Úvodní poznámky Kvalitní ŠVP vizitka naší školy TÉZE, MYŠLENKY, VIZE Jan MarešChomutov, 18.6.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Knihovnické profese v NSP a NSK
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Personální plán pro podnikatelský plán
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
PHmax ve středním vzdělávání
Hlavní manažér SP Kvalita I
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání kariérových poradců
Transkript prezentace:

Úvodní poznámky Kvalitní ŠVP vizitka naší školy TÉZE, MYŠLENKY, VIZE Jan MarešChomutov,

Kvalitní ŠVP - vizitka naší školy • Řízení školy: – RECEPT ORGANIZAČNÍ KULTURY (vzájemně se chápat, hledat cesty spolupráce, znát možnosti organizačních vazeb, „neházet si klacky pod kola káry....“ – DOHODA O SPOLUPRÁCI SMĚROVÁNÍ – „KAM VLOŽIT ENERGII – KDE JE CÍL, KDE JE CÍLOVÁ BRANKA“ – CESTA:

Řízení školy – tanec na třech svatbách současně • Administrativa a operativa, ekonomika, politika • Vnitřní kultura – vedení lidí, komunikace, interpersonální vztahy atd. • Práce s dětmi a mládeží: vzdělání a výchova

Proč? Konkurence jiných škol „Bloky“ v přijímání žáků - pro žáky špinavé obory, náročné, technické netáhnout, nejsou to obory pro dívky Demografický pokles Předčasné odchody Chování žáků Střet ekonomiky a výchovných a vzdělávacích problémů Kam se vydat / co udělat.....? Nebát se říct pravdu do očí; nebát se říct, že situace není jednoduchá; vědět, že nám nikdo nepomůže, že základ všeho máme v ruce - my - sami....

Pár čísel Počty osob ve věku 15 let Demografický vývoj - Vývoj počtu 15 letých osob v ČR

Vývoj nově přijatých do oborů vzdělání skupin E a H, Ústecký kraj, porovnání variant Z grafu na obrázku je jednoznačně patrný očekávaný propad počtu uchazečů po roce 2008, jenž by měl trvat až přibližně do roku 2011, tedy asi 3 roky. Na základě vývoje zájmu o obory vzdělání skupin E a H lze předpokládat, že efekt nepříznivého demografického vývoje dopadne především na obory vzdělání těchto skupin. I při předpokladu neklesajícího zájmu o tyto obory vzdělání (varianta 1) by pokles počtu přijatých byl ve většině krajů o cca 30 % proti současným hodnotám. Dopad na tyto obory vzdělání však může být očekáván dvojnásobný nebo ještě výraznější, pokud se do prognózy zahrne předpoklad většího zájmu o obory vzdělání všeobecného středního vzdělávání a o jiné obory vzdělání s maturitní zkouškou (varianta 2) a také minulý tradiční vývoj v jednotlivých krajích (varianta 3). Varianta P je v každém roce prostým aritmetickým průměrem nejvyšší a nejnižší projektované hodnoty podle ostatních variant.

Jsou řešení..... Bloky, které ovlivňují počty žáků v našich školách zejména v prvním ročníku – interní - odchody:  Dvě kategorie: a) relativně na „to mají“ studijní obory / b) učební obory  Žákům se nelíbí ve škole, náročnost oboru  Učitelé svými výroky vytváří atmosféru „zastrašování“  Ví, že jinde to půjde a volí jednodušší cestu – „chci maturitu, ale nechci se učit“  Přechod za kamarády – již tam potom, i když mají problémy, zůstávají  Odchody, protože je nebaví práce, protože mají rodinné zázemí, kde nikdo nepracuje a má se dobře..... končí většinou na ÚP

Jsou řešení..... ? Jsem strnulí a setrvační – neumíme podchytit změnu vývoje vedení školy nevidí (objektivně) další možnosti... změna vedení, stylu práce atd. ?????

