Telemedicína Jana Zvárová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdálený přenos obrazu z operačního sálu
Advertisements

Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR a SR
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Digitální obrazová informace a systémy PACS
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
INTERNET.
Radiologický informační systém Marek Mechl
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Role nelékařů v českém zdravotnictví
D IPLOMOVÁ P RÁCE Databázová reprezentace medicínských informací a lékařských doporučení 2002Josef Špidlen.
Protokol TCP/IP a OSI model
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Internet.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Converged Communications Friday, April 10, 2015 Telekomunikační technologie jako nástroj pro optimalizaci chodu zdravotnického zařízení.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Informační podpora při krizovém řízení
Osnova ►Co je telemedicína ? ►Příklady uplatnění ►Zhodnocení.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších

1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
PACS Picture Archiving and Communication System
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Standardizace odborné zdravotní péče
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
VYUŽITÍ PŘÍSTUPU EHEALTH V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
Transkript prezentace:

Telemedicína Jana Zvárová

Telemedicína tele (řecky „na dálku“) medicína (z řeckého „meden“ = „léčení“) Definice: Thomas Bird (70. léta 20. století): „Způsob poskytování zdravotní péče, kde lékaři vyšetřují dálkově pacienty s využitím telekomunikačních technologií.“ Evropská komise: „Rychlý přístup ke sdíleným a vzdáleným lékařským odborným posudkům prostřednictvím telekomunikačních a informačních technologií bez ohledu na to, kde se pacient nebo příslušná informace nachází.“

Telemedicína Telemedicína se objevuje tehdy, když jsou aplikovány telekomunikační systémy, aby poskytovaly snadnější přístup k údajům a lékařským informacím od zdravotnického personálu. Revoluce, kterou v poslední době prošel sektor telekomunikací, vymýtila nedostatky minulosti (nedostatečná rychlost, nadměrné ceny apod.) a vytvořila cenově efektivní aplikace.

Vymezení pojmů TELE komunikace Infor MATIKA ve zdravotnictví Digitální zdravotnická technika počítačové tomografy, echokardiografy, laparoskopy, endoskopy, artroskopy, bronchoskopy apod. Nemocniční Informační Systém (NIS / HIS) Využívající počítačovou síť - Local Area Network (LAN) Využívající Picture Archiving and Communications System (PACS) Digitální komunikační systémy – Private Automatic Branche Exchange (PABX) – soukromá pobočková ústředna

Pojem telemedicíny přenos a sdílení medicínských dat v prostředí moderních komunikačních systémů systémů nové termíny eHealth (eZdraví), Health Networks

Telemedicína dle WHO Souhrnné označení pro zdravotnické aktivity, služby a systémy, provozované na dálku cestou informačních a komunikačních technologií za účelem podpory globálního zdraví, prevence a zdravotní péče, stejně jako vzdělávání, řízení zdravotnictví a zdravotnického výzkumu.

Telemedicína dle ATA Americká telemedicínská asociace (American Telemedicine Association - ATA, http://www.atmeda.org) definuje telemedicínu takto: Telemedicína je použití zdravotnických informací vyměněných z jednoho místa na druhé prostřednictvím elektronických komunikací pro zdravotnictví a vzdělávání pacientů nebo poskytovatele zdravotní péče a pro účely zlepšení péče o pacienty.

Telemedicína Medicína prováděná na dálku. Telemedicine obecně odkazuje na užití informačních a komunikačních technologií pro poskytnutí klinické péče.

Typy telemedicíny Telemedicína je provozována buď v reálném čase (synchronně) nebo asynchronně. Příklady synchronní telemedicíny jsou: telefonní hovor nebo chirurgický zákrok prováděný robotem. Předpokládá se, že obě strany jsou ve stejném době na místě a komunikační kanál mezi nimi jim umožňuje vzájemnou interakci v reálné době. Často se využívá telekonference.

Typy telemedicíny Telemedicína je provozována buď v reálném čase (synchronně) nebo asynchronně. Příklady asynchronní telemedicíny jsou medicínská data (obrazy, signály) a možnosti jejich přenosu praktickému lékaři či specialistovi pro off-line hodnocení. Dermatologie, radiologie či patologie jsou specializace, které provozují asynchronní telemedicínu. Strukturovaný elektronický zdravotní záznam by měl být součástí takového telemedicínského přenosu.

