Jak udělat 20 zakázek za peníze EU David Koníček workshop Ministerstva zahraničních věcí České republiky „Příležitosti pro české podniky v rámci Evropské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
ECVET v Programu celoživotního učení
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Pravidla publicity projektu
Facility management ČSN EN
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Korupce a veřejné zakázky
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Moderní personalistika Úvod
FONDY EU Programové období
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Jak udělat 20 zakázek za peníze EU David Koníček workshop Ministerstva zahraničních věcí České republiky „Příležitosti pro české podniky v rámci Evropské unie“ 24. června 2011 velký sál Černínského paláce, Praha

24.června 2011David Koníček2 Chtít Vědět Nabídnout Zvítězit Udělat Zinkasovat Jak udělat zakázky za peníze EU mimo ČR

24.června 2011David Koníček3  Proč?  Proč s EU?  Nové trhy, diverzifikace portfolia  Export ale menší teritoriální riziko  Veřejná zakázka ale férovější prostředí... ale  není to ráj na zemi, nejsou to snadné peníze  je to export (vzdálenost, jazyk, měna, kultura,.... naschvály, místní korupce.... teritoriální riziko) Obchody s EU / EK

24.června 2011David Koníček4 Osnova  Úvod  Kdo jsme, co jsme dokázali  Europeníze z pohledu firmy  Co ji jinak – co je stejné – co je nejtěžší  Úzká místa  Diskuze mimo ČR

Kdo jsme, co jsme dokázali

24.června 2011David Koníček6 Kdo jsme, co jsme dokázali  19 (+1+1) zakázek za peníze EU  IT (hardware, software)..... kancelářské vybavení, odborná literatura  10 k€ k€ (ale cca 60 nabídek až M€)  Chorvatsko, Bosna a Hercegovina  „+1“.... poradenství jinému uchazeči  „+1“.... ČR/Phare (90.-tá léta)  Automatizované systémy Koníček, s.r.o. + ASKON Consulting, s.r.o.  „family business“  2 vlastníci/zaměstnanci  odvaha/sebedůvěra, obor (Ing. – počítače, FEL ČVUT), právo, management (MBA – CMC/UniPitt), jazyk... a peníze

Europeníze z pohledu firmy

24.června 2011David Koníček8 Europeníze z pohledu firmy  Příjemce dotace (grantu, půjčky,...) NEBO  Dodavatel do projektu placeného EU (zboží - služby - práce)  členění informací o „tenderech“: zboží – služby – práce ––– granty(dotace) mimo ČR

24.června 2011David Koníček9 Peníze EU ~ rozpočet EU  „Agro“ (+ „eko“)  „Fondy“ (Udržitelný růst) Rozpočet 2011:  Vnitřní politiky  Vnější pomoc  Administrativa

24.června 2011David Koníček10 Rozpočet EU Udržitelný růst Konkurence- schopnost 7.rámcov ý program pro vědu a technologie (7FP) Transevropské sítě (TEN) Galileo Comenius (SŠ, ZŠ) Erasmus (VŠ) Leonardo da Vinci (UOŠ, PŠ) Grundtvig (celeživotní vzděl.) Erasmus Mundus (VŠ mimo EU) Rámcový program konkurenceschopno st a inovace (CIP) Likvidace JE PROGRESS Fiscalis 2013 Customs 2013 Soudržnost Evropský fond regionálního rozvoje (EFRD) Evropský sociální fond (ESF) Fond soudržnosti Ochrana a řízení přírodních zdrojů Společná zemědělská politika Rybářství Rozvoj venkova LIFE+ Občanství, svoboda, bezpečnost a právo Svoboda, bezpečnost právo Občanství Zdravotnictví a propaganda Ochrana spotřebitelů Mládež v akci Media 2007 Kultura 2007 Evropa pro občany Ochrana před katastrofami EU jako globální hráč IPA (Instrument for pre-accession assistance) ENPI (European Neighbourhood & Partnership Instrument) DCI (Development Cooperation Instrtrument) ICI EIDHR European Instrument for Democracy & Human Rights Administrativa Mzdy Důchody Investice Konference Poradenství Další instituce Mzdy Investice Konference Poradenství Operační výdaje