Jsou řešení..... ? Slevit z náročnosti.. kde je hranice ? Změnit styl práce... jak ?Nové obory.. konkurujme ostatním atraktivitou názvu a obsahu ? Volnočasové aktivity... ?

Kvalitní ŠVP - vizitka naší školy Diskuse ? Přednáška?

Souvislosti RVP / ŠVP – trh práce » Národní soustava povolání » Národní soustava kvalifikací » Obory vzdělání • Průběh vzdělání • RVP - ŠVP • Závěrečné zkoušky • Maturitní zkoušky TRH PRÁCE

Souvislosti RVP / ŠVP – trh práce • Národní soustava povolání Národní soustava povolání(NSP)prostřednictvím Sektorových rad monitoruje a eviduje požadavky na výkon jednotlivých povolání na trhu práce (viz Katalog). Vzniká tak otevřená, všeobecně dostupná databáze povolání, která bude reálně odrážet situaci na trhu práce. Společně s Národní soustavou kvalifikací (NSK) přinese důležité informace o kvalifikačních požadavcích, které se následně promítnou do všech úrovní vzdělávání. NSP se stává významným zdrojem informací pro oblasti lidských zdrojů a profesního vzdělávání ve všech jeho stupních, významně posiluje roli zaměstnavatelů v těchto oblastech a stává se základnou pro budoucí mobilitu a flexibilitu na trhu práce v kontextu celé Evropské unie.viz Katalog Národní soustavou kvalifikací

Souvislosti RVP / ŠVP – trh práce • Národní soustava povolání Odborné znalostiOdborné dovednostiObecné způsobilosti Odborné znalosti představují teoretický základ, kterým by měl být zaměstnanec vybaven, aby při výkonu práce podával požadovaný výkon. (Například mzdové účetnictví) Odborné dovednosti aneb co musí zaměstnanec umět, aby obstál při výkonu práce na dané pozici. (Například diagnostikování poruch elektrotechnických zařízení) Obecné způsobilosti jsou univerzální schopnosti, které vykonavatel povolání uplatňuje bez ohledu na odborné zaměření. (Například schopnost řídit lidi, chodit včas, samostatně se rozhodovat nebo domluvit se v cizím jazyce) • Zobrazit seznam odborných znalostí Zobrazit seznam odborných znalostí • Zobrazit seznam odborných dovedností Zobrazit seznam odborných dovedností • Zobrazit seznam obecných způsobilostí Zobrazit seznam obecných způsobilostí

Souvislosti RVP / ŠVP – trh práce • Národní soustava povolání

Souvislosti RVP / ŠVP – trh práce • Národní soustava pomůže k uznání kvalifikací (NSK) - přehledně popíše jednotlivé kvalifikace tak, aby byly srozumitelné pro školy, zaměstnavatele i zájemce o další vzdělávání - pomůže těm, kteří z nějakého důvodu nedokončili školu a chtěli by si doplnit vzdělání, pomůže i všem těm, kteří sice něco vystudovali, ale poté pracovali v jiných oborech, mají řadu různých znalostí a dovedností, ale nemají o nich žádný doklad

Souvislosti RVP / ŠVP – trh práce • Národní soustava pomůže k uznání kvalifikací (NSK) -Základními jednotkami NSK budou kvalifikace, které se budou dělit do dvou typů: Úplná kvalifikace – způsobilost vykonávat určité povolání; zpravidla je spojená s dosažením příslušného stupně vzdělání (např. instalatér, cukrář, kadeřník, hotelnictví). Dílčí kvalifikace – způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo několik pracovních činností, které dávají možnost pracovního uplatnění. (např. montáž a opravy plynových zařízení, výroba zmrzlin, tvorba dámských účesů). Dílčí kvalifikace mohou být součástí některé úplné kvalifikace. Tyto případy nastanou, pokud požadavky na dílčí kvalifikaci budou podmnožinou požadavků na úplnou kvalifikaci. Např. dílčí kvalifikace výroba zmrzlin bude součástí úplné kvalifikace cukrář. Prostřednictvím úplných i dílčích kvalifikací budou formulovány požadavky světa práce na vzdělávací sféru. NSK tak bude působit jako spojovací most mezi trhem práce a vzděláváním. - Základními nástroji NSK budou kvalifikační a hodnoticí standardy: Kvalifikační standard stanoví, co je třeba pro získání příslušné kvalifikace umět. Stanoví to prostřednictvím odborných kompetencí, příp. obecných kompetencí. Hodnoticí standard stanoví kritéria a postupy pro ověřování požadavků kvalifikačního standardu, tedy jednotlivých kompetencí.