Telemedicína – všechny definice mají společný cíl Zrychlení a zlepšení komunikace mezi lékaři navzájem a lékařem a pacientem pomocí moderních komunikačních a informačních prostředků s cílem zlepšit diagnostické a terapeutické procesy, a tím celkovou zdravotní péči o pacienta.

Původní pojetí Telemedicíny zúžení na pojem dálkového přístupu k datům, dálkového ovládání přístrojů, v protikladu k současnému pojetí, kdy se jedná o celou množinu přístupů od interaktivního nebo pasivního snímání biofyzikálních dat až k systémům pro koordinovanou spolupráci zpracování dat a podporu nejrůznějších procesů rozhodování v medicíně.

Telekomunikace Vývoj telekomunikační infrastruktury je základem ekonomického rozvoje Telekomunikace je proces výměny informací Telekomunikační kanály jsou založené na kabelovém nebo bezdrátovém spojení Telekomunikace komunikace typu broadcast (vysílání) komunikace mezi dvěma body analogová nebo digitální komunikace

Historie telemedicíny

Historie telemedicíny: USA - první zkušenosti Polovina 60. let 20. století: První lékařské telemetrické programy NASA na pilotované vesmírné lodi za účelem monitorování tělesných funkcí astronautů. 1964: první interaktivní TV telemedicínský projekt pro poskytování zdravotní péče, uzavřené TV spojení mezi Psychiatrickým institutem v Nebrasce, v Omaze, a Norfolk State Hospital, 112 mil daleko. 1967: interaktivní TV spojení bylo instalováno mezi Všeobecnou nemocnicí Massachusets a Loganským mezinárodním letištěm, Boston, Mass.

Historie telemedicíny: USA v 70. letech 20. století 70. léta 20. století: široká škála ukázek telemedicíny včetně satelitních projektů ATS-6, zdravotníků v odloučených aljašských a kanadských vesnicích. Běžné prvky těchto projektů: drahé komunikační infrastruktury; absence komerčního lékařského, informačního a komunikačního vybavení; velmi výrazná omezení v interakci člověk-počítač; a většina z nich byla podporována americkou vládou. Vysoký poměr náklady/užitek: oslabení telemedicíny v USA v polovině 70. let 20.století.

Historie telemedicíny: USA 90. léta 20. století Druhá vlna popularity: národní krize zdravotnictví, telekomunikační revoluce, politická rozhodnutí Příklad: projekt telemedicíny WellCare : Massachusetts General Hospital (MGH), Boston, WellCare (Paris, France) a středně staré nemocnice: mezinárodní telerentgenologický systém mezi Saudskou Arábií a MGH (více než 6.000 lékařských snímků za rok pro telediagnózu a telekonzultaci v případě přibližně 600 pacientů).

Historie telemedicíny: Evropa - první zkušenosti Počáteční aktivity v telemedicíně na počátku 70. let 20. století ve Skotsku: výhody poskytování zdravotní péče dělníkům na ropných plošinách v Severním moři a vědeckému personálu v Britském antarktickém teritoriu. Další země, např.: Itálie, Norsko, atd. zavedly vědecké národní telemedicínské programy 70. a 80. letech 20. století

Telemedicína v 21. století Během posledního desetiletí ovlivnily sociální, politické a ekonomické změny vývoj tradičních modelů zdravotní a sociální péče. Změny: demografické, zvýšené náklady na zdravotnictví, potřeba zlepšit kvalitu lékařské péče, splnění požadavku sociální rovnosti a otevření nových trhů. Požadavek extenzivního využití informačních a telekomunikačních technologií.

Telemedicína v 21. století Náklady na zdravotnictví se zvyšují. Primární péče, společná péče a domácí péče. Stárnoucí populace znamená dramatický nárůst péče o chronické pacienty.

Telemedicína v 21. století Hlavní charakteristika: Větší využívání Internetu v práci lékařů na odděleních i práci lékařů v ambulancích Prognóza: Do 5-ti let se budou lékaři dělit: na lékaře s přístupem k Internetu mající možnost přístupu k informacím, kteří budou daleko rychleji spojeni s velkými informačními centrálami, na lékaře, kteří nebudou mít přístup k Internetu a nebudou mít informace, což povede k jejich stagnaci.