24.června 2011David Koníček11 EuropeAid (+EDF)  EuropeAid ~ rozvojová, před-vstupní, humanitární atd. pomoc  IPA  Instrument for Pre-accession Assistance  kandidátské a potenciálně kandidátské země (dříve PHARE, CARDS,...)  ENPI  European Neighbourhood & Partnership Instrument  bývalé SSSR, Středomoří (dříve TACIS a MEDEA)  DCI  Development Co-operation Instrument  Latinská Amerika, Asie, Záliv  tematické programy pro EDF+ENPI  cukerné země ACP  EIDHR = European Instrument for Democracy & Human Rights  NSCI = Nuclear Safety Co-operation Instrument  EDF  European Development Fund  cca jako EuropeAid, ale mimo rozpočet  region ACP (Africa, Caribbean, Pacific)  zámořská teritoria členských zemí

24.června 2011David Koníček12 Evropské fondy na národní úrovni

24.června 2011David Koníček13 Veřejné zakázky z peněz EU  Co ?  Kdo? firmy z EU, popř. EEA, popř. země příjemce  Kde? IPA – DCI – ENPI – EDF –... – 7RF – TEN – Galileo –... – DG –... – EBRD – EIB –... – (non Europe): UN, IMF, IBRD,... zbožíslužbyprácegranty IT, auta... nábytek, lodě, elektronika,... Poradenství Management projektů Stavebnictví (dálnice, silnice, energo, čističky, školy,...) neziskovky (aktivisti, sociální,...) stát+města; firmy

24.června 2011David Koníček14 Veřejné zakázky z peněz EU  Mnoho institucí: EK... EP, REU, ECB, EIB... EBRD  Dva základné režimy:  centralizovaný (Delegace EK, někdy EK)  decentralizovaný (místní úřady)  Tzv. kontraktační autorita  Hlavní aktéři celé zakázky Evropská komise – Kontraktační autorita (např. Delegace EK) – (Řídící instituce) – Příjemce/uživatel

24.června 2011David Koníček15  EU...TED (Tenders Electronic Daily)...  ČR... Centrální adresa  ČR... Informační systém o veřejných zakázkách  EK – EuropeAid – Calls for proposals & Procurement notices  EK/DG … ECB … EBRD …  řešeršní firmy Informace o veř. zakázkách EU

24.června 2011David Koníček16 Předpisy, pravidla a další info.  Inzerát (výzva, oznámení)  Zadávací dokumentace  Interní předpisy, metodiky,... „Practical Guide“ = PRAG  „direktivy“ ~ legislativa: nařízení, směrnice, rozhodnutí, doporučení, sdělení, stanoviska... smlouvy  Eur-LEXhttp://eur-lex.europa.eu/  ES/Zakladni-predpisy-ES-k-verejnym-zakazkam

24.června 2011David Koníček17 Další (nezbytné) informace  Předpisy, pravidla  Obecné informace o Unii (weby EK, MMR, MZV, vlády ČR,...)  Právo kontraktu (belgické nebo místní)... hmotné + procesní  „realizační“ zákony, předpisy, normy, atd. příslušné země dodávky  Zkušenosti  externí (jiný dodavatelé, diplomaté, tisk,...)  interní (zaměstnanci EK, popř. Delegace)

Co je jinak – stejné – obtížné

24.června 2011David Koníček19 Co je stejné a co je obtížné  Stejné... je to business (ač veřejný nákup)  „naslouchej svému zákazníkovi“  „pochop svého zákazníka“  decison makers, jejich zájmy  interní procesy, metodiky,....  Stejné.... je to veřejný nákup  ale v mnoha věcech jiný.....  pozor i na mnoho jiných detailů !!!  Obtížné.... je to jiné a málokdo to umí

