Lidice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Kateřina Švarcová ZŠ a MŠ,Brno, Horníkova 1
Advertisements

Zabití tyrana není zločinem
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
JÁ A MOJE ŽENA.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
1. Dávno před mým narozením Pán Bůh mě už znal.
KDYŽ RODIČE ZESTÁRNOU 8 Clickar.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
Berlín Školní výlet.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pozorně čti a vteřinu či dvě o tom popřemýšlej !
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Protektorát Čechy a Morava 5.ročník
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Manželský pár hraje golf. Ona odpaluje a... míček letí až do statku ležícího hned u dráhy... kde rozbije jedno okno a prolítne dovnitř!
Protektorát Čechy a Morava Vítková
Zahraniční a domácí odboj
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
Dejmlová Karolína Příběh o dívce a jejích přátelích.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
které je stále třeba brát v úvahu !
Dopis od Boha.
Prvního září 2004 se v severoosetském Beslanu zastavil život…
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Heydrichiáda Petr Machala.
Domácí odboj 1942.
JAN DRDA – povídka VYŠŠÍ PRINCIP HISTORICKÉ SOUVISLOSTI
1. Dva chodci z města jdou, do Emauz kráčejí  kříž, hrob je vyděsil, zbavil všech nadějí. V takovém zklamání, kdo může potěšit? Snad ten, kdo přidal se,
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Láska za hrob….
Jako přispívající občan do našich obecních internetových stránek, bych rád všem, kteří si rádi moje příspěvky četli poděkovat a také všem občanům naší.
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
70. výročí osvobození Bosonoh
Atentáty ve světové politice. František Ferdinand d'Este následník rakousko-uherského trůnu ( ) Byl zastřelen revolucionářem.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU Simona Kapitánová Můj piktogram.
Čím chci být ,až vyrostu.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_19
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_11_12_Lidice
Manželský pár hraje golf. Ona odpaluje a
Reinard Heydrich prominentní nacista
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
které je stále třeba brát v úvahu !
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
ATENTÁT NA HEYDRICHA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Lidice

LIDICE Za lidickou tragédií stojí 27. květen roku 1942, kdy českoslovenští parašutisté spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Heydrich podlehl následkům zranění. Nikdo nepředpokládal, že A. Hitler udeří právě na srdce nevinných a nic netušících lidických občanů. 10. června 1942 byly Lidice vypáleny a poté doslova srovnány se zemí. O utrpení lidických občanů snad slovy nelze vyprávět. Školní výlet nám všem otevřel oči a pokud ne všem, tak většině ano.

LIDICE První dojem z tohoto výletu nebyl nějak zvláštní, ale to nikdo netušil, co nás čeká. Byli jsme seznámeni s historií Lidic v místnosti s počítači. Zajímavé povídání paní průvodkyně doprovázely fotografie na internetových stránkách. Poté jsme přešli do muzea, kde jsme zhlédli asi osmiminutový film o tom, jak k tragédii došlo. Následovalo snad to nejbolestivější na této expedici, a to expozice. Prostor tvořený pouze betonovými stěnami a na každé z nich byl promítán úryvek z minulosti. Na stěnách visí mnohé fotografie lidí, kteří se stali obětí tragedie. Bylo to velmi skličující místo, nabídlo emotivní vstup do historie.

LIDICE Asi nejhorší nám nabídla betonová stěna, na níž byl promítán úryvek, ve kterém byly zmiňovány dopisy od dětí převezených do staré továrny. Poté jsme mohli slyšet slova dětí, které přežily - samozřejmě v podání už jiných lidí. Neumím si představit pocity těchto nevinných lidí. Pocit matky, které z rukou vytrhli její vlastní dítě. Pocit muže, který musel jít ke zdi a věděl, že ho za pár vteřin čeká jistá smrt bez jakéhokoliv rozsudku. Pocit malého dítěte, když je odvezli do továrny, kde nebylo co jíst ani pít… Měly jediné oblečení a možná pak naději, že se vrátí domů. Bohužel víme, že mnohé postihl osud krutější, než si každý z nás dovede představit.

LIDICE Každý, kdo má v sobě lásku a pochopení, vžije se alespoň z části do srdcí těchto lidí, nevinných občanů z Lidic. Snad každému (na místě či doma při vzpomínkách) padne slza k srdci s otázkou „ proč?“ Já osobně jsem nechápala. Nechápala, proč se tohle stalo a proč muselo zaplatit tolik lidí. Proč taková myšlenka člověka vůbec napadla? Proč se tohle všechno vůbec stalo? Na tyhle a spoustu dalších otázek, které si položíme, stěží nalezneme odpověď. Nezbývá než vzpomínat. Chtěla bych poděkovat všem učitelům, kteří pro nás exkurzi naplánovali a ochotně nás na ni vzali. Myslím, že mnohým z nás to otevřelo oči a zasáhlo i srdce. Určitě nezapomeneme.

Památník Lidice

Památník Lidice

Památník Lidice

Památník Lidice

Památník Lidice

Památník Lidice

Památník Lidice

Pomník lidických dětí

Horákův statek

Hrob lidických mužů

Tady byly Lidice

Tady byly Lidice

Tady byly Lidice

V expozici

V expozici

V expozici

Nové Lidice