Referát pro Seminář z aktuárských věd 13.10.2006 Tereza Jarolímková ( ) Cena kapitálu ve výpočtu hodnoty důchodového pojištění (E. Pitacco, A. Olivieri.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cash-Flow-at-Risk a investiční rozhodování
Advertisements

Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
Vlastnosti portfolií přípustných vzhledem ke stochastické dominanci Úvod Martin Dungl.
_________________________________________
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
ANALÝZA CENNÝCH PAPÍRŮ
Fakulty informatiky a statistiky
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
ICA 2006 Tony Jeffery: Necessary Conditions for Internal Models with regard to Annuitant Mortality Thomas Møller, Mikkel Dahl: Valuation and Hedging of.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Ekonomika investic.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Jiří Fialka Partner, Actuarial & Insurance Solutions Seminář z aktuárských věd, 14. října 2005 Zkušenosti s testem postačitelnosti životních rezerv.
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
Matematické metody v ekonomice a řízení II 4. Metoda PERT
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Investiční činnost.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Řízení rizik II Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Řízení finančních rizik
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Analýza návratnosti investic/akvizic
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Metody řízení tržních rizik
Co je riziko ? Z historie:
Průměrné vážené náklady kapitálu
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Struktura přednášky Rozhodování jedince za rizika
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Cíl přednášky Seznámit se
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Referát pro Seminář z aktuárských věd Vít Šroller ( ) Diversifikace (J.F.Walhin)
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Rozhodování spotřebitele za rizika
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Problematika optimalizace portfolia
N_OFI_2 2. Přednáška Opce Ing. Miroslav Šulai, MBA 1.
Aplikace při posuzování inv. projektů
Finanční páka v podniku
Matematické modely ve finanční sféře
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
Oceňování ložisek a cena (podle různých zdrojů a materiálů M.Holuba)
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
Finanční řízení podniku 2. př „Jak z peněz, které máme dnes, získat zítra více“
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Hledisko projektu a investora Výnos a riziko
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Teorie portfolia Markowitzův model.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Základy firemních financí
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Příklad (investiční projekt)
Transkript prezentace:

Referát pro Seminář z aktuárských věd Tereza Jarolímková ( ) Cena kapitálu ve výpočtu hodnoty důchodového pojištění (E. Pitacco, A. Olivieri )

Obsah  Úvod  Model přežití Longevity Risk  Alokovaný kapitál  Výpočet hodnoty portfolia důchodového poj. Tradiční přístup Tržní přístup (market - consistent) Zohlednění LR „Ekvivalentní RDR“  Numerické příklady  Poznámky a závěr

Úvod Výpočet hodnoty pojištění (VBI)  Klasický př í stup - Založený na tradiční Embedded Value metodice  Problematick é a netransparentní je stanoven í RDR  Tržní přístup - Zohledňuje stejn á rizika, kter á zohledňuje trh (systematick á a nediverzifikovateln á )  Rizikově-neutrální výpočet založený na diskontování bezrizikovou úrokovou mírou  Je možno využít pro stanovení „ekvivalentní RDR“ Longevity Risk (Riziko délky života)  Riziko systematick é odchylky od nejlepšího odhadu předpokladu (Best Estimate) o ú mrtnosti  Mělo by být zohledněno při alokaci kapit á lu stejně jako při oceněn í produktu, zaji š těn í atd.

Model přežití (1)  Předpokládá se portfolio složené z ihned splatných důchodových pojištění, homogenní ve smyslu pojistných částek a ve smyslu počátku pojištění  Vstupní věk všech pojištěných je  Pro náhodnou dobu života příjemce renty se předpokládá Weibullovo rozdělení s hustotou kde jsou neznámé parametry  Předpokládá se diskrétní rozdělení parametrů, které je dáno tabulkou

Model přežití (2)  Koncentrace úmrtí kolem Lexisova bodu  Lexisův bod se posouvá do vyšších věků

Model přežití (2)  Lexisův bod v závislosti na parametrech  Rozptyl náhodné doby života v závislosti na parametrech

Solventnost a kapitál  Ke každému portfoliu je třeba alokovat kapitál, který je nutné držet, aby byla pojišťovna schopna dostát svým závazkům s dostatečně vysokou pravděpodobností  Takový kapitál stanovený na základě interního modelu zohledňující příslušná rizika je označen  Pro zajištění solventnosti jsou potřeba celková aktiva, jejichž výše je v čase t rovna součtu: + matematická rezerva t  Požadavky na solventnost mohou být stanoveny i na základě jiných požadavků, předpokládá se, že (v příkladech se uvažuje )

