Hospicové hnutí v Čechách a na Moravě Mgr. Eva Černá Generální sekretář APHPP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
V MSK je celkově 18 zdravotnických zařízení
Finanční možností svépomocných skupin
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Péče o seniory, nemocné a umírající v domácím prostředí
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: oftalmologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/11 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: infekční 2012–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: rehabilitační a fyzikální medicíny (FBLR) 2007–2016 NZIS REPORT č. K/22 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: gastroenterologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/2 (08/2017)
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Dobrovolnické programy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
„Současná situace a zkušenosti v oblasti péče a podpory seniorů s demencí v kontextu sociálních služeb“ Praha
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Transkript prezentace:

Hospicové hnutí v Čechách a na Moravě Mgr. Eva Černá Generální sekretář APHPP

Začátky hospiců v ČR  Myšlenka hospice přichází za západní Evropy koncem minulého století  Hospic Anežky České otevřen  Během 13 let vzniká 13 lůžkových hospiců  Hospic není zakotven v legislativě ČR  Hospice nejsou dostatečně financovány

Vznik APHPP  U zrodu APHPP stojí MUDr. Tereza Dvořáková a Mgr. Robert Huneš  Finanční podporu poskytl Středočeský kraj  Vytvoření stanov APHPP  Vznik APHPP

Poslání APHPP  prosazování a podpora hospicové paliativní péče, která vychází z úcty k člověku jako jedinečné neopakovatelné lidské bytosti.  přispět k pozitivní proměně vztahu ke smrti a umírání v ČR.

Činnost APHPP  Zastřešení poskytovatelů hospicové paliativní péče  Standardizace h.p. péče  Medializace hospicové problematiky  Dostupnost hospicové péče v celé ČR  Podpora vzdělávání v oboru  Provoz poradenského centra

Členská základna APHPP Řádní členové:  Lůžkové hospice  Mobilní hospice Čestní a mimořádní členové:  Spolupracující odborníci  Spřátelené duše

Financování APHPP Dotace a granty: Státní rozpočet: Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo kultury Nadace: Nadace rozvoje občanské společnosti Nadace Naše lesy ČR Nadace Umění doprovázet Sponzorské smlouvy a dary Linet s.r.o. Vlastní zdroje: Členské příspěvky

Co je to hospic Hospic je specializované zdravotnické zařízení, poskytující hospicovou paliativní péči. Hospic je určen pro nemocné v terminální (konečné) fázi onemocnění. Myšlenka hospice vychází z úcty k člověku jako jedinečné a neopakovatelné bytosti, a z jeho potřeb: biologických, psychologických, sociálních a duchovních. Hospicovou paliativní péčí asociace rozumí takové působení, kdy je nemocnému garantováno:  Nebude trpět nesnesitelnou bolestí, ani jinými symptomy  Bude za každých okolností respektována jeho lidská důstojnost  V posledních chvílích života nezůstane osamocen.  Bude zajištěna vysoká kvalita života i v jeho závěrečných fázích.  Umírání bez bolesti fyzické, psychické, sociální i spirituální a s vděčností za život, který nám byl dán.  Důraz klade i na péči o blízké pacienta v období jejich zármutku.

Formy hospicové péče 1. Mobilní hospicová péče Je pro nemocného zpravidla ideální, ale ne vždy dostačující. Předpokládá určitou úroveň rodinného zázemí 2. Stacionáře - denní pobyty Pacient je v tomto případě přijat ráno a odpoledne, nebo večer se vrací domů. 3. Lůžková hospicová péče

Hospice a legislativa I.  novela Zákona č. 48/1997Sb. o veřejném zdravotním pojištění – §22a: „Zvláštní ústavní péče – péče paliativní lůžková. Léčba paliativní a symptomatická o osoby v terminálním stavu poskytovaná ve speciálních lůžkových zařízeních hospicového typu.“ ( )‏  Financování hospiců v ČR probíhá od dle Vyhlášek č. 619 a 620/2006 Sb.  V Seznamu zdravotních výkonů je hospicům přiřazen samostatný „ošetřovací den“ (OD) č s bodovou hodnotou 798 bodů

