Kvalita – klíčový parametr GEODAT?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Aplikace tabelární datazákresy = Způsob zadávání dat 9999 je maximální použitelné číslo segmentu v konkrétním okrsku.
Zpřesňující transformace map 1:2880 Názory a postřehy soukromé sféry z roku 2009.
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
Identifikátor materiálu: EU
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
3.1.2 Polní práce v LF, vlícovací body
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
2.5 Matematické základy FM
Získávání topografické informace
Mechanika s Inventorem
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
PA081 Programování numerických výpočtů Přednáška 2.
Zadání - úkol Vyhotovit měřickou dokumentaci zadané části stavebního objektu ► digitální + tištěná podoba Fasáda J. Hodač – VT FTG 1.
ScanStation P20 – uživatelská kalibrace (procedura Check & Adjust)
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Geodézie v pozemním stavitelství
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Program přednášky - Jednosnímková fotogrammetrie - Digitální ortofoto
1 Mechanika s Inventorem 4. Prostředí aplikace Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty.
Měření rozměrů součástí 1
Jednosnímková metoda rovinaté území Jednosnímková metoda  rovinaté území Výškově členité území  ??? 7Digitální ortofoto Digitální ortofoto ortofoto v.
Vznik map.
Zdroje dat, měření, konverze
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Přesnost rozměrů..
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Měření úhlů.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Blízká fotogrammetrie
Snímeksnímek bezměřítkaorientace obraz bez přesného měřítka a orientace překreslený snímek překreslený snímek směřítkemorientací obraz s přesným měřítkem.
Experimentální fyzika I. 2
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Projektový cyklus, analýza SWOT
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Vyhledávání vzorů (template matching)
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Technologie - snímkové orientace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Digitální aerotriangulace v aplikaci pozemní fotogrammetrie
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Rozbor leteckého snímku NATÁLIE BARTOŠÍKOVÁ TEREZA BŘEZINOVÁ RADEK VODICA.
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Geografické informační systémy
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Transkript prezentace:

Kvalita – klíčový parametr GEODAT? Zdeněk Hotař

Kvalita – klíčový parametr GEODAT? Definice z WIKIPEDIE: Kvalita čili jakost je údaj o vlastnosti nějaké věci, odpověď na otázku „jaký?“ (latinsky qualis?) Kvalita objektivní - měřitelná, určitelná např. váha Kvalita subjektivní - závisí na uživateli a je zpravidla relativní velký pes, malý slon

Kvalita – ortofotomap

… aneb jak dostat přesně to, co potřebujeme ??? Kvalita na příkladu ortofotomapy … aneb jak dostat přesně to, co potřebujeme ???

Ortofotomapa – mozaikování ??? víte že, jeden mapový list se skládá z několika leteckých měřických snímků (LMS)??? Jde o tzv. seamlines, kde se hledají vhodná místa pro spojení dvou LMS tak, aby následné spojení nebylo zřetelné. !!! takže, když dostanete datum snímkování středu mapového listu, tak to vždy nemusí odpovídat skutečnosti (v případě, že se snímkování neprovedlo v jednom náletu, ale v různých dnech). Zpracovatel ortofotomapy poskytuje datum s největším zastoupením LMS v konkrétním mapovém listu. 4 2 3 1 5 8 7 6 9

Umíme provést kontrolu kvality? ??? Co a jak máme kontrolovat ??? Ortofotomapa - CHYBY Umíme provést kontrolu kvality? ??? Co a jak máme kontrolovat ???

Ortofotomapa - CHYBY !!! Pokud se neprovede mozaika (nejsou snímky, tak je chyba jednoznačně vidět – viz. ukázka na snímku)

Ortofotomapa – CHYBY !!! Pokud je špatně provedená barevnostní (radiometrická) korekce snímků, tak to zjistíte při přechodech jednotlivých řad. !!! Nebo také tak, že si vedle sebe položíte lesy, nebo zastavěná území z různých míst a porovnáte konzistenčnost těchto obdobných jevů – viz. ukázka na snímku.

Ortofotomapa – CHYBY !!! Velkým nešvarem jsou mraky, nebo snímkování pod oblačností (nevidíte mrak, ale stíny, které prakticky nelze odstranit jinak, než místo nasnímkovat znovu, částečně lze řešit překrytem – pokud se mraky dostatečně rychle přesunují, ale ve většině případů to nelze).

Ortofotomapa – CHYBY !!! Geometrické chyby - polohová přesnost (nepřesnost) Tyto parametry je nutné definovat na začátku projektu, kdy se musí přizpůsobit konečným požadavkům (přesnost následného mapování – střední souřadnicové chyby mapování v poloze a výšce vyjádřené jako střední kvadratická chyba – RMSE – Root mean square errors, nebo jako mezní odchylky, nebo jako největší přípustná chyba.

Ortofotomapa – CHYBY !!! Geometrické chyby - polohová přesnost (nepřesnost) Na polohu má vliv definování vlícovacích bodů pro následnou analytickou aerotriangulaci. Souřadnice vlícovacích bodků, které jsou nově určovány, musí být určeny s polohovou a výškovou chybou dle technické specifikace výsledného díla v národním systému. Na ukázkách je patrné rozložení vlícovacích bodů a jejich vazba na letecké měřické snímky

Ortofotomapa – CHYBY !!! Kácení budov Velký vliv na odstranění této chyby má použitá kamera (ohnisko) a také správné definování příčného a podélného překrytu.

Ortofotomapa – rozlišení !!! Výsledné rozlišení má vliv na možnost identifikace jednotlivých jevů. Pokud chcete mapovat jevy menší než je výsledný pixel ortofotomapy, tak je nebudete schopni nalézt a mapovat. !!! Velmi důležité je, aby zadavatel mimo jiné definoval minimální případně maximální odchylky v překrytech, elementu na snímcích, v odstupu náletových os atd. Na ukázce je vidět, že snímkování letových os bylo přerušeno a z důvodu velmi zaříznutého údolů byla jedna letová řada provedena v jiném směru v jiné výšce letu

Další informace o datech Geodatabáze 8.3.2012 ZÁPATÍ PREZENTACE

Další informace o datech !!! Plán snímkování je možné konzultovat se zadavatelem formou souboru *.KMZ v prostředí Google Earth, kde je možné zkontrolovat vymezení a další parametry – viz. ukázka

Děkuji za pozornost ZÁPATÍ PREZENTACE 8.3.2012