Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny živočišného původu - vejce Průřezové téma: Mediální výchova
POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU VEJCE Vejce jsou vlastně vajíčka plazů, ptáků a vejcorodých savců. Slepice s kohoutem Slepice s kohoutem Mládě kachny domácí Kachny domácí
ROZDĚLENÍ VAJEC A.VEJCE NÁSADOVÁ Tato vejce jsou určena pro reprodukci /rozmnožování/ zvířat. Vznikají v těle matky z oplodněného vajíčka a obsahují vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince. Matka klade jedno či více vajec do vhodného prostředí, kde se nějakou dobu vyvíjí. Kachny divoké Kachní mládě Krokodýlí vejce
B. VEJCE KONZUMNÍ Kromě vajec násadových jsou vejce konzumní. Ta jsou neoplodněná a stávají se výživnou potravou ostatních zvířat a především lidí. Na lidském jídelníčku jsou oblíbená zejména vejce slepičí, ale i kachní, křepelčí aj. Největší vejce jsou pštrosí, obrovská byla i vejce dinosaurů. Vejce křepelčí Vejce slepičí Vejce pštrosí
VEJCE SLEPIČÍ U nás nejvíce známá jsou slepičí vejce. Snáší je slepice, na vejcích oplodněných kohoutem sedí kvočna. Z oplodněných vajec se po nějaké době vylíhnou kuřátka. Kvočna Slepice s kohoutem Kuřátko
ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ VEJCE Každé vejce se skládá ze skořápky, bílku a žloutku. V bílku jsou především důležité bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou nutné pro růst i regeneraci organizmu. Jsou zdravé na srdce a na oči. 90 % bílku tvoří voda. Bílek nás chrání před mikroby, zvyšuje imunitu. Žloutek je asi z poloviny tvořen vodou a zbylá polovina jsou pak tuky, bílkoviny, vitaminy A,D,B,E a minerální látky. jód, železo, draslík, zinek a fosfor. Nejvíce minerálních látek je obsaženo v samotné skořápce.
BEZPEČNÉ NAKUPOVÁNÍ VAJEC HLAVNÍ ZÁSADY nákupu vajec: vejce kupujeme pouze řádně označená kupujeme je výhradně v kamenných obchodech, kde jsou uskladněná v chladících boxech, protože teplem se vejce rychle kazí, nikdy nekupujeme vejce tam, kde nejsou správně uskladněná (prodej u silnice, ve stáncích či tržištích) po rozklepnutí vejce pečlivě zkontrolujeme jak zrakem, tak čichem, zkažené vejce zapáchá /pukavec/ správně špatně
SKLADOVÁNÍ VAJEC HLAVNÍ ZÁSADY SKLADOVÁNÍ VAJEC: vejce musíme uchovávat v chladu a raději v temnu dodržujeme datum spotřeby vejce již rozklepnuté ihned zpracujeme nejíme syrová vejce, protože ve vejcích může být nebezpečná bakterie salmonela - ničí se varem správně špatně
UŽITÍ VAJEC 1.Přímý konzum vajec - pouze tepelně zpracované /vejce vařená, smažená, omelety, „volské oko“ aj./ - syrová vejce raději nekonzumujeme kvůli nákaze - salmonela kdo má zvýšený cholesterol, měl by konzumovat raději jen bílky Vejce jako zdravá a chutná snídaně Oblíbená pizza Vejce vařená jako chuťovka
2.DALŠÍ VYUŽITÍ v potravinářství v teplé i studené kuchyni: pečivo, těstoviny, knedlíky, majonézy, saláty, krémy, dezerty, hotová jídla atd.
OTÁZKY NA PROCVIČENÍ UČIVA 1. Z čeho se skládá vejce. 2 OTÁZKY NA PROCVIČENÍ UČIVA 1. Z čeho se skládá vejce? 2. Které důležité živiny obsahuje? 3. Najdeme ve vejci i tuky? 4. V které části vejce je nejvíce minerálů? 5. Jak říkáme slepici, která sedí na vejcích? 6. Do kterých pokrmů vejce přidáváme? 7. Jak poznáme zkažené vejce?
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použité zdroje www.novinky.cz/ http://www.google.com/imgres?q=kachnycs.wikipedia.org/wiki/Vejce http://galenus.cz/vyziva-zasady.php http://images.google.cz/ - pštrosí vejce - produkty.topkontakt.idnes.cz dinosaurus - tyden.cz vejce v košíku - zenavaute.cz vejce natvrdo - ahaonline.cz rozbité vejce - moda.cz kvočna - novinky.cz kohout a slepice - maminkam.cz kuře se skořápkou - wallcoo.net kačeny - everythingforeverybody.blog.cz kachní mládě - martinrak.cz pečivo - svobodabrezik.cz těstoviny - lidovky.cz vaječné pokrmy - shutterstock.com bábovka - eva.napady.net moučník - toprecepty.cz volské oko - prozeny.blesk.cz vejce na tvrdo - pridejseknamity.cz vejce s tuňákem - profimedia.cz Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.