Čas Karel Kovář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření času (Učebnice strana 96 – 99)
Advertisements

Čas Leoš Řeháček.
Jakub Vanek, 2.Základní škola Palackého 1351
Čas Lukáš Král.
Měření času Jednotky času
Čas Ing. Radek Pavela.
ČAS.
Čas, hodiny a měření času
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stroj času Sojková Aneta.
Čas a jeho měření.
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Fyzika Měření objemu a času.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Měření času Fyzika Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
Orientace v čase 3. ročník
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Měření času. Sluneční hodiny používali již staří Řekové. Římané se s nimi seznámili poměrně pozdě, “teprve” roku 263 př. .n. l. Byla to válečná kořist.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Měření délky a hmotnosti
Sluneční hodiny Zajímavost
ČAS Běží, běží a nemá nohy. LC.
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Stroj času Linda Leová.
Měření času- pracovní činnosti 6. ročník
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_Čas AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
Měření fyzikálních veličin
Měření času Projekt z fyziky.
Měříme délku s různou přesností
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Vlastnosti látek Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 7  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas
zpracovaný v rámci projektu
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_MĚŘENÍ ČASU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11 Jednotky času – historie.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Čas čas je fyzikální veličina, kterou značíme t
Jednotky času.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Jak postupujeme při měření délky
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Čas Karel Kovář

Čas Obsah prezentace Co je čas? Měření času středověk a součastnost Počátky měření času Závěr a tabulka s přehledem

Co je čas? Čas je velmi abstraktní pojem A stručné zajímavosti s fakty Čas je velmi abstraktní pojem Fyzikálně řečeno: Vyjadřuje dobu konání děje Přestože určuje většinu lidského konání nejsme ho bez pomůcek schopni měřit Ve starověku bylo jeho měření velmi složité, na rozdíl od měr délky a váhy, které se tehdy daly odvodit od vah a rozměrů tělesných. Čas se mohl měřit pouze uměle zkonstruovanými přístroji Ozančení času: t Základní jednotka: sekunda Značka jednotky: s

Počátky měření času Sluneční hodiny Přesýpací hodiny Od starověku až po dnešek Sluneční hodiny Egypt - 3000 př. n l. Ukazují čas pomocí polohy slunce na nebi Slunce osvítí hůlku, umístěnou kolmo k číselníku Vržený stín ukáže na stupnici čas Počátky v Egyptě, kde byly také stavěny velké obelisky, které nejen že oslavovali boha slunce, ale také měřili čas Přesýpací hodiny Čas a místo původu neznámé Velmi jednoduchý nástroj měření času Dvě průhledné nádoby nad sebou, spojeny úzkým otvorem Z horní nádoby se sype písek do té spodní Na stupnici lze odečíst, kolik času uplynulo

Měření času dříve a nyní Od starověku až po dnešek Vodní hodiny Mechanické hodiny Čína – 14. století n. l. Západní Evropa - středověk Obdoba hodin přesýpacích Voda protéká soustavou nádob Výška měnící se hladiny, či plovák ukazují uplynulý čas Zřejmě první velký technický vynález Přesnost bylo zpočátku jen velmi malá – denní odchylky až 15 minut Velkým zlepšení bylo kyvadlo a nepokoj Počátky Miniaturizace Čína – 14. století n. l. Miniaturizace sériové výroby zejména ve Švýcarsku Na kapesní hodinky byl umístěn řemínek, díky čemuž se hodinky daly nosit na ruce Dnes již k měření času používáme nejpřesnější hodinky a to atomové, které mají odchylku pouze 1 sec. Za 60 mil. Let I nyní se stále pokračuje v procesu zpřesňování a miniaturizace John Harrison zdokonalil nepokoj – odchylka pouze 0,2 sec. za den To dalo za vznik chronometru, díky kterému se dala celkem přesně určit zeměpisná poloha Vznikla tím pádem časová pásma

Závěr Otázky Odpovědi Které hodiny byly jako úplně první? Sluneční hodiny z Egypta. Jaké hodiny byly vůbec největší? Egyptské obelisky. Díky čemu vzniknul chronometr (přístroj určující zeměpisnou polohu)? Díky přesnému určení časových pásem a malým odchylkám v měření času. Jaké hodinky jsou nejpřesnější? Atomové hodinky. Jak dlouho už měříme čas? Obecně řečeno : Od nepaměti. Čas určuje průběh našeho života a celý běh světa Měří se už velice dlouho, od dob starých Egypťanů V průběhu této doby vzniklo mnoho přístrojů na jeho měření, keteré jste mohli vidět v této prezentaci