Počítačová grafika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické formáty výukový text.
Advertisements

III/2 XVII AB
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Aplikace výpočetní techniky Mgr. Milan Randák
Téma č.2 Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnost využití
Počítačová grafika.
ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Úvod do tématu.  Odvětví informatiky -> používáme PC k tvorbě uměleckých grafických materiálů  Vytváříme ji buď zcela digitálně, nebo s využitím nasnímaných.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Formáty grafických souborů
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Vektorová a bitmapová grafika
Počítačová.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základní pojmy počítačové grafiky
Počítačová grafika.
Počítačová grafika, prezentace
Počítačová grafika – rastrová grafika
Bitmapová (rastrová) grafika
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Počítačová grafika.
Bitmapová a Vektorová grafika
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Počítačová grafika.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
GRAFIKA.
Základy počítačové grafiky
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
GRAFIKA úvod.
Počítačová grafika.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
Písemka. 01. pomocí minimálně 4 obrázků vysvětlete rozdíl mezi bitmapovou a vektorovou grafikou bitmapová grafika Vektorová grafika.
Aplikovaná počítačová grafika. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základní pojmy a principy
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Počítačová grafika, prezentace
BMP – bitová mapa bez komprese Dnes se už nepoužívá TIFF – bezztrátový formát Používá se, když je potřeba uložit celý obrázek v maximální velikosti (publikace)
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Grafické editory Jaroslav Pergler EP1 2015/2016. grafický editor = program pro tvorbu nebo úpravu grafických dat Používány k tiskovým návrhům i grafik.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
Ivo Peterka FHS Grafické formáty pro WWW ● Pro vkládání obrázků do prezentací se používají následující formáty – Graphics Interchange Format.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
GRAFIKA.
Inf Formáty grafických souborů
Barvy v počítačové grafice
Transkript prezentace:

Počítačová grafika

Počítačová grafika 2D – dvojrozměrná, dále se dělí 3D – třírozměrná (například v programu Blender)

Bezztrátová komprese jedná se o kompresi dat, která umožňuje přesnou zpětnou rekonstrukci těchto dat používá se všude tam, kde je tato zpětná rekonstrukce nezbytná (tj. tam, kde je nepřípustná i sebemenší ztráta kvality)

Ztrátová komprese data již nelze přesně zpětně rekonstruovat používá se tedy všude tam, kde tato přesná rekonstrukce není nutná výhoda je v tom, že velikost dat je podstatně menší lidské smysly přitom často nepoznají rozdíl kromě grafiky se často používá též v hudbě (mp3, ...) a ve videu (různé typy avi, ...)

Formáty grafických souborů bmp gif jpeg pcx png raw tiff a spousta dalších...

bmp neboli windows bitmap extrémní jednoduchost není patentově chráněn díky tomu jej čte drtivá většina grafických editorů obrázky jsou ukládány po jednotlivých pixelech, podle barevné hloubky rozlišujeme množství barev většinou nekomprimované, velká datová náročnost

gif aneb graphic interchange format používá bezztrátovou kompresi vhodný například pro loga (dík bezztrátové kompresi umožňuje ostré hrany) umožňuje i animaci maximální počet barev je 256 (8 bitů) nejčastější použití je pro grafiku www stránek

png portable network graphic bezztrátová komprese vyvinut jako zdokonalení formátu gif (odstraňuje omezení na 256 barev, umožňuje 24 bitovou hloubku) má i lepší kompresi než gif obsahuje alfakanál (průhlednost) – obrázek může být v různých částech průhledný, což usnadňuje práci (nejen) ve vrstvách neumožňuje animace (narozdíl od gif)

jpeg Joint photographic experts group ztrátová komprese nejčastější formát pro ukládání obrázků ve fotorealistické kvalitě (scenérií s hladkými přechody tónů a barev) umožňuje mnohem menší výsledné soubory než ostatní formáty při „srovnatelné kvalitě“ nevhodný pro ikonky nebo text, protože použitá kompresní metoda vytváří v obrázcích viditelné vady

raw read after write používají fotoaparáty pro ukládání „hrubých dat“ výhodou je uložení kompletní obrazové informace, což je vhodné pro pozdější zpracování obrázků v grafických programech nevýhodou je extrémní velikost takto vzniklého souboru (obvykle desítky megabytů)

tiff tag image file format nejčastěji pro dokumenty určené pro tisk jako jeden z mála umí vícestránkové soubory možnost uložit více obrazových bitmap do jednoho souboru relativně složitá struktura souboru