24.června 2011David Koníček20 Co je jinak oproti ČR  Angličtina (francouzština, španělština); pro realizaci popř. lokální jazyk (zejména služby a práce)  Pravidla & procesy: cca stejná pravidla bez ohledu na velikost zakázky  Právní rámec: nedůsledně podle EU směrnic  Rozpočet (plánovaný) zveřejňován:  zboží– NE  služby – ANO  práce – NE  Země původu – EU, popř. další (EEA, popř. program země příjemce)  Rámcové kontrakty (zejména pro „euroinstituce“ nebo poradenské)

24.června 2011David Koníček21 Co je jinak oproti ČR  Druhy výběrových řízení: ČR mnoho, EU teoreticky několik, ale fakticky dva:  otevřené řízení.... vesměs zboží a práce  omezené řízení (shortlist).... vesměs služby  Garance (bankovní)  nabídková (malá)  na provedení (5-10%)  popř. proti poskytnuté záloze (100%)  popř. na zádržné (10%)  Kontrolní mechanismy nejsou náhodné, ale systematické plus „reaktivní“ (na odhalení problému je reakcí kontrola všeho souvisejícího)

24.června 2011David Koníček22 Co je jinak v zadání (poptávce)  Standardizované, formulářové, strukturované  Některé informace chybí, jsou ve výzvě (oznámení)  Netechnická část velmi rozsáhlá, ale standardizovaná  Dělení na samostatné části (lot)  Technická část někdy příliš stručná, často velmi detailní, rozsáhlá a velmi strukturovaná  Kvalifikační požadavky obvykle „malé“ – obrat, objem referenčních zakázek, popř. počet lidí (u služeb i kvalita)  Vždy možnost dotazů&odpovědí, ale fakticky jen jedno kolo  „Ber – nebo nech ležet“

24.června 2011David Koníček23 Co je jinak v nabídce  Dtto jako poptávka  Více (hodně) průvodní dokumentace  Řada formulářových dokumentů, přesná osnova, většinou detailní seznamy technických požadavků  Smlouva: hotová, formulářová, podrobná, kvalitní, cca férová, jasně popsané výjimky/speciality... a těch je málo  „Ber – nebo nech ležet“  Konsorcium – sice jeden vede, ale všichni solidárně ručí

24.června 2011David Koníček24 Co je jinak v tenderu  Otevírání obálek – zveřejnění cen všech soutěžitelů  Výběr vítěze – obvykle 2 kroky: splnění všech požadavků a pak cena  tedy vesměs žádná „soutěž krásy“ (služby – ANO)  tedy „přeplnění parametrů“ nijak nepomůže  Termíny obvykle dodržované, ale Vaše termíny tvrdě vyžadované a někdy brutální (fáze doplňujících informací)

24.června 2011David Koníček25 Co je jinak při realizaci  Hodně papírování, hodně formalizmů  Osvobození od cla a DPH (  papírování)  Možnost záloh, ale 100% bank. garance  Dodávka končí až skončením záruky  t.j. garance na provedení je fakticky zádržné, obvykle 10% (někdy navíc další garance nebo zadrž. peníze)  Jejich termíny obvykle nedodržované, Vaše termíny tvrdě vyžadované, často bez ohledu na jejich prodlení

Úzká místa

24.června 2011David Koníček27 Úzká místa  Málokdo tomu rozumí (interně, banky, právníci, ČEB/EGAP, stát...)  Garance – nestandardní až nekvalitní text, dogmaticky vyžadován doslovně, české banky nechtějí vystavovat  „Logika“ garancí... presumpce viny  Byrokracie  (cca) V rozporu s úsilím EK často nepředvída- telné rozhodování, resp. předvídatelné v rámci jedné kontraktační autority a krátkého času

24.června 2011David Koníček28 Úzká místa  „Logika“ tenderu a smlouvy: „Ber – nebo nech ležet“  Právní ignorance na Vaši argumentaci (někdo na „eurolegislativu“, všichni na obchodní+civilní právo kontraktu)  Úroveň informací... organizačních, personálních, metodických, rozhodovacích  Kulturní rozdíly/konflikty  kontraktační autorita... „eurospeak“, zkratky  cílová země... zejména problém „cizák“

... a motto na závěr: Nebát se a nekrást! Tomáš Garrigue Masaryk

Děkuji za Vaši pozornost David Koníček

Diskuze David Koníček