RVP – ŠVP • Pro každý obor vzniká samostatný RVP a zároveň se redukuje původních 800 oborů na cca 275 šířeji koncipovaných oborů. • Rámcové vzdělávací programy pro odborné školy jsou proto připravovány postupně v Národním ústavu odborného vzdělávání a jejich schvalování probíhá v několika fázích.

RVP – ŠVP • Rámcové vzdělávací programy už vydané (schválené) - Dosud byly vydány (schváleny) tyto RVP pro odborné vzdělávání • 1. vlna (červen 2007): 62 RVP - školy mají začít učit podle ŠVP nejpozději od 1. září vlna (červen 2007) • 2. vlna (květen 2008): 82 RVP - školy mají začít učit podle ŠVP nejpozději od 1. září vlna (květen 2008) • 3. vlna (květen 2009): 82 RVP – školy mají začít učit podle ŠVP nejpozději od 1. září vlna (květen 2009): • 4. vlna (duben 2010): 45 RVP - školy mají začít učit podle ŠVP nejpozději od 1. září 2012 (8 RVP pro obory vzdělání v konzervatoři kategorie M, P) 4. vlna (duben 2010):

RVP – ŠVP • Důležité informace ( • Řidičská oprávnění a svářečské kurzy v RVP Řidičská oprávnění a svářečské kurzy v RVP • Nástavbové obory - zařazení do rejstříku Nástavbové obory - zařazení do rejstříku • Metodika tvorby školních vzdělávacích programů SOŠ a SOU Metodika tvorby školních vzdělávacích programů SOŠ a SOU • Informace o průměrném počtu vyučovacích hodin ve třídě za týden včetně nezbytného dělení tříd v daném oboru vzdělání - ukazateli H Informace o průměrném počtu vyučovacích hodin ve třídě za týden včetně nezbytného dělení tříd v daném oboru vzdělání - ukazateli H

RVP – ŠVP • Školní vzdělávací programy – tvorba a zkušenosti z aplikace – výhody a nevýhody ? – Je tento proces nutný – Nebyl lepší stav před kurikulární reformou – Co je rozměrově užší: RVP - ŠVP – Je dobrá volnost při tvorbě ŠVP – Jaké je návaznost ŠVP ZŠ a SŠ – Je pozitivní kumulace předmětů – Nejsou názvy ŠVP pro veřejnost matoucí, nejsou jen marketingovým tahem

RVP – ŠVP • Školní vzdělávací programy – tvorba a zkušenosti z aplikace – výhody a nevýhody ? – Vyznají se zaměstnavatelé v nových názvech – Nebyla by vhodná změna RVP tak, aby v oborech sektorového zaměření umožňovaly společnou výuku v prvních ročnících s následnou specializací (viz. stavebnictví, elektrotechnika apod.) – Vyzná se vůbec učitel / škola ve spleti názvů a vztahů: trh práce / NSK/NSP – Nemá být proces tvorby ŠVP v řadě oborů svázán z ústředí pevně danými mantinely (například zdravotnický asistent musí vykonávat své povolání podle shodných pravidel v celé ČR – možná i v Evropě...) – ATD i tomu by měl napomoci náš seminář ?????