Hodnocení konkurenceschopnosti regionů EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Advertisements

Hodnocení konkurenčního postavení produktu. 2 Agregační hodnocení konkurenčního postavení KS = a * TZ + b * EZ + c * MZ PT = a*TP + b*EP + c*MP PT KS.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
7 Nezaměstnanost.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Rozhodovací matice.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
RNDr. Jana Kouřilová, PhD. Ing. Nikola Krejčová
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Vzorce na umocnění.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Josef Keder Hana Škáchová
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Procvičování vzorce.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Pojmy a interpretace.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EVROPSKá UNIE.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Studentská PARDUBICE
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Regionální politika RP ČR.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Integrovaná výrobková politika I P P. Co to je a kvůli čemu?  Iniciativa EU s cílem formulovat obecnou výrobkově orientovanou environmentální politiku;
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Hospodářství (ekonomika)
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Prostorová analýza voleb POL 509
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Hodnocení kvality podnikatelského prostředí
Transkript prezentace:

Hodnocení konkurenceschopnosti regionů EU Ing. Milan Damborský, Ph.D. Národohospodářská fakulta VŠE v Praze Středisko regionálních a správních věd

Různá chápání regionální konkurenceschopnosti Mikroekonomicky orientované definice spojují konkurenceschopnost s úspěchem zboží a služeb firem z regionu na otevřených trzích (např. Porter). Pojetí vázané na inovace (vychází ze Schumpetera): regionální konkurenceschopnost je velmi úzce spojená s technologickým pokrokem, kompatibilitě starších technologií s novými a zachování napojení vertikálně závislých odvětví. Vázané na lokalizační teorie - regionální konkurenceschopnost je spojena se schopností přilákat mezinárodní mobilní zdroje, tj. investice, kvalifikovaná pracovní síla apod. Makroekonomický pohled je spojován s ekonomickým rozvojem, který má dlouhodobě udržitelný charakter (ve vazbě na sociální a environmentální rozvoj). Regionální konkurenceschopnost vázaná na sektorovou strukturu říká, že rozhodující je potenciál (podíl) růstových odvětví.

Různá chápání regionální konkurenceschopnosti Negativní postoj - P. Krugman uvádí, že konkurenceschopnost je jen nová módní vlna, která fakticky nepřináší nic nového. V tomto pojetí není fakticky rozdíl mezi regionální konkurenceschopností a regionálním rozvojem. Na základě zmíněných teorií lze regionální konkurenceschopnost definovat jako využití potenciálu společenství daného území se v dlouhém období ekonomicky prosadit v soutěži s ostatními společenstvími při zachování sociální soudržnosti a ekologické udržitelnosti. Má velmi blízko k udržitelnému rozvoji, což se projevilo také ve volbě indikátorů.

Zhodnocení konkurenceschopnosti regionů EU S ohledem na dostupnost dat byla zvolena úroveň NUTS II (267 regionů). Zdroj dat EUROSTAT. Časové rozpětí: 2004 až 2009. Indikátory byly rozděleny do 3 oblastí: Ekonomická Sociální Environmentální (problém) Účel: poučit se z příkladů „nejlepších“ a „nejhorších“.

Environmentální oblast Ekonomická oblast Hrubý domácí produkt na obyvatele (PPS, v EURO) Míra nezaměstnanosti (v %) Sociální oblast Podíl VŠ populace na populaci ve věku 24 až 64 let (v %) Průměrné roční migrační saldo v přepočtu na 1000 obyvatel 2004/2008 (v %) Přijem (v PPS na obyvatele) Podíl dlouhodobé nezaměstnanosti - více než 12 měsíců Environmentální oblast Produkce skleníkových plynů s tunách na 1 mil. HDP v EURO (státy)

Pi = Ii / I, Porovnání s nejlepším Pro zhodnocení regionální konkurenceschopnosti byl sestaven index vytvořený na Vysoké škole ekonomické v Praze v rámci projektu MasterCard česká centra rozvoje. Index pracuje na bázi srovnávání hodnot daného regionu (resp. státu) s nejpříznivější hodnotou (nejlepším regionem). Využívá se jednoduchého vzorce: Pi = Ii / I, kde P vyjadřuje procentní podíl i-tého regionu vůči nejlepšímu regionu (I). Nejlepší region tak dosahuje hodnoty 100 %. Tímto způsobem jsou získána standardizovaná data pro další výpočet.

Stanovení vah Dalším krokem při konstrukci MasterCard indexu je stanovení vah indikátorů. V daném případě pro hodnocení byly stanoveny hodnoty expertní metodou upravené za využití směrodatné odchylky. Váhy jsou stanoveny tak, aby celková suma vah jednotlivých indikátorů dosahovala hodnoty 100 %.

uj = vj / smodch(i), Úprava vah Úprava za využití směrodatné odchylky se provádí za využití následujícího vzorce: uj = vj / smodch(i), kde u představuje upravenou váhu indikátoru, v představuje expertně stanovenou váhu indikátorů, smodch značí směrodatnou odchylku hodnot daného indikátoru a j představuje indikátor. Tímto krokem je zrušena dominance indikátorů s vysokým rozptylem. Na tuto úpravu navazuje dělení konstantou tak, aby celková suma vah dosahovala znovu 100 %. Výsledkem je výsledná váha c.

Expertně stanovené váhy Ekonomická oblast (40) Hrubý domácí produkt na obyvatele (PPS, v EURO) 20 % Míra nezaměstnanosti (v %) Sociální oblast (35) Podíl VŠ populace na populaci ve věku 24 až 64 let (v %) 7 % Průměrné roční migrační saldo v přepočtu na 1000 obyvatel 2004/2008 (v %) 8 % Přijem (v PPS na obyvatele) 10 % Podíl dlouhodobé nezaměstnanosti - více než 12 měsíců (v %) Environmentální oblast (25) Produkce skleníkových plynů s tunách na 1 mil. HDP v EURO (státy) 25 %

Stanovení výsledné hodnoty Závěrečnou částí sestavení indexu je stanovení bodů pro jednotlivé regiony. Tento výpočet je stanoven vzorcem: Ri = ∑ Pij * cij, kde R představuje hodnotu regionální konkurenceschopnosti, P značí procentní hodnotu vůči nejlepšímu kraji, c je celková váha indikátoru a j je indikátor.

TOP 20 1 Inner London 62,1% Velká Británie 2 Luxembourg 61,6% Lucembursko 3 Stockholm 59,7% Švédsko 4 Utrecht 57,9% Nizozemí 5 North Eastern Scotland 57,5% 6 Salzburg 57,0% Rakousko 7 Tirol 56,5% 8 Zeeland 54,8% 9 Provincia Autonoma Bolzano/Bozen Itálie 10 Åland 53,9% Finsko 11 Noord-Holland 53,6% 12 Västsverige 52,0% 13 Sydsverige 51,7% 14 Småland med öarna 51,5% 15 Berkshire, Buckinghamshire and Oxfordshire 16 Noord-Brabant 51,4% 17 Oberösterreich 50,8% 18 Gelderland 50,5% 19 Hovedstaden Dánsko 20 Praha Česká republika TOP 20

248 Sud-Vest Oltenia 22,2% Rumunsko 249 Dolnoslaskie Polsko 250 Észak-Magyarország 21,9% Maďarsko 251 Podlaskie 252 Lubuskie 21,5% 253 Zachodniopomorskie 21,2% 254 Sud-Est 255 Opolskie 21,1% 256 Sud - Muntenia 20,9% 257 Centru 20,8% 258 Kujawsko-Pomorskie 20,6% 259 Yugoiztochen 20,5% Bulharsko 260 Warminsko-Mazurskie 261 Podkarpackie 20,4% 262 Swietokrzyskie 20,2% 263 Yuzhen tsentralen 20,1% 264 Lubelskie 20,0% 265 Severoiztochen 18,6% 266 Severen tsentralen 18,2% 267 Severozapaden 17,4%

Regiony České republiky 20 Praha 50,5% 165 Střední Čechy 36,3% 193 Jihozápad 32,0% 226 Jihovýchod 28,3% 228 Severovýchod 27,3% 232 Strední Morava 25,7% 241 Moravskoslezsko 23,2% 245 Severozápad 22,7%

Zdůvodnění bude v dalším příspěvku.