Kardinál Miloslav Vlk Osobnosti Chyšecka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBN, ZSV, DEJ – Naši prezidenti
Advertisements

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
Nicola Tesla století.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anna Honová Jedna z mála žijících svědků
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Český stát v době předhusitské
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Jan Pavel II. papež.
Historické památky města MIKULOV
Osoby ,které studovaly naše gymnázium
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
D Ě T S K É DIECÉZNÍDIECÉZNÍDIECÉZNÍDIECÉZNÍ POUTĚPOUTĚPOUTĚPOUTĚ.
CÍRKEVNÍ HIERARCHIE P. Mariusz Roszewski.
P. Alois Frydrych, SDB. Narodil se v Hustopečích nad Bečvou. Rodný dům Rodný dům Serafína Frydrychová Serafína Frydrychová - maminka otce.
Mějte v paměti ty, kteří vás vedli a kázali vám slovo Boží. Myslete na to, jak dovršili svůj život, a následujte je ve víře! Židům 13:7.
Papež Benedikt XVI. v Česku září 2009 Papež Benedikt XVI. v Česku září 2009.
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vývoj české ústavnosti
Nicolas Winton.
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Československo 20. let – 30. let
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Státní symboly a státní svátky ČR
 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová).
Vratislav II Petr Mrkvička.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
ANEŽKA ČESKÁ ( až 1211 – ) Karel Bušta Sexta.
* 30. června 1981 – Jablonec nad Nisou je česká oštěpařka, světová rekordmanka, olympijská vítězka a držitelka světového rekordu v hodu oštěpem (výkon.
Daniel Landa se narodil v Praze. V roce 1990 se oženil s Mirjam Müller, která je původem z Německa. Spolu vychovávají dcery Anastázii (1998)
Tomáš Garrigue Masaryk
Antonín Dvořák a jeho život
Spytihněv II..
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
fotovzpomínky varhaníka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Milada Horáková VY_32_INOVACE 1B7.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Výstava ke 100. výročí narození PhDr. Jiří Maria Veselý * v Protivanově † v Olomouci Informační centrum a knihovna městyse Protivanov.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Marie Curie-Sklodowská
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Kardinál Miloslav Vlk Osobnosti Chyšecka

*17. 5. 1932 v Líšnici. Matka Božena Molová žehná svému synovi před odchodem na primiční mši

V šesti letech se spolu se svojí matkou Boženou Vlkovou odstěhoval do Zaluží, kde se Božena provdala za Václava Mola, s nímž vychovala ještě tři dcery – Marii, Anežku a Růženu. Miloslav Vlk navštěvoval chyšeckou základní školu. Rodičům, kteří měli malé hospodářství, pomáhal pást dobytek. Po ukončení základní školy studoval Jiráskovo gymnázium v Českých Budějovicích, kde se zařadil mezi studenty Malého semináře, „malosemeníky“. Jeho dětskou touhou bylo stát se pilotem, ale jeho rodiče neměli na placení studií, a proto byl Malý seminář dobrým řešením. Hodně mu pomohla teta Marie, která se rozhodla synovce na studiích peněžně podporovat. Podmínkou pro přijetí na gymnázium byly zkoušky, v jejichž přípravě mu se základy Latiny pomáhal chyšecký farář. Tatínek mu vždy vštěpoval, aby vše, co dělá, dělal pořádně. A to také plnil, takže ho bylo možné vídat na pastvě s prutem v jedné a učebnicí v druhé ruce.

V roce 1952, kdy měl již po maturitě, začal pracovat jako dělník v továrně Motor Union taktéž v Českých Budějovicích. Po vojně byl přijat na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy – obor archivnictví. Studia zakončil promocí v roce 1960. Poté pracoval jako archivář v Okresním archivu v Třeboni, v Jindřichově Hradci a v Okresním a městském archivu v Českých Budějovicích, kde se později stal ředitelem. Roku 1968 mu přišel dopis od biskupa Hloucha. Chtěl ho za sekretáře. Když se biskup vrátil do diecéze, Vlk mu vysvětlil, že by byl raději, kdyby se obešel bez jeho služeb. Ten řekl, že mu své rozhodnutí sdělí při Vlkově svěcení na kněze. Tam mu oznámil, že se jeho sekretářem stane a daroval mu Myslbekův kříž, který nosí dodnes. Miloslav Vlk byl jako sekretář velice schopný, ale mimo to chtěl i jednat s lidmi. Celebroval ranní mše v kostele u petrinů, kam chodili především mladí věřící. Také vyučoval náboženství na středních školách, ale to bylo v roce 1969 zrušeno. 1. května 1971 mu byl odebrán souhlas k působení v Českých Budějovicích a k 1. červnu byl jmenován do Lažiště na Prachaticku, ale i nadále byl sledován StB.

