANO – 70% Jihovýchod Vysočina Jihomoravskýcca 190 tis. na MAS Střední Morava Zlínskýv jednání, pravděpodobně nižší než v roce 2007 OlomouckýZatím ne MoravskoslezskoMoravskoslezskýzatím ne souhrn

doporučení pro krajské úřady 1  komunikace kraj x MAS  určení odpovědné osoby pro MAS (úředník + politik)  pravidelné/průběžné setkávání těchto osob se zástupcem/zástupci MAS v kraji  podpora setkávání MAS na úrovni kraje (střídavě v jednotlivých MAS) a účast na nich  účast na setkávání MAS v kraji  pomoc v oblasti osvěty a informovanosti  zpracování krajské mapy MAS vč. kontaktáře, příp. její vydání  vytvoření sekce MAS na krajském webu (mapa, kontaktář, co je to MAS a LEADER)  uspořádání osvětového/informačního semináře pro pracovníky a politiky kraje  pomoc v realizaci odborných seminářů (finanční, účetnictví, jazykové, …) 

doporučení pro krajské úřady 2  spolupráce na rozvoji území a projektové přípravě  využití struktury MAS pro sběr projektových námětů, vstupní konzultace záměrů (decentralizovaná informační místa kraje)  přizvání MAS k vytváření/připomínkování krajských rozvojových dokumentů ve všech oblastech  využití Integrovaných rozvojových strategií území jednotlivých MAS jako podkladů pro přípravu krajské dotační politiky  podpora účasti MAS v programu LEADER a dalších programech  podpora přípravy Integrovaných rozvojových strategií území (ISÚ) i dílčích strategií pro jednotlivé programy (SPL apod.)  finanční pomoc při realizaci strategií (půjčka na předfinancování, úhrada úroků, úhrada neuznatelných nákladů, …)  podpora na národní úrovni  podpora prezentace MAS kraje na národní úrovni (výstavy, konference, …)  podpora činnosti krajského zástupce MAS ve Výboru NS MAS ČR o.s.

problémy personál finance zkušenosti

problémy - personál  Nedostatek lidských zdrojů:  málo aktivních a odhodlaných lidí na venkově,  nedostatek praktických zkušeností,  ne vždy odpovídající platové ohodnocení, nejistá pozice.  Kapacity dobrovolníků a „přetížených aktivistů“ jsou omezené, nelze je využívat donekonečna.  Častá fluktuace manažerů je pro MAS spíš destruktivní.  Manažer dokáže MAS rozhýbat i pohřbít.  Práce manažera a aparátu MAS vyžaduje odpovídající platové ohodnocení – nelze riskovat odchod zkušených pracovníků na OPR, kraj, do projektové agentury apod.  řešení > profesionalizace aparátu MAS  podmínka > finanční stabilita, dlouhodobé vyhlídky

problémy - finance  Nedostatek finančních prostředků (základní kapitál MAS):  potíže s předfinancováním,  potíže s financováním režijních výdajů.  Bez finanční stability MAS nelze vybudovat profesionální aparát ani rozjet velké projekty.  V rámci Osy IV. PRV neuspějí všichni. Co ti ostatní?  Ne všechny aktivity, které jsou prioritou strategie MAS lze realizovat z Osy IV. PRV.  řešení > podpora na „rozjezd“ profesionální MAS  následně zajištění vícezdrojového financování MAS (podnikání MAS) > vytvoření vlastního kapitálu > možnost půjček apod.  podmínka > jistota efektivního využití investovaných prostředků

problémy - zkušenosti  Nedostatek zkušeností:  personálu MAS (vedení procesů, administrace, …),  členů MAS (partnerství, inovativnost projektů, aplikace metody LEADER, …).  řešení > školení personálu, vzájemné předávání zkušeností a výměnné stáže personálu MAS, exkurze pro členy MAS, …  podmínka > kvalitní a zkušení lektoři

mýty a omyly  MAS nejsou konkurencí projektovým agenturám - specializují se spíš na menší projekty, méně odborně náročné (zatím).  Plnohodnotnou MAS nelze vytvořit s 10 – 15 členy.  MAS není zárukou přílivu peněz.

co přináší MAS?  aktivizuje venkovské regiony  propojuje jednotlivé dílčí aktivity a záměry a vytváří nadhodnotu  rozvíjí venkovský region přirozeným způsobem  má ekonomický přínos  v rámci Osy IV. PRV srovnatelný s krajským POV

Děkuji za pozornost. Jan Florian MAS Český Západ – Místní partnerství E T