Telemedicína v USA v 21. století Financování telemedicínského výzkumu - příklad: Americké „Telemedicine & Advanced Technology Research Center“

Odkazy http://www.atmeda.org/ American Telemedicine Association Telemedicine and E-Health E-health is a very broad term that encompasses many different activities related to the use of the Internet for healthcare. Many of these activities have focused on administrative functions such as claims processing or records storage. However, there is an increasing use of e-health related to patient and clinical care. With this development, the world of e-health and telemedicine began to merge and ATA started to address clinical and patient care issues related to e-health. Information provided here focuses on clinical care and patient education aspects of e-health and is targeted to the health provider.

Telemedicínské služby Telekonzultace: přístup k poznatkům nebo expertíze specialisty na dálku (tj. telerentgenologie) Telediagnostika: určení diagnózy u pacienta za pomoci vzdáleného lékaře (tj. telekardiologie) Telemonitorování: dálkové monitorování pacienta, který se nachází v prostředí mimo nemocnici (tj. monitorování plodu) Telepéče: využití dat z telemonitorování při poskytování pomoci na dálku (tj. diabetici) Televzdělávání: vzdělávání pacientů/lékařů na dálku

Telemedicínské služby Společná diagnóza: spolupráce mezi vzdálenými zdravotnickými odborníky za účelem stanovení společné diagnózy (např. kardiologická angiografie) Lékařská porada na dálku: účast na poradě lékařů na dálku (např. rentgenolog) Teleprezence: přítomnost na dálku

Domácí péče - telepéče / tele-asistence Koncept: telemedicínské služby poskytované pacientům doma nebo kdekoliv mimo nemocnici. Telemedicínské služby: telemonitorování a telepéče. Příklady aplikací: tele-poplachy a telepéče o diabetické pacienty.

Druhy telemedicínských služeb Zjednodušená kategorizace Hlasové – audio (telefon, hlasové konference) Obrazové – video (interaktivní televize, videokonference) Datové (výměna dat, telemetrie, přístup k databázím)

Hlasové služby nejjednodušší telemedicínská služba využívající analogovou nebo digitální telefonní síť linky důvěry, linky bezpečí konzultační a poradenské linky jednoduché nebo konferenční spojení např. Grant MZd ČR: „Telepsychoterapie onkologicky nemocných žen“ Veřejná telefonní síť FN Brno – porodnice Hlasový Server TTC 2000 2 Mbit/s 30 tel. kanálů

Obrazové služby Teleradiologie Telepatologie Telekardiologie Skiagrafie a skiaskopie (RTG snímky) CT (počítačová tomografie) MRI (magnetická rezonance) Angiografie … Telepatologie Telekardiologie Teledermatologie Teleneurochirurgie

PACS Definice: „Počítačový systém zajišťující akvizici, archivaci a distribuci obrazové informace v rámci celé sítě, jejich získávání a zpracování pro účely diagnostiky“ 1982 první PACS konference „International Workshop and Conference on Picture Archiving and Communications Systems (PACS) and Medical Applications“ Přínos: snížení nákladů na RTG materiál, vymizení filmového archívu, IT komplexně řeší vše, co souvisí s obrazovou informací včasné a přesné diagnózy, možnost konzultace s odborníky ze špičkových pracovišť, snížení radiační zátěže pacienta, zvýšení komfortu pacienta

Datové služby Přístup online k databázím: Dnes převážně s využitím Internetu a rodiny protokolů TCP/IP Telemetrie: Sledování fyziologických funkcí na dálku Např.: http://www.telemedicsystems.com VitalLink

Odkazy http://www.telemedicina.cz/ Informační platforma programu TELEMEDICÍNA v ČR a aktivit s ním souvisejících, spravovaná Nadací prof. Rösche, udržováno do roku 2003, http://www.telepatologie.cz/ Optoteam s.r.o. zastoupení pro mikroskopy Nikon v ČR, zkušenosti z oblasti mikroskopie nebo telepatologie, lze uveřejnit případy, které je možné konzultovat s ostatními,

