Ledovce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Činnost řek.
Endogenní (vnitřní) pochody
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
Ledovcové tvary.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Činnost vody.
Vnější geologické děje
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
HYDROSFÉRA.
vypracovala: Andrea Borovcová
Největší alpský ledovec
Ledovce Jan Dušek.
Kryogenní pochody.
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Členění zemského povrchu
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Ledovce.
CO DOKÁŽE EROZE….
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc
Ledovce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 17 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (1.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
vnější přírodní činitelé
Změny skupenství látek
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Ledovce

Obecně ledovec je přírodní těleso tvořené ledem ledovce tvoří kryosféry (povrch planety Země, kde se voda nachází v pevném skupenství) a hydrosféry (vodní obal Země) mají jazykovitý nebo bochníkovitý tvar zabývá se jimi obor glaciologie ledovce se vyskytují na všech kontinentech s výjimkou Austrálie

Jak se vytváří? Vznikají hromaděním sněhu, který se pod vlivem okolí mění na firn, z firnu na firnový led a z firnového ledu na led ledovcový Proces přeměny sněhu ve firn je nazýván firnovatění (oborně regelace) - to je způsobeno především táním a znovu zamrzáním pod vlivem tlaku vyšších vrstev, ale dochází k němu i se změnami teploty

Pevninský ledovec tzv. kontinentální, štítový, inlandsis je mohutný ledovec velkých rozměrů, vznikající na relativně plochém terénu v současnosti se pevninské ledovce nacházejí pouze v Antarktidě a v Grónsku

Horské ledovce Karový ledovec vyplňuje vysoko položené kary na údolních svazích a schází mu typický ledovcový jazyk, šířka obvykle převládá nad délkou (Pyreneje a Alpy) Svahový ledovec (vysutý) podobně jako karový ledovec, vyplňuje deprese na údolních svazích, ale má krátký splaz, který zůstává zavěšen na svahu (Pyreneje a Alpy) Údolní ledovec (alpský typ) vyplňuje vyšší části horských údolí, má dobře vyvinutou vyživovací oblast i ledovcový jazyk (Alpy) Dendritický ledovec má více vyživovacích oblastí po obou stranách údolí, z obou údolních svahů splývají ledovcové jazyky, jež se spojují s hlavním ledovcem (vysoké asijské pohoří) Malaspinský typ (podhorský, úpatní, piedmontní) ledovce přestupují přes sedla a rozvodní hřbety do sousedních údolí , ledovce ze sousedních údolí se při výchozu z hor spojují v mohutný jednotný ledovcový krunýř (pojmenován podle Malaspinského ledovce na Aljašce) Norský typ (plošný, fjeldový, patagonský, skandinávský, horské ledovcové čapky) ledovce je charakteristický svým vznikem na plochých temenech a vrcholech a náhorních plošinách (Folgefonn, Jostedalsbreen, Svart Isen) Radiální ledovec vzniká v místech, kde vlivem fyzickogeografických poměrů nejsou podmínky pro vznik ledovcové čapky a kde se od centrálního místa radiálně rozbíhají jednotlivé splazy Špicberský typ (svalbardský) ledovce má charakteristická mohutná firnoviště, která přestupují široká horská sedla a průsmyky, místy vystupují holé horské hory a hřebeny

Stavba Ledovce mají různý tvar, ale všechny ledovce mají akumulační oblast, ve které dochází ke hromadění sněhu, a ablační oblast, ve které dochází k odtávání ledovce. Obě oblasti jsou od sebe odděleny myšlenou čarou rovnováhy, nad níž dochází k akumulaci a pod niž dochází k ablaci. V některých oblastech, ve kterých nejsou podmínky pro odtávání, ledovce nezanikají táním, ale například rozlámány do ker a jako plovoucí ledovcové splazy, odnášeny na širé moře, kde postupně tají. Místo, kde ledovec vzniká se nazývá kar (ledovcový kotel), následně sestupuje ledovcovým údolím tzv. trogem až k místu, kde začíná odtávat, či se případně odlamovat do moře.

Pohyb ledovců Ledovce se většinou pohybují rychlostí od 3 do 300 metrů za rok Jejich rychlosti mohou dosáhnout 1 až 2 km za rok, pokud je příkrý svah či vysoká rychlost tvoření ledovce V Antarktidě a Grónsku existují i ledovce v údolích, které se pohybují rychlostí 7 až 12 km za rok Na druhou stranu jsou známé ledovce, které se nepohybují vůbec, jelikož jsou přimrznuty v podloží – tzv. studené ledovce

„Tvořivá“ síla ledovců Na tvořivou činnost ledovce má zásadní vliv teplota ledovcového tělesa, jeho podkladu a okolí, na výskyt vody a hustotu ledovce. Kapalná voda je prvořadým modelačním faktorem a hustota ledovce má přímý vliv na jeho rychlost. Při vzniku glaciálních tvarů se uplatňuje destruktivní i akumulační činnost ledovcového tělesa. Destruktivní činností jsou zpětná, boční a hloubková eroze, které narušují horniny ve svém nejbližším okolí.

Erozní činnost ledovců Velká tíha a tlak sestupující ledovcové masy vytváří typické ledovcové údolí tvaru U, které může ledovec vyhloubit až do několikasetmetrové hloubky. Brázdění – postupující ledovec před sebou tlačí úlomky, které pod velikým tlakem ryjí podložní horninu, čímž zahlubují ledovcové údolí stále hlouběji do reliéfu a případně ho rozšiřují, čímž vzniká typický tvar písmene U Odlamování – změny teplot mají za následek roztávání a následné zamrzání vody pod ledovcem, ta se částečně vsakuje do horniny, kde při zmrznutí zvětšuje svůj objem, což má za následek roztrhávání horniny, hornina je pak unášena spolu s ledovcem Ohlazování a obrušování – části unášené ledovcem se postupně třou o jiné části, což se na tělesu projevuje jako typické rýhování a zahlazování, stupeň ohlazení je závislý na tvrdosti obou hornin