Na dušičky roku 1972 bylo Vlkovi oznámeno, že v Lažišti skončil a mši svatou už tu nemůže sloužit. Jeho další farností byla ta v Rožmitále, ale po šesti letech mu byl definitivně odebrán souhlas k výkonu duchovenské služby s odůvodněním, že nesplňuje podmínky všeobecné způsobilosti podle paragrafu. Tak se začátkem roku 1979 odstěhoval do Prahy, kde pracoval jako umývač oken. V prosinci roku 1987 prodělal lehký infarkt. V roce 1988 Rožmitálští znovu napsali žádost o vrácení souhlasu k jeho vykonávání duchovenské služby, které bylo vyhověno a on od 1.1.1989 působil ve farnosti pro Žihobce a Bukovník. 14. února 1990 byl jmenován biskupem a v březnu roku 1991 arcibiskupem pražským. Tohoto úřadu se ujal 1. července a vzal si s sebou do Prahy svého sekretáře Daniela Hermana. V postní době roku 1992 napsal arcibiskup všem kněžím pražské arcidiecéze dopis. Byla to vlastně ruka nabídnutá ke smíření a odpuštění těm, kteří v uplynulých čtyřiceti letech podlehli nevybíravému tlaku režimu. V sobotu roku 1994 byl ve vatikánské aule Pavla VI. arcibiskup Miloslav Vlk jmenován kardinálem. V dubnu 2005 se účastnil konkláve ve Vatikánu, kdy sbor kardinálů zvolil nového papeže Benedikta XVI.

Kardinál Miloslav Vlk je nositelem řady ocenění: 25.2.1999 obdržel vysoké státní vyznamenání Spolkové republiky Německo „Velký kříž za zásluhy“ (Grosses Verdienstkreuz). 28.10.2002 mu prezident Václav Havel propůjčil řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. V roce 2001 obdržel čestnou medaili Tomáše Garrigua Masaryka od Masarykova demokratického hnutí a mezinárodní stranu Görlitz - „Brückepreis“. V roce 2006 obdržel ocenění organizace Ackermann Gemeinde, která pracuje pro uzdravení paměti Čechů Němců, na jejich vzájemném smíření a spolupráci. Je nositelem řady čestných doktorátů. V letech 1992 – 93 mu byly uděleny tři čestné doktoráty: na Illinois Benedictine College a na University of St. Thomas v USA čestný doktorát teologie na univerzitě v bavorském Pasově. V roce 2001 obdržel čestný doktorát Papežské teologické akademie v polském Krakově a v roce 2002 čestný doktorát Opolské univerzity rovněž v Polsku.

Získal čestné občanství měst Rožmitál pod Třemšínem (1992), Cedar Rapids/USA (1992), Baltimore/USA (1992), Třeboň (1996) a Klodzko/PL (5.10.1996), Roudnice nad Labem (1997) a Mníšek pod Brdy (1998). Česká archivní společnost mu 20.3.2007 udělila čestné členství jako uznání za jeho práci začátkem šedesátých let, kdy pracoval v jihočeských archivech.

Chyšky Kardinál Miloslav Vlk velmi rád navštěvuje kraj, kde vyrůstal. Chyšky navštěvuje každý rok na Dušičky, kde slouží mši svatou a také při jiných významných událostech. Mimo to se schází se svými příbuznými na chalupě v Zaluží nebo u své sestry Růženy v Chyškách. K obědu mu tradičně příbuzní připravují jeho oblíbená jídla. Jako první chod je polévka kulajda a po ní následuje pečený bramborák s pořádným množstvím česneku a majoránky. K tomu má rád okurkový salát. I přes jeho náročné pracovní vytížení na Chyšky nezapomíná a rád se sem vrací.

35 let kněžství -Miloslav Vlk

Primice 1968 na návsi v Chyškách s Františkem Pichem a Václavem Dvořákem

Čtyřicet dramatických let kardinála Miloslava Vlka - 2002 konec Prameny: www.kardinal.cz Blanka Pirnosová: Koho má za zády? Čtyřicet dramatických let kardinála Miloslava Vlka - 2002