Zohlednění LR – tradiční přístup (1)  Neuvažuje se investiční riziko, výnos z investic je dán bezrizikovou úrokovou mírou (konstantní), zohledněno je pouze LR  Tradiční přístup: je zisk dosažený v roce h, očekávaný výnos z investic, je diskontní faktor založený na posloupnosti rizikových diskontních měr, je alokovaný kapitál  Náhodný finanční tok z pojišťovny, je dán posloupností kde a je počet příjemců renty, kteří jsou ve věku naživu

Zohlednění LR – tradiční přístup (2)  Na základě tradičního přístupu a uvedených předpokladů je očekávaný zisk (při BE scénáři)  Hodnota pojištění v čase 0 je potom  Cílový kapitál je stanoven na základě stochastického modelu s následující strukturou: Náhodný vývoj hodnoty aktiv Má platit, z této rovnice se pro akceptovatelnou hodnotu určí výše

Zohlednění LR – tržní přístup (1)  Předpokládá se, že pojistitel přenáší LR na zajistitele prostřednictvím nástroje podobného swapu: Zajistné v čase 0 je Zajistitel platí ročně cedentovi Cedent platí zajistiteli Finanční tok cedenta je tedy nenáhodný:  Pro diskontování je proto použita bezriziková úroková míra  Tržní hodnota poj. je neboli

Zohlednění LR – tržní přístup (2)  Dále se předpokládá, že zajistitel vyrovná svoji pozici přenesením rizika na trh emisí dluhopisu: Jistina je 0 Cena dluhopisu Roční náhodný kupón je Finanční tok zajistitele je tedy také nenáhodný:

Zohlednění LR – tržní přístup (3)  Zajistné a cena dluhopisu může být odvozena z podmínek realizovatelnosti na trhu: 1) neboli 2)  Dolní a horní hranice pro zajistné je tedy  Přičemž musí platit

Zohlednění LR – tržní přístup (4)  Dík absenci trhu s LR je zavedení rizikově-neutrální pravděpodobnostní míry problematické  Pro hodnotu dluhopisu se proto předpokládá jen hrubý základní model kde je směrodatná odchylka a tržní cena rizika

Ekvivalentní riziková diskontní míra  Pro dané zajistné je tedy hodnota pojištění v čase 0 dána rovnicí  Předpokládá se, že tradiční přístup, kde vede díky vhodné volbě rizikové diskontní míry ke stejné hodnotě pojištění  Tato rovnost umožní stanovit „ekvivalentní rizikovou diskontní míru“. Taková diskontní míra vyjadřuje rizikovost portfolia způsobenou nejistotou v budoucím vývoji úmrtnosti

Numerické příklady  Uvažuje se 1000 pojištěných, se vstupním věkem 65 let  Roční bezriziková úroková míra  Model úmrtnosti,  2 varianty: a) kapitál dle Solvency II ( T=1, ) b) kapitál dle interního modelu (T=5, )  Z podmínky pro zajistné RP vyplývá  Z podmínky pro cenu dluhopisu BL plyne  V tab. jsou uvedeny hodnoty VIB pro hodnoty RP konzistentní s max. a zvolenou cenou rizika

Závěrečné poznámky  Autoři uvádějí nevýhody metody, které ještě bude třeba dopracovat: -Výsledky závisí na předpokládané hypotéze (o budoucím vývoji úmrtnosti, tedy na volbě parametrů Weibullova rozdělení) -Důležitým předpokladem je také tržní cena rizika, pro kterou je odvozena pouze horní hranice  Každopádně jde o možnou metodu, jak zahrnout tržní cenu rizika dlouhověkosti (LR) do rámce Embedded Value a jak dát tradiční (EV) přístup do souvislosti s tržním přístupem

Literatura • 1B.Solvency measurements and asset-liability managementhttp://papers.ica2006.com •Lin Y., Cox S.H.(2005), Securitization of mortality risk in life annuities, The Journal of Risk and Insurance, 72 (2): •Brender A (2002), The use of internal models for determining liabilities and capital requirements, North American Actuarial Journal, 6 (2): •Olivieri A., Pitacco E. (2003), Solvency requirements for pension annuities, Journal of Pension Economics & Finance, 2 (2): •Pitacco E. (2004), Survival models in dynamics context: a survey, Insurance: Mathematics & Economics, 35 (2):