Cykličnost v astrologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Kam se točí Tobě ?.
Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Analytická psychologie
OSOBNOST.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Psychologie štíhlé postavy
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Motivace Miroslava Fuksová.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Obrazotvornost či představivost
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Částicová stavba látek
Teorie motivace Adéla Furiková.
Sociální diferenciace
Metaetika Shrnutí.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Psychologie osobnosti
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Rozdíl vnímání a představy
Chyby při vnímání druhých lidí
Měsíc Iva Ouhelová.
Improvizace jako součást intermediálních aktivit v procesu sebepoznání a vztahové komunikaci Wanda Dobrovská Univerzita Palackého v Olomouci Katedra hudební.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
STATIKA TĚLES Název školy
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Dvourozměrné geometrické útvary
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Dvourozměrné geometrické útvary
MOTIVACE Zora Syslová.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Psychické procesy - vnímání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pedagogika a psychologie
Nevědomí.
Kam se točí Tobě ?.
Novoplatonismus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Transkript prezentace:

Cykličnost v astrologii

Dane Rudhyar – Lunační cyklus Cyklus pozic – je cyklus, kde máme co do činění se sledem po sobě jsoucích pozic pohybujícího se tělesa vzhledem k počátečnímu bodu jeho pohybu.

Dane Rudhyar – Lunační cyklus Cyklus vztahu – cykly, které začínají vzájemnou konjunkcí těles, dosahují svého nejvyššího bodu v opozici mezi těmito pohybujícími se tělesy a dospívají ke konci při vzniku nové konjunkce.

MĚSÍC Klíčový je kořen označující slovo Měsíc – me, jenž v sanskrtu dává mámí, tj. měřím. V indoevropských jazycích je slovo měsíc odvozeno z tohoto kořene: más (sanskrt), máh (avestský jazyk), mah (staroprusky), menuo (litevsky), mena (gótsky), méné (řecky) mensis (latinsky). Měsíc je univerzálním měřícím nástrojem.  

LUNAČNÍ FÁZE Měsíční fáze měří „živý“ čas – čas spojený s biokosmickými skutečnostmi – déšť, příliv odliv, menstruace, setí…. Měsíční fáze měří, ale také převádí na společného jmenovatele nekonečné množství jevů a významů! Sjednocují! Lunační cyklus neměří změny Luny jako takové, ale změny v soli-lunárním vztahu. Fáze Luny nám nic neříkají o Luně samotné nebo pozici Luny na obloze. Týkají se jen stavu vzájemného vztahu mezi Sluncem a Lunou.

Lunační cyklus je cyklem „periodických změn“.

Lunační cyklus Co je na lunačním cyklu zajímavé? Opakuje se, v novu je smrt i znovuzrození nového cyklu. Je celistvý – má všechny fáze – vše můžeme sledovat. Z toho plyne: Je-li opakování zabezpečeno, je možná předvídavost. Lunační cyklus se tak stává archetypálním obrazem.

Symbolický proces je prožitek obrazu a v obraze. Jung sv. III Lunační cyklus je archetypálním obrazem všech procesů. Je základní – matriční proces, ve kterém se projevuje začátek, nárůst, vrchol, úbytek a ukončení, které se stává novým začátkem.

Projekce Projekce je nevědomý, automatický proces, jímž se subjektu nevědomý obsah přenáší na objekt, a tím se zdá, jako by tento obsah patřil objektu. Jung – sv. III Projekce naopak přestává v okamžiku, v němž se stává vědomou, tj. když člověk vidí, že obsah patří subjektu. Jung – sv. III

Dvě tendence: jedna směřuje ke ztvárnění, druhá k pochopení. Podíváme se na práci umělce – malíře. Na jeho tvorbě můžeme vidět dvě fáze – či tendence. Rozběžnou fázi – směřující ke ztvárnění a doběžnou fázi směřující k pochopení.

Rozběžné fáze 1/8 Vynořování, nový začátek 2/8 Prosazování, nové bojuje se starým 3/8 Krize činu 4/8 Zacílení, hledání výrazu 5/8 Naplnění Tam, kde převáží princip ztvárnění, se získaný materiál obměňuje a rozmnožuje, přičemž se odehrává jakási kondenzace motivů na více nebo méně stereotypní symboly, které podněcují tvůrčí fantazii a přitom působí převážně jako estetické motivy. Tato tendence vede k estetickému problému umělecké tvorby.