Další vybrané telemedicínské aplikace

Elektronická zdravotní dokumentace jako základ pro telemedicínské aplikace Strukturované uložení informací Integrace multimediálních dat Bezpečnost Mnohojazyčnost Interoperabilita

MUltimediální DistRibuovaný elektronický zdravotní záznam (MUDR) Pilotní projekt elektronického zdravotního záznamu, založený na strukturovaném způsobu uložení dat Inspirace evropskými normami (CEN/TC251) a evropskými projekty (I4C-TripleC) Možnost integrace různých typů údajů do společné, dynamicky měnitelné struktury (číselné hodnoty, texty, multimédia, signály,…)

Lékařská doporučení Nejnovější znalosti získané v různých lékařských oborech jsou v textové podobě shrnuta v řadě lékařských doporučení. Cílem lékařských doporučení je usnadňovat optimální rozhodování dalším lékařům při léčebně preventivní činnosti. Zpřístupňování lékařských doporučení pouze v textové podobě vytištěné na papíře je v současné době doplňováno dostupností textové formy lékařských doporučení v elektronické podobě na počítači nejčastěji pomocí internetu, viz http://www.kardio-cz.cz/

Některé projekty programu eZdraví MeDiMed (Metropolitan Digital Imaging System in Medicine) http://www.telemedicinabrno.cz IZIP - Electronic Patient Health Account (EPHA) http://www.IZIP.cz, http://www.IZIP.info NETC@RDS (pilot of common EU Health Insurance Card (EHIC) ) - http://www.netcards-project.com/

Perspektiva využití mobilních telefonů k zpřístupnění elektronických lékařských doporučení

Demo Zadání údajů o pacientovi tlak, rizikové faktory, orgánová poškození, přidružené klinické stavy, … Výpočet rizika onemocnění kardiovaskulární chorobou Případné zadání dalších údajů o pacientovi indikace / kontraindikace Doporučení lékové třídy

Doporučení pro léčbu hypertenze Pilotní aplikace: 1999 WHO/ISH Guidelines for the Management of Hypertension přeloženo do češtiny formalizováno (Java 2 Micro Edition) Demo... http://www.euromise.cz/mobile

Zájmové skupiny telemedicíny pacienti zdravotničtí profesionálové zdravotnické autority

Zájem skupiny Pacient zlepšení přístupu k poskytovaným službám jejich rychlejší dostupnost integraci poskytovaných služeb redukci počtu klinických testů zkrácení čekací doby aby měl lékař více času na pacienta větší možnost vlastní volby (čas, místo, ošetřující lékař)

Zájmy zdr. profesionála snadnější přístup k informacím zlepšení možností komunikace zvýšení efektivity práce zlepšení možnosti plánování pláce rychlejší reportování přístup do elektronických knihoven

Zájmy zdravotnické autority efektivity služby omezení duplikace služeb bezpečnost pacienta spokojenost skupiny Zdravotnických profesionálů

Závěry Telemedicínský systém vždy vyvolává organizační změny, zavádí nové pojmy, technologii a nové situace pro lékaře i pacienty, změny současných klinických protokolů, a během prvních stádií realizace zvyšuje pracovní zátěž lékařů. Navzdory těmto překážkám může telemedicína nabídnout mnoho výhod při poskytování zdravotní péče, omezit výdaje na zdravotní péči, poskytnout přístup ke zdravotnickým službám ve špatně dostupných či nedostupných oblastech, usnadnit spolupráci mezi odborníky, a konečně zlepšit kvalitu péče.

Závěry Telemedicína patří ve zdravotnictví mezi nejrychleji se rozvíjející technologie a ubírá se z experimentální fáze do komerční a průmyslové reality. Můžeme si již představit zdravotnickou organizaci budoucnosti, založenou na telekomunikační technologii, jakožto novou organizaci, která spojuje kliniky, nemocnice, ordinace, a dokonce domovy a pracoviště. V této síti budou úředníci, zdravotničtí manageři, lékaři, pracovníci v terénu, pacienti a výzkumníci propojeni pomocí telemedicínských služeb v decentralizované a spolupracující organizaci, kde otázky řízení technologie mohou hrát významnou roli při budování tohoto nového modelu zdravotnictví.