Zpracoval: Jakub Šverma

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Ledovce.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Endogenní (vnitřní) pochody
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
Ledovcové tvary.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Činnost vody.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
Půdy jsou všude kolem nás.
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
HYDROSFÉRA.
vypracovala: Andrea Borovcová
Ledovce Jan Dušek.
Kryogenní pochody.
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Členění zemského povrchu
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Ledovce.
CO DOKÁŽE EROZE….
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc
Ledovce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
Čtvrtohory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 17 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (1.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
vnější přírodní činitelé
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Zpracoval: Jakub Šverma Ledovce Zpracoval: Jakub Šverma

Obsah Co je to ledovec Jak ledovce vznikají Typy ledovců Pevninský ledovec Horské ledovce Kar Moréna Erozní činnost ledovce

Co je to ledovec Ledovec je nehomogenní přírodní těleso tvořené ledem. Ledovce mají jazykovitý nebo bochníkovitý tvar. Ledovce jsou částí kryosféry a hydrosféry. Studiem ledovců se zabývá glaciologie.

Ledovce mají různý tvar, ale všechny ledovce mají akumulační oblast, ve které dochází ke hromadění sněhu, a ablační oblast, ve které dochází k odtávání ledovce. Obě oblasti jsou od sebe odděleny myšlenou čarou rovnováhy, nad níž dochází k akumulaci(hromadění) a pod niž dochází k ablaci(odtavování).

Místo, kde ledovec vzniká se odborně nazývá kar neboli česky ledovcový kotel, následně sestupuje ledovcovým údolím až k místu, kde začíná odtávat, či se případně odlamovat (tzv. telení ledovců) do moře.

Jak ledovce vznikají Ledovce vznikají hromaděním sněhu, který se pod vlivem okolí mění na firn (přechodné stádium mezi ledem a sněhem), z firnu na firnový led a z firnového ledu na led ledovcový. Proces přeměny sněhu ve firn je nazýván firnovatění. To je způsobeno především táním a znovu zamrzáním pod vlivem tlaku vyšších vrstev, ale dochází k němu i se změnami teploty. Tento zdánlivě jednoduchý proces tání a mrznutí se odborně nazývá regelace. Tato vlastnost činí z ledovce plastické těleso schopné vyplňovat a modelovat reliéf Země. Ledovce se vyskytují na všech kontinentech s výjimkou Austrálie.

Typy ledovců Podle místa vzniku se rozlišují ledovce horské a kontinentální, což odpovídá jejich výskytu ve vyšších nadmořských výškách (extrazonalitě) a ve vyšších zeměpisných šířkách (zonalitě).

Pevninský ledovec Pevninský ledovec (kontinentální, štítový, inlandsis) je typem mohutného ledovce velkých rozměrů, vznikající na relativně plochém terénu a tvořících velké klenby. V současnosti se pevninské ledovce nacházejí pouze v Antarktidě a v Grónsku, ale během pleistocénu pokrýval pevninský ledovec velkou část Evropy.

Horské ledovce Horské ledovce lze dále dělit do několika typů: údolní ledovec, dendritický ledovec, karový ledovec, malaspinský (úpatní, piedmontní) ledovec, norský typ ledovce.

Kar Kar je ledovcový kotel, ve kterém vzniká ledovec. Kary mohou vznikat nejen ve velehorách, ale také v menších nadmořských výškách, třeba i bezprostředně nad mořskou hladinou.

Moréna Moréna je kamenný val vzniklý ledovcovou činností. Morény jsou tvořeny převážně