Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Zpracoval: Jakub Šverma
Hydrosféra.
Ledovce.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Litosféra Exogenní pochody.
ATMOSFÉRA.
Endogenní (vnitřní) pochody
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Činnost vody.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
Půdy jsou všude kolem nás.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Voda Co o ní víme?.
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Pobřežní a eolické tvary reliéfu
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Skupenské změny.
HYDROSFÉRA.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
vypracovala: Andrea Borovcová
Ledovce Jan Dušek.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Výškové stupně rostlinstva
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Dotváření zemského povrchu - voda
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ledovce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
CO DOKÁŽE EROZE….
Ledovce.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
vnější přírodní činitelé
Pobřežní a eolické tvary reliéfu
Georeliéf (III. Část) Název školy
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a spolupůsobení volných částic unášených vodou,větrem, ledovci i organismy EROZE A EROZNÍ TVARY RELIÉFU fluviální marinní glaciální eolická biotická antropogenní proudící vody stojatých vod vody v pevném skupenství větru živých organismů člověka fluviální marinní glaciální eolické biotické antropogenní DRUHY EROZE PŮSOBENÍ TVARY RELIÉFU

FLUVIÁLNÍ EROZE Jak proudící voda provádí erozi? ≈ proudící voda provádí erozi především unášeným materiálem Jak intenzivně zemský povrch eroduje? ≈ intenzita eroze závisí na rychlosti proudící vody,velikosti unášeného materiálu,odolnosti podloží Kde působí proudící voda? ≈ v humidních,za příhodných podmínek i v aridních oblastech Jak proudící voda působí? ≈ nesoustředěným odtokem (ron) ≈ soustředěným odtokem (v korytech vodních toků)

MARINNÍ EROZE, tzv.ABRAZE Mechanická síla narážejících vln (příboj) Chemické působení slané mořské vody abrazní sruby (klify) abrazní brány a jeskyně abrazní pilíře

EOLICKÁ EROZE, tzv.DEFLACE Odnos volných částic z povrchu země

EOLICKÁ EROZE, tzv.KORAZE Eroze částicemi nesenými větrem

GLACIÁLNÍ EROZE V oblastech,kde je hlavním vnějším činitelem voda v pevném skupenství (nad sněžnou čarou) Kde probíhá? ►s►s něžná čára je pomyslná hranice,nad kterou sníh leží po celý rok ►j►j ejí poloha závisí na zeměpisné šířce a nadmořské výšce Kde na Zemi má sněžná čára nejvyšší nadmořskou výšku ? Kde na Zemi naopak leží sněžná čára nejníže ? Kilimandžáro m Antarktida 0 m Co je sněžná čára?

Pozice sněžné čáry (R. Grygar, J. Jelínek – podle Presse and Sievera 1998) Sněžná čára

LEDOVCE ∆ pevninské ve vyšších zeměpisných šířkách ∆horské ve vyšších nadmořských výškách Co je ledovec? těleso vznikající hromaděním sněhu,který se vlivem tlaku nadložních vrstev za střídajícího se tání a mrznutí postupně mění v tzv.ledovcový led Dnes se vyskytují na všech kontinentech kromě Austrálie