Doběžné fáze 6/8 Rozsévání 7/8 Krize smyslu 8/8 Uvolňování Kde naopak převažuje princip pochopení, bude estetický aspekt relativně málo zajímavý a dokonce je občas vnímán jako překážka; místo toho se intenzivně vypořádáváme se smyslem nevědomého produktu.

Cyklus vztahu Venuše - Mars Venuše určuje charakter a specifické potřeby a Mars vládne impulzu jednat podle její specifické povahy s jejími specifickými požadavky. Tyto cykly se vztahují k rozvoji a vyjádření nejintimnějších a nejosobnějších aspektů povahy, k těm nejspontánnějším odpovědím životu (do té míry, jak to připouští Saturn a Luna) a ke konfrontacím, výzvám a příležitostem, které život jedinci nabízí. Všichni jsme se narodili za určité fáze tohoto cyklu Mars-Venuše, což propůjčuje určité specifické zabarvení našim osobním citům a emocím. I když mezi těmito dvěma planetami při narození neexistuje žádný aspekt, přes to je mezi nimi určitá vztahová fáze. Ať už je tato fáze rozběžná (směrem k rozběžnému sextilu, kvadratuře, trigonu nebo opozici) nebo doběžná (počínaje opozicí, směrem k doběžnému trigonu, kvadratuře, sextilu nebo konjunkci), bude vždy věrně popisovat způsob, jakým Venuše a Mars fungují v naší osobnosti.

Rozběžná - doběžná fáze Během rozběžné fáze je Venuše ve službách Marsu. Bude akcentována touha vyjádřit se a vrhnout se vstříc zkušenostem na bázi instinktivních nebo subjektivních hodnot. V tomto případě se hodnota zkušeností ukáže po činu. Z tohoto důvodu rozběžná kvadratura mezi Venuší a Marsem - ať je jejich poloha ve znamení a v domě jakákoliv - je spojena s faktem, že výsledek zkušenosti, pokud jde o intimní a osobní sféru těchto dvou planet, není takový, jak jsme očekávali ve chvíli, kdy jsme jej podnikali. Aspekty během doběžné poloviny cyklu budou pramenit z opozice mezi Marsem a Venuší. V pozitivním případě je opozice mezi těmito dvěma planetami symbolem emocionální objektivity; ale v negativním případě může rovněž odhalovat stav emocionální slepé uličky, nerozhodnosti nebo konfliktu mezi touhou a vůlí jednat. Doběžná kvadratura může vytvořit krizi vědomí, vyvolanou konfliktem mezi touhou (přáním) a vytvořenými hodnotami. Je to aspekt emocionálních komplikací: člověk prodělává zkušenosti, které mají tendenci zbořit pohodlné zavedené zvyky osobního pohodlí nebo spokojenosti člověka se sebou samým. Člověk je doveden k tomu, aby revidoval hodnoty, na kterých zakládal své chování a znovu zvážil své vlastní vědomé motivace v emocionální sféře svého života.  

Ženy - muži Přitakání světu Vnitřní cyklus Ekonomie vydávání, obdarování, rozhazování Touha po projevení plnosti, která se přímo zapojuje do reality, tvoří ji a proměňuje (Venuše). Touha je viděna skrze to, co vytváří. Je definována tím, co je schopna udělat. „Člověk touží po tom, co mu schází.“ Platon v dialogu Symposion Dobývání světa, kladení světa proti sobě a to v poznání, práci, boji. Touha jako dychtění po tom, co je ztracené, nepřítomné, nemožné. Ekonomie nedostatku, v níž je realita neúplná (musí se dosáhnout chybějícího), spjatá se smrtí, jež tvoří pozadí zápasu o vzájemné uznání a zničením, kterým hrozí předmět touhy.

Jedna konjunkce Mars – ekonomie uchování a hromadění Dvě konjunkce Venuše – ekonomie vydávání, obdarování, rozhazování

Děkuji za vaši pozornost