Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
Státy a jejich seskupení
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Státní zřízení ve světě
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
TEST 15 Politologie
Vznik státních útvarů V.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
Stát Občanská výchova.
vytvořený v projektu OP VK
STÁT, NÁROD.
Základy teorie státu – stát
Česká republika Demokratický stát.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Evropa po třicetileté válce
politické formy států a příklady
Politická geografie III
Základní typy monarchií
Vznik státních útvarů II.
Slovníček pojmů - novověk Otestuj své znalosti!. 1. Atentát  zastřelení protivníka  politická vražda  politická sebevražda  politická vražda.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Sýrie a Libanon.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
TEST 17. POLITOLOGIE
Druhy států Občanská výchova.
Teorie státu - pokračování
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Státoprávní teorie Občanská výchova. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
ÚSTAVA.
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní základy státu.
Státověda.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Stát Definice, funkce, typy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Stát a politika Tato prezentace je zaměřena na pojmy stát, politika a politologie. Žáci jsou seznámeni se základními pojmy a v průběžných aktivitách si.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. . STÁT Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart

DEFINICE STÁTU Stát je organizace lidí na velkém území Existuje více alternativních definic: Stát je organizace lidí na velkém území spojení lidí pod jedinou mocí politická organizace ekonomicky vládnoucí třídy instituce (organizace) disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti (státu) trvalý svazek lidstva, které obývá jisté teritorium, s jedinou vůlí a jedinou mocí nejvyšší, jehož účelem je napomáhat dosažení všech životních úkolů lidu, takto spojeného.

ZÁKLADNÍ ZNAKY STÁTU občané území státní moc obrázky: wikipedie

DALŠÍ ZNAKY STÁTU ozbrojené složky státu: armáda chrání stát před napadením policie chrání životy,zdraví a majetek občanů představitel státu král, císař, prezident zákony ústava státní pokladna

VÝVOJ STÁTU ROD KMEN KMENOVÝ SVAZ STÁT

KDY KDE A PROČ VZNIKAJÍ PRVNÍ STÁTY Před pěti tisíci lety KDE: V jihozápadní Asii mezi řekami Eufrat a Tigris v Mezopotamské nížině Na severu Afriky v úrodném údolí řeky Nil Na našem území první státní útvar až v 7. století n.l., Sámova říše PROČ: Příčin, které vedly k přeměně kmenových svazů ve stát se nabízí hned několik Budování hrází a kanálů (Egypt, řeka Nil, faraon) Sjednocení kmenů proti nepříteli (Sámo, slovanské kmeny, Avaři) Řešení složitých společenských vztahů, vznik zákonů

KDE obrázky:wikipedie V jihozápadní Asii mezi řekami Eufrat a Tigris v Mezopotamské nížině Eufrat Tigris (Turecko, Irák, Sýrie)

KDE obrázky:wikipedie Na severu Afriky v úrodném údolí řeky Nil (2. nejdelší řeka světa) Súdán, Egypt

PROČ obrázky:wikipedie, klipart Egypt, řeka Nil, hráz Sámova říše 624/626 – 659/661 Společenské vztahy

DRUHY STÁTU PODLE SUVERENITY HLAVY STÁTU ZPŮSOBU VLÁDY USPOŘÁDÁNÍ STÁTU VÝKONU STÁTNÍ MOCI

DRUHY STÁTU podle suverenity Svrchovaný stát Nesvrchovaný (závislý) stát

DRUHY STÁTU podle hlavy státu teokracie monarchie republika

DRUHY STÁTU podle způsobu vlády demokratické státy přímá demokracie nebo nepřímá demokracie (zastupitelská) autoritářství

DRUHY STÁTU podle uspořádání státu unitární stát federace konfederace

DRUHY STÁTU podle výkonu státní moci centralizované státy decentralizované státy

POČET STÁTŮ 196 nezávislých, široce uznaných států 10 nezávislých států s omezeným uznáním závislá území s vysokou mírou autonomie

ÚZEMÍ NEPATŘÍCÍ NIKOMU Antarktida - Antarktický smluvní systém zmrazuje nároky států na území Antarktidy, zakazuje jakékoliv vojenské aktivity a také například zakazuje těžbu nerostných surovin (minimálně do roku 2048). Bir Tawil - území mezi Egyptem a Súdánem, které si nenárokuje ani jedna z těchto zemí.

OHROŽENÍ STÁTU Občanská válka Puč Revoluce

STÁT na co musím znát odpověď : Co je to stát-uveď definici Kde vznikají první státy Kdy vznikají první státy Jak se postupně stát vyvinul, z jakých společenských forem Vyjmenuj alespoň tři důvody, které vedly ke vzniku státu Jak se nazývá první státní útvar na našem území a ve kterém století vznikl Jaké jsou hlavní znaky státu Hlavní znaky státu jsou občané, území, státní moc. Vyjmenuj další čtyři znaky státu Existuje ve světě území, které nepatří žádnému státu Jak je stát zevnitř ohrožen Kolik je na světě států Jakou ochranu poskytuje armáda a jakou policie

K ZAMYŠLENÍ: „Stát jsem já.“ Ludvík XIV. „Osud státu závisí na osudu každé rodiny.“ Alexandre Vinet