Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název šablony klíčové aktivity

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název šablony klíčové aktivity"— Transkript prezentace:

1 Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_16_01_13 Název materiálu Vyhlazení Lidic Jméno vyučujícího Mgr. Eva Dékányová Třída 9.A Předmět Dějepis Datum vytvoření

2 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: 2.světová válka Určeno : pro 9.ročník ZŠ Anotace: žáci se v prezentaci seznámí s průběhem války do roku 1942 - život v Protektorátu Čechy a Morava - předehra tragédie v Lidicích - osud obyvatel a odezva ve světě - využity při výkladu kompetence k učení a občanské Časová dotace 20 minut

3 Vyhlazení Lidic Úvodem Vyhlazení Lidic byla násilná historická událost Došlo zde k vyhlazení obyvatel české vesnice Lidice německými okupanty. Po úspěšném atentátu československých parašutistů na Reinharda Heydricha byla obec srovnána se zemí a místní obyvatelstvo vyvražděno a odsunuto do koncentračních táborů

4 Vyhlazení Lidic Předehra tragédie Po atentátu na zastupujícího říšského protektora SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha 27.května 1942 se ještě vystupňoval teror nacistických okupantů proti českému národu Začaly popravy a rozsáhlé razie,ale pachatele atentátu se nedařilo dopadnout.

5 Vyhlazení Lidic 4.června 1942 Heydrich na následky zranění zemřel a Karl Hermann Frank se podílel na zastrašovací akci –na plánu vyhlazení Lidic. Souhra okolností se uzavřela nad Lidicemi díky dopisu jisté Anně Maruscákové,která měla vyřídit pozdrav rodině Horákových od jejich syna,který sloužil v československém vojsku v Anglii .

6 Vyhlazení Lidic K.H. Frank věděl,že lidé z Lidic nemají nic společného s atentátem. Chtěl posílit své postavení a rozhodl se využít Lidic jako ukázku rázného postupu proti Čechům. Dostal svolení k akci od samotného Hitlera na pohřbu Heydricha v Berlíně .

7 Vyhlazení Lidic Průběh akce Navečer byly Lidice obklíčeny,nikdo nesměl obec opustit. Starosta byl přinucen vydat veškeré obecní cennosti a obyvatelé byli vyváděni ze svých domovů.Cennosti se odvážely do sousedního Buštěhradu.

8 Vyhlazení Lidic Muži starší 15 let byli shromažďováni ve sklepě Horákova statku a poté zastřeleni,celkem 173, nejstaršímu bylo 84 a nejmladšímu 14 let. Ženy s dětmi byly nahnány do místní školy,pak převezeny do tělocvičny kladenského gymnázia. Budovy byly polity benzínem a zapáleny.

9 Vyhlazení Lidic Na Kladně byly lidické děti po tři dny zkoumány, Zdali jsou vhodné k převýchově. 184 lidických žen bylo převezeno do koncentračního tábora Ravensbrük. Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel/ 192 mužů, 60 žen a 88 dětí/.

10 Vyhlazení Lidic Ohlas ve světě Zločinné vyhlazení obce pobouřilo mnoho lidí a měst na světě. Na protest řada lidí i míst je pojmenována po Lidicích. Lidice opět žijí, jsou znovu vybudovány a území starých Lidic bylo prohlášeno za národní kulturní památku.Vybudováno je i muzeum s celoročně přístupnou expozicí a bronzové sousoší 82 lidických dětí zavražděných v Chelmmu.

11 Vyhlazení Lidic Úkol: Zjisti,kdo režíroval film Lidice z roku 2011 Řešení: Petr Nikolaev ,film lze zdarma zhlédnout na internetu

12 ZDROJE ANIMACE zdroj Microsoft office_2010,
licence zakoupena školou v roce 2011 Vlastní zdroje autorky


Stáhnout ppt "Číslo a název šablony klíčové aktivity"

Podobné prezentace


Reklamy Google