Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Viry, trojské koně a červi
Advertisements

Počítačové viry.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Údržba PC Bohumil Bareš.
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Informační a komunikační technologie
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jak na to : Počítačový Virus.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
T1: Základy práce s počítačem
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Malware - opakování.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Obrana proti virům Antiviry atd.. Co dělat, když je PC infikován  Antivirové techniky programů nejsou všemocné.  Může se stát, že přes zvýšenou opatrnost.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
počítačová BEZPEČNOST
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Antiviry.
Antiviry.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
Viry, antiviry Ing. Jiří Šilhán
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Informatika Soubory a složky
Viry. Co jsou viry? ● Virus je program, který má škodit. Například první generace virů škodila tím, že se z ničeho nic aktivovala a něco se zobrazilo.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Virová infiltrace 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
SOFTWARE Operační systémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
INFORMATIKA – složky a soubory
Počítačové vírusy.
Opakování učiva pro 7. ročník
Vírusy Maroš Capík 3.A.
Viry a antivirové programy
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

Ochrana dat v síti Martina Ambrožová

Zdroj Základy pro použití výpočetní techniky Počítačové viry www.mujweb.cz

Viry

Co je to virus program, který je vytvořen s jasným záměrem způsobit v provozu PC problémy. Virus je většinou malý program, který neexistuje trvale samostatně, ale parazituje na programovém vybavení počítače.

Druhy virů Souborové Napadají spustitelné soubory (EXE, COM). Boot Napadají boot sektor na disku a na disketě (na tomto místě se nachází jádro operačního systému.)

Rezidentní Sídlí v RAM a kontroluje diskové operace Rezidentní Sídlí v RAM a kontroluje diskové operace. Nejčastěji se zavedou do paměti při startu PC (boot viry). Stealth Maskují se před antivirovým programem. Polymorfní Mění svůj kód v závisloti na situaci. A velmi složitě se odhalují.

Vznik virů Každý virus je vlastně program, který někdo musel napsat . Virus se nepřenáší po napájecích kabelech z energetické sítě, ze scaneru nakazit nelze např. nepřepisovatelný disk (CDROM) apod.

Kde se skrývají ? Nejčastější skrýše jsou spustitelné soubory (EXE, COM). Přípona COM se dnes moc už nevyskytuje, protože byla používaná v éře Dosu Další skrýší jsou systémové oblasti, jako například boot sektor nebo paritition tabulka. A pokud pracujete s Internetem tak jsou to složky Temporary Internet Files a Downloaded Program Files.

Projevy virů Upozorňují na sebe nejrůznějšími formami. Například tím, že pořád vypisují na obrazovku nějaké nesmysly, jako například "Dej mi sušenku.". Jiné se projevují tím, že klidně smažou nebo zformátují hard disk, nebo smažou složku dokumenty nebo odešlou kopie vašich dokumentů autorovi viru nebo přepíší hard disk nějakými nesmysly atd..

Likvidace Nejúčinější způsob jak se zbavit zavirovaného souboru, je se ho hned zbavit, tedy vymazat z disku. Ale co když je to nějaký startovací soubor systému Windows. V tomhle případě je lepší, nastartovat počítač ze záchrané diskety soubor vymazat a znova nainstalovat Windows (to se dělá, pokud by počítač bez toho souboru nemohl nastartovat).

2. možnost je spustit dosovskou verzi antivirového programu a zkusit virus odstranit.

Záchranná disketa Systémové oblasti disků a disket jsou nejen nositeli klíčových informací pro správný chod počítače, ale také právě tyto oblasti se stávají cílem útoků virů napadajících systémové oblasti.

Odstraňování virů z těchto oblastí je velmi choulostivá záležitost s ohledem na možnost havárie celého systému. Snad nejjednodušší a přitom jednoznačně nejspolehlivější technikou je vytvořit si záložní kopie systémových oblastí a v případě jejich napadení či poškození virem, využít těchto kopií k obnově do původního stavu.

Všechny důležité systémové oblasti se ukládají do jediného souboru, odkud si v případě potřeby program AVGW (pro WINDOWS) dokáže zpětně vyzvednout potřebné informace.

Nejúčinnější způsoby prevence : 1) Vždy když vložíme do disketové mechaniky disketu tak ji hned projet antivirovým programem. Ale pokud nemusíte tak do počítače žádné cizí diskety nestrkejte. 2) Kontrolovat soubory stažené z internetu 3) Neotevírat přílohy emailu neznámého původu (soubory s příponou EXE, COM, BAT, VBS, SCR)

4) Nezapomínat diskety v disketové mechanice (BOOT viry) 5) Zálohujete si data, například programem WinZip (http://www.winzip.com) 6) Nepřeceňovat antivirový program