Hospice a legislativa II. Novela Zákona č. 48/1997Sb. o veřejném zdravotním pojištění - (vyhláška 261/2007 Sb. ze dne ) novelizuje §22 Hrazenou péčí je i zvláštní ambulantní péče poskytovaná pojištěncům s akutním nebo chronickým onemocněním, pojištěncům tělesně, smyslově nebo mentálně postiženým a závislým na cizí pomoci a paliativní péče, poskytovaná pojištěncům v terminálním stavu, v jejich vlastním sociálním prostředí; tato péče se poskytuje jako a) domácí zdravotní péče, pokud je poskytována na základě doporučení registrujícího praktického lékaře, registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci, nebo na základě doporučení ošetřujícího lékaře, jde-li o paliativní péči o pojištěnce v terminálním stavu,

Hospice a legislativa III.  Sociální služby poskytované v hospicích nejsou zakotveny v zákoně 108/2006 Sb.  Je připravena novela zákona 108/2006 Sb., kde se poprvé objevuje hospic, jako poskytovatel sociálních služeb

Financování hospiců I.

Financování hospiců II.  cca 60% veřejné zdravotní pojištění (Vyhl. 619 a 620/ 2006 Sb.) úhrada zdravotní péče  cca 40% nákladů je nezajištěných  cca 20% z dotací a grantů  cca 20% dary, sbírky, sponzoring…  Financování mobilních hospiců není zatím vyřešeno

Dostupnost hospicové péče I.  Podle statistik WHO je třeba 5 hospicových lůžek na obyvatel při plně funkční mobilní hospicové péči  Pro celou ČR je tedy potřeba 515 lůžek  V ČR je k dnešnímu datu k dispozici 325 lůžek  Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno pouze 289 lůžek  V ČR je pouze 6 mobilních hospiců  4 kraje nemají k dispozici lůžkový hospic

Dostupnost hospicové péče II.

Dostupnost hospicové péče III. 3063Moravskoslezský kraj 30 Zlínský kraj 3032Olomoucký kraj 6656Jihomoravský kraj 026Vysočina 025Pardubický kraj 3028Královéhradecký kraj 022Liberecký kraj 41 Ústecký kraj 016Karlovarský kraj 28 Plzeňský kraj 3031Jihočeský kraj 1558Středočeský kraj 2559Hlavní město Praha Počet lůžek:Počet potřebných lůžek:

Dostupnost hospicové péče IV.

Poradenské centrum APHPP  Provozní doba 8,00 – 22,00 hod po celý rok  Registrovaná služba odborného sociálního poradenství ve smyslu zákona 108/2006 Sb.  Poradenské služby probíhají po telefonu nebo elektronicky  Služba je určena klientům s chronickým onemocněním a těžkým zdravotním postižením a jejich blízkým  Poradenské služby jsou určeny pro celou Českou republiku

Nejčastější dotazy  Dostupnost hospicové péče v místě bydliště klienta  Kontakt na nejbližší hospic  Kontakt na půjčovnu pomůcek  Služby pro seniory trpící některou z forem senilní demence  „Mají plno, nemohla byste tam moji maminku dostat?“  „Potřebuji si jenom chvíli povídat“  V roce 2007 zaznamenáno 638 hovorů

Statistika hovorů 2007

Další aktivity:  Výstava „Nevšední tvář radosti“  Spolupráce s Česko německou společností pro paliativní péči  Spolupráce s EAPC  Měsíčník Rovnováha

Svatováclavská medaile  byla APHPP udělena Svatováclavská medaile  Ocenění udělované osobnostem, či institucím, které pomáhají druhým  10. jubilejní ročník byl věnován zápasu o základní etické a duchovní hodnoty člověka

Kontakty APHPP U Modré školy 1/2337, Praha 4 Pevná linka: Fax: Úřední hodiny: Pondělí: 10,00 – 12,00 Středa: 10,00 – 14,00 Pátek: 10,00 – 12,00

Kontakty Mgr. Eva Černá, generální sekretář APHPP Tel: DiS. Diana Lukášová Tel: Webové stránky:

Děkuji vám za pozornost