Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
eGON centrum Boskovice Práce s datovými úložišti
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Elektronický podpis.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Datové schránky a konverze dokumentů
Spisová služba jako služba. Spisová služba  Je spisová služba opravdu službou? -v mnoha případech nikoliv, a to zejména pokud je vykonávána prostřednictvím.
Krajská digitální spisovna (KDS)
Informační systém datových schránek
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Praktická ukázka elektronického úřadování na MV Oskar Macek Alena Uzlová.
Datové schránky Jsme opravdu efektivnější? Pavel Nemrava.
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Střednědobé uložení digitálních dokumentů a jejich autenticita (Miroslav Čejka, GORDIC spol. s r.o.)
Úskalí dlouhodobého ukládání elektronických dokumentů
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Práce s elektronickými dokumenty a jejich dlouhodobé ukládání.
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Architektura ukládání digitálních dokumentů spravovaných v systémech spisové služby vedených v elektronické podobě technická specifikace negarantovaného.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Nové standardy v českém archivnictví
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Interaktivní personální portál
Pardubice Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů ,
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Jakub Strnka. Legislativní rámec  zákon 300/2008 Sb.  o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů  novela zákona č. 499/2004 Sb.  zákon.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Spisová služba – základní pojmy
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
EGonovi tluče srdce!!!.
ERMS - eSSL.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb
Transkript prezentace:

Spisová služba a její další rozvoj v souvislosti se zavedením datových schránek

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu

Životní cyklus dokumentu 3

Vstupy od externích subjektů Organizace musí být schopna přijmout dokumenty od externích subjektů prostřednictvím těchto přenosových cest

Výstupy k externím subjektům Organizace musí být schopna odeslat dokumenty externím subjektům prostřednictvím těchto přenosových cest 5

Národní digitální archiv Stát musí být schopen trvale uložit nejen archiválie v materiální, ale i v digitální podobě.

Datová schránka je Elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgánů veřejné moci, provádění úkonů vůči veřejné moci. Zpráva, dodaná přes datovou schránku, plně nahrazuje doporučenou zásilku.

Datová schránka není e – mail ani digitální archiv

Novela legislativy (zákon 499/2004) Zákon o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů reaguje na nové požadavky vzešlé z implementace elektronického úřadování, a to zejména v oblasti autenticity, sjednocování formátů a potřebných metadat

Novela legislativy Zákon o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Vyhláška o podrobnostech výkonu spisové služby Národní standard pro elektronické systémy spisové služby

Novela legislativy Sjednocení základních formátů PDF/A jako výstupní datový formát statických textových a kombinovaných textových a obrazových dokumentů v digitální podobě ze systémů spisové služby vykonávaných elektronickou formou za použití výpočetní techniky a jako datový formát statických a kombinovaných dokumentů v digitální podobě připravovaných pro předání do Národního digitálního archivu

Novela legislativy Sjednocení základních formátů PNG, TIFF (r.6) a JPEG jako výstupní datový formát statických obrazových dokumentů v digitální podobě ze systémů spisové služby vykonávaných elektronickou formou za použití výpočetní techniky a jako datový formát statických obrazových dokumentů v digitální podobě připravovaných pro předání do Národního digitálního archivu

Novela legislativy Sjednocení základních formátů MPEG-1, MPEG-2 a GIF jako výstupní datový formát dynamických obrazových dokumentů v digitální podobě ze systémů spisové služby vykonávaných elektronickou formou za použití výpočetní techniky a jako datový formát dynamických obrazových dokumentů v digitální podobě připravovaných pro předání do Národního digitálního archivu

Novela legislativy Sjednocení základních formátů MP2, MP3 a WAV jako výstupní datový formát zvukových dokumentů v digitální podobě ze systémů spisové služby vykonávaných elektronickou formou za použití výpočetní techniky a jako datový formát zvukových dokumentů v digitální podobě připravovaných pro předání do Národního digitálního archivu

Novela řeší problém autenticity ED Neprokáže-li se opak, dokument v digitální podobě se považuje za pravý, byl-li podepsán platným uznávaným elektronickým podpisem nebo označen platnou elektronickou značkou osoby, která k tomu byla v okamžiku podepsání nebo označení oprávněna, osoby odpovědné za převedení z dokumentu v analogové podobě, nebo změnu formátu dokumentu v digitální podobě, nebo osoby odpovědné za provedení autorizované konverze dokumentů a opatřen kvalifikovaným časovým razítkem. 15

Novela legislativy Autenticita, výstupní formáty a národní standard - významné usnadnění implementace systémů pro vedení spisové služby v elektronické podobě v plném rozsahu

Evropský standard Význam a dopady standardu významné usnadnění implementace eGovernmentu v ČR a komunikace v rámci zemí EU přináší výčet standardizovaných metadat, důležitých pro předávání dokumentů v digitální podobě a jejich následnou archivaci má zaručit, že systémy, které jsou s ním v souladu, jsou v celé EU na stejné úrovni

Národní standard Vychází z evropského standardu Zmocnění o jeho vydání v novele zákona Vydává MV ve svém věstníku

Cíle projektu Konečný cíl projektu Vztah k jiným projektům implementace systému el. spisové služby v plném rozsahu plným rozsahem se rozumí elektronická evidence a správa jak dokumentů elektronických, tak i dokumentů listinných Vztah k jiným projektům projekt Datových schránek (ISDS) projekt Národního digitálního archivu

Děkuji za pozornost Oskar Macek 20