a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční památky v okolí Olomouce
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými.
Znojmo
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Občanská výchova 6. ročník
Praha.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Zamecky.park.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PAMÁTKY PRAHA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladrubske.namesti.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
Vytvoř prezentaci. Titulní strana Název – dle vlastního výběru zvolíte jeden z těchto názvů (nebo vymyslíte vlastní) : – Zajímavá a památná místa v Týně.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Zajímavé fotografie Brno- leden 2016 melodie Pohled na náměstí-Zelný trh z horní části, od sousoší sv. Trojice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
FOTOGRAFIE 2017.
Česká republika – České Budějovice
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká republika - Kutná Hora
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Soustava tří přehradních vodních nádrží pod Pálavou
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
PRAHA.
Transkript prezentace:

a jeho proměny ( I.díl )

Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech, kde se Hlinský potok vtékal do Vltavy a na vhodné vodní cestě u vltavského brodu.

pozůstatky renesančního mostu a valů, které chránily původní hrad Čabelických do r Bedřichovy sady. Nyní je zde otáčivé divadlo od r.1983

Horní Brašov Vyvíjí se ve 2. pol. 13. stol. s rostoucím významem mostu nad řekou. Několikrát měnila svůj název. Počátkem 17.stol. stojí zde první dům Isaka Brašovského.

Železný most, spojuje dvě části města. R.1892 nahradil původní most dřevěný, který zde býval od středověku. Dnes je technickou památkou. Pokládání základního kamene

Pohled od solnice na pravý břeh r.1947

Dolní Brašov Domky u řeky byly zbourány v 60 tých letech 20. stol. před napouštěním Orlické přehrady.

dům v Dolním Brašově, kde se narodil r.1769 básník Ant. Josef Puchmayer. 18.října 1899 dům vyhořel a původní podoba se nedochovala. Pamětní deska z r přibližná pův. podoba

pohled na náměstí ze zámeckého nádvoří věžní hodiny od Václava Nováčka z r. 1909

Dům U Zlatého orla renesanční původ, zachovalo se domovní znamení Bývala zde lékárna PhMr.Jos.Procházky až do 60tých let 20 stol.

Pohled z mostu na staré město. Pod kostelem je ještě vidět Rybičkův mlýn a elektrárna

foto z r.1928 Vinařického náměstí Školu založil spisovatel a děkan Karel Alois Vinařický r V 90 tých letech 20 stol. byla rekonstruována a rozšířena. Dosud slouží ke svým účelům.

2010 byla nově zrekonstruována a znovu zprovozněna Stará a nová Sokolovna.

60 tá léta a rok 2010 Pohled z „našeho“ okna na starý most – rozdíl téměř 50ti let

40tá létar.2010 r.1753 došlo k rozšíření kostelní lodi a přístavbě věže.

Náměstí Míru Kostel sv.Jakuba z 2.pol.13.stol. Pohřbívání u kostela bylo ukončeno r Hřbitovní zídka byla pod kostelem zachována. Do ní bylo vestavěno schodiště. Původně Svatojakubské,podle názvu kostela.

Budova pod kostelem, má klenuté místnosti, byla vystavěna současně se starou solnicí. Část Dolního Brašova, která zůstala nezbourána

V domě č.225 bývala první týnská škola, později špitál, opatrovna a dále muzeum, o jehož sbírky se zasloužil Bedřich Karásek