Škola: Praktická škola dvouletá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba kapsičky (na cokoliv) podle střihu Co si musíme připravit? střih z papíru dva druhy látky + kousek látky na ozdobení kapsičky vatelín, vlizelín.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VEJCE Použitý zdroj:
Bc. Daniel Vančura I. ročník
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: Praktická škola dvouletá
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Škola: Praktická škola dvouletá
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA – 2. ROČNÍK
Rozmnožování obratlovců
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
BEZMASÉ POKRMY
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Mláďata Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa - Brambory
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vejce Vejce – pouze slepičí
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

Škola: Praktická škola dvouletá   Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny živočišného původu - vejce Průřezové téma: Mediální výchova

POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU VEJCE Vejce jsou vlastně vajíčka plazů, ptáků a vejcorodých savců. Slepice s kohoutem Slepice s kohoutem Mládě kachny domácí Kachny domácí

ROZDĚLENÍ VAJEC A.VEJCE NÁSADOVÁ Tato vejce jsou určena pro reprodukci /rozmnožování/ zvířat. Vznikají v těle matky z oplodněného vajíčka a obsahují vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince. Matka klade jedno či více vajec do vhodného prostředí, kde se nějakou dobu vyvíjí. Kachny divoké Kachní mládě Krokodýlí vejce

B. VEJCE KONZUMNÍ Kromě vajec násadových jsou vejce konzumní. Ta jsou neoplodněná a stávají se výživnou potravou ostatních zvířat a především lidí. Na lidském jídelníčku jsou oblíbená zejména vejce slepičí, ale i kachní, křepelčí aj. Největší vejce jsou pštrosí, obrovská byla i vejce dinosaurů. Vejce křepelčí Vejce slepičí Vejce pštrosí

VEJCE SLEPIČÍ U nás nejvíce známá jsou slepičí vejce. Snáší je slepice, na vejcích oplodněných kohoutem sedí kvočna. Z oplodněných vajec se po nějaké době vylíhnou kuřátka. Kvočna Slepice s kohoutem Kuřátko

ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ VEJCE Každé vejce se skládá ze skořápky, bílku a žloutku. V bílku jsou především důležité bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou nutné pro růst i regeneraci organizmu. Jsou zdravé na srdce a na oči. 90 % bílku tvoří voda. Bílek nás chrání před mikroby, zvyšuje imunitu. Žloutek je asi z poloviny tvořen vodou a zbylá polovina jsou pak tuky, bílkoviny, vitaminy A,D,B,E a minerální látky. jód, železo, draslík, zinek a fosfor. Nejvíce minerálních látek je obsaženo v samotné skořápce.

BEZPEČNÉ NAKUPOVÁNÍ VAJEC HLAVNÍ ZÁSADY nákupu vajec: vejce kupujeme pouze řádně označená kupujeme je výhradně v kamenných obchodech, kde jsou uskladněná v chladících boxech, protože teplem se vejce rychle kazí, nikdy nekupujeme vejce tam, kde nejsou správně uskladněná (prodej u silnice, ve stáncích či tržištích) po rozklepnutí vejce pečlivě zkontrolujeme jak zrakem, tak čichem, zkažené vejce zapáchá /pukavec/ správně špatně

SKLADOVÁNÍ VAJEC HLAVNÍ ZÁSADY SKLADOVÁNÍ VAJEC: vejce musíme uchovávat v chladu a raději v temnu dodržujeme datum spotřeby vejce již rozklepnuté ihned zpracujeme nejíme syrová vejce, protože ve vejcích může být nebezpečná bakterie salmonela - ničí se varem správně špatně

UŽITÍ VAJEC 1.Přímý konzum vajec - pouze tepelně zpracované /vejce vařená, smažená, omelety, „volské oko“ aj./ - syrová vejce raději nekonzumujeme kvůli nákaze - salmonela kdo má zvýšený cholesterol, měl by konzumovat raději jen bílky Vejce jako zdravá a chutná snídaně Oblíbená pizza Vejce vařená jako chuťovka

2.DALŠÍ VYUŽITÍ v potravinářství v teplé i studené kuchyni: pečivo, těstoviny, knedlíky, majonézy, saláty, krémy, dezerty, hotová jídla atd.

OTÁZKY NA PROCVIČENÍ UČIVA 1. Z čeho se skládá vejce. 2 OTÁZKY NA PROCVIČENÍ UČIVA 1. Z čeho se skládá vejce? 2. Které důležité živiny obsahuje? 3. Najdeme ve vejci i tuky? 4. V které části vejce je nejvíce minerálů? 5. Jak říkáme slepici, která sedí na vejcích? 6. Do kterých pokrmů vejce přidáváme? 7. Jak poznáme zkažené vejce?

Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použité zdroje www.novinky.cz/ http://www.google.com/imgres?q=kachnycs.wikipedia.org/wiki/Vejce http://galenus.cz/vyziva-zasady.php http://images.google.cz/ - pštrosí vejce - produkty.topkontakt.idnes.cz dinosaurus - tyden.cz vejce v košíku - zenavaute.cz vejce natvrdo - ahaonline.cz rozbité vejce - moda.cz kvočna - novinky.cz kohout a slepice - maminkam.cz kuře se skořápkou - wallcoo.net kačeny - everythingforeverybody.blog.cz kachní mládě - martinrak.cz pečivo - svobodabrezik.cz těstoviny - lidovky.cz vaječné pokrmy - shutterstock.com bábovka - eva.napady.net moučník - toprecepty.cz volské oko - prozeny.blesk.cz vejce na tvrdo - pridejseknamity.cz vejce s tuňákem - profimedia.cz Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.