Tuky ve výživě ryb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Advertisements

Výživa a krmení ryb v různých produkčních systémech
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Metabolismus lipidů.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HOBITI.
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
TUKY (LIPIDY).
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Lipidy.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Tuky Výživa ve sportu RVS.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky ve výživě ryb

Lipidy patří mezi hlavní energetické živiny, které plní ve výživě i řadu dalších funkcí. U lososovitých ryb (obecně u všech ryb karnivorních) plní úlohu nejdůležitějšího zdroje energie a jsou pro tyto ryby nenahraditelné. Lipidy jsou složitou skupinou živin tvořenou tuky, mastnými kyselinami, vosky, lipoproteiny a dalšími látkami. Podle funkce v organizmu jsou rozdělovány na složky buněčných membrán (cholesterol a fosfolipidy), energetický substrát (triacylglyceroly) a mastné kyseliny, které jsou především pohotovým a vydatným zdrojem energie. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Někdy se používá rozdělení na tuky neutrální (estery mastných kyselin a glycerolu) s energetickou funkcí a funkční lipidy (zejména fosfolipidy, estery mastných kyselin a kyseliny fosforečné), které jsou hlavní složkou buněčných membrán a určují jejich vlastnosti. V živočišném těle je tuk deponován v buněčném prostoru, kde je součástí protoplazmy a je druhově specifický, je tvořen zejména lecitinem, glyceridy, mastnými kyselinami a cholesterolem, a dále tuk zásobní, tvořený glyceridy vyšším mastných kyselin. Složení tuku, resp. spektrum mastných kyselin je ovlivněno řadou faktorů, vedle druhu ryby i podmínkami prostředí a výživou . Nemusí udržovat stálou tělesnou teplotu, vydávají méně energie při asimilaci potravy, ztrácejí méně energie při při udržování životních funkcí a pohybu ve vodě, spotřebují méně energie při exkreci metabolických produktů. Nejvyšší ztráta energie činí u komerčních krmiv 10-40 % ve výkalech, exkrece 5-7 %, záchovný metabolizmus pouze 10-20% potřeby energie u teplokrevných zvířat stejné hmotnosti. Poměr ENL/SE 22-24- g/MJ Pd; 18-20 g/MJ K

Podle jejich struktury je možné je rozdělit na lipidy jednoduché (mastné kyseliny, fatty acids – FA a volný cholesterol) a lipidy složené (esterifikovaný cholesterol, triacylglyceroly a fosfolipidy). Přestože jsou tuky z pohledu jejich struktury jednou ze složek lipidů, v běžné odborné literatuře je používáno označení lipidy a tuky jako synonymum. Tuky jsou estery glycerolu s mastnými kyselinami.

Mastné kyseliny Mastné kyseliny jsou tvořeny různě dlouhým uhlíkovým řetězcem, jehož součástí mohou být dvojné vazby (nenasycené mastné kyseliny, UFA – Unsaturated Fatty Acids). Pokud v řetězci dvojné vazby nejsou, jde o mastné kyseliny nasycené (SFA – Saturated Fatty Acids). Mastné kyseliny se od sebe liší počtem uhlíků v řetězci, nenasycené pak i počtem dvojných vazeb a polohou první dvojné vazby od koncové metylové skupiny. Rybí tuk obsahuje FA s délkou uhlíkového řetězce od 14 do 24 C.

Podle počtu dvojných vazeb se mastné kyseliny dělí na monoenové (MUFA – Mono Unsaturated Fatty Acids) s jednou dvojnou vazbou (např. k. olejová 18:1 n-9), polyenové (PUFA – Poly Unsaturated Fatty Acids) s více dvojnými vazbami (k.linolová 18:2 n-6) a vysoce nenasycené (HUFA - Highly Unsaturated Fatty Acids) se třemi a více dvojnými vazbami (k. α-linolenová 18:3 n-3). Označení skupiny (n-3, n-6, n-9) označuje polohu (pořadí) uhlíku s první dvojnou vazbou (na třetím, šestém, devátém). Pro ryby jako poikiotermní živočichy je zastoupení nenasyceným mastných kyselin s dlouhým uhlíkovým řetězcem v potravě esenciální.

Složení rybího tuku je typické svou olejovitou strukturou, která je dána vysokým podílem nenasycených mastných kyselin s dlouhým uhlíkovým řetězce. Zastoupení těchto FA v tuku ryb je životně nezbytné, neboť mají nízký bod tání a proto jsou v tekutém stavu i při nízkých teplotách. Na úrovni buněčných membrán zajišťují jejich funkčnost i při teplotách blížících se 0°C. Ryby lososovité, mají vyšší zastoupení PUFA a HUFA ve svém tuku a také mají vyšší požadavky na zastoupení těchto kyselin v potravě. V buněčných membránách převažují HUFA (DHA – dokosahexaenová 22:6 n-3, EPA – eikosapentaenová 20:5 n-3, ARA - arachidonová 20:4 n-6). Dále jsou tyto HUFA prekurzory eikosanoidů, účinných látek (prostaglandiny, tromboxany aj.), podílejících se v organizmu na řadě klíčových biologických funkcí (dýchání, činnost srdce, imunoaktivita aj.).

Ryby mají biochemické mechanizmy, kterými dokáží zvyšovat nenasycenost FA (zvyšovat počet dvojných vazeb) a prodlužovat uhlíkové řetězce přijatých FA. To se děje v procesech označovaných jako desaturace a elongace. Nejsou však schopny měnit skupinu FA, tedy polohu první dvojné vazby. Proto ryby pro každou řadu mastných kyselin potřebují kyselinu, která je esenciální a od které se odvozují vyšší mastné kyseliny syntetizované v organizmu. Jedná se o kyselinu olejovou, linolovou (LA) a α-linolenovou (ALA). Lososovité ryby vyžadují v potravě zastoupení mastných kyselin řady n-3. Krmivo pro pstruha duhového by mělo obsahovat ALA v množství odpovídající přibližně 20 % tuku v krmivu nebo 10 % HUFA n-3 (EPA a DHA), resp. 1-1,5 % 18:3 (n-3) a 1 % 18:2 (n-6) krmiva. (0,8 % LA a 1,0 % diety ALA)

Obsah FA v krmivu pro kapra (1,0 LA a 0,5 % diety ALA). Ryby teplomilné (kapr) vyžadují zastoupení mastných kyselin řady n-6 i n-3 (v poměru 1:1 až 2:1), nebo FA n-3 nevyžadují vůbec (tilapie). Obsah FA v krmivu pro kapra (1,0 LA a 0,5 % diety ALA). U sladkovodních ryb ovlivňuje spektrum mastných kyselin v krmivu signifikantně skladbu FA v tkáních. Náhrada rybího oleje rostlinnými, s výjimkou lněného, nepříznivě ovlivňuje spektrum FA v mase ryb (hodnocení profilu FA). Přídavky PUFA a HUFA do krmných směsí. Doplnit tabulky Pd z testů + folie

Potřeba tuku v krmivech pro maximální růst pstruha duhového není přesně definována, ale zpravidla se uvádí rozpětí 18-22 % pro tržního Pd a 7-20 % pro plůdek. Obecně je u lososovitých ryb doporučovány úroveň 7-26 % tuku v závislosti na druhu a věku ryb, teplotě vody a chovného cíle. U kapra 8-12 % (ne méně než 5 %), v závislosti na ročním období a velikosti ryb. Vyšší obsah tuku v krmivu ovlivňuje příznivě růst a konverzi živin, ale zvyšuje podíl vnitřnostního tuku (snižuje výtěžnost) a tučnost svaloviny. Vysoké množství tuku v krmivu omezuje příjem krmiva a zvyšuje nároky na obsah rozpuštěného kyslíku.

Význam tuků ve výživě ryb - významný, dobře stravitelný a nejefektivnější zdroj energie, oxidací 1 g tuku je získáno přibližně 39 kJ.g-1 - zdroj esenciálních mastných kyselin (EFA) - zdroj strukturálních složek buněčných membrán - prekurzory biosyntetizovaných účinných látek - donor látek rozpustných v tucích - zchutňující složka krmiva

Nedostatek FA Nedostatek esenciálních mastných kyselin se projevuje zvýšením mortality, depresí růstu, zhoršenou konverzí krmiva, výskytem deformací u plůdku, ztučněním jater, apatií a šokovými syndromy. U generačních ryb ovlivňuje i reprodukční ukazatele.

Zdroje tuku Zdrojem tuku uloženého v organizmu jsou v potravě přijímané tuky, tuky produkované z přijatého proteinu a přijatých sacharidů. Zdrojem lipidů v krmivech bývá zpravidla rybí olej různého původu (součást rybí moučky, oleje z celých ryb, rybích vnitřností aj.), rostlinné oleje, lecitin (u mladších věkových kategorií), případně drůbeží tuk. Tyto zdroje tuků jsou vysoce stravitelné, na úrovni přesahující až 90 %. Vzhledem k své struktuře však poměrně rychle podléhají oxidačním změnám, která způsobují jejich znehodnocení a mohou nepříznivě ovlivnit příjem krmiva i zdravotní stav ryb.

Zdroje tuku Z tohoto důvodu jsou do krmných směsí přidávány antioxidační látky, které tento proces zpomalují. Jedná se o látky přirozeného původu (např. vitamíny C a E, selen aj.) nebo syntetické (Ethoxiquin, BHT aj.). Snížit riziko rychlé oxidace tuků je možné i vhodným způsobem skladování. Pro ryby nejsou vhodné tuky teplokrevných zvířat s vysokým bodem tání, které ryby špatně tráví a využívají a které mohou navíc i zhoršit stravitelnost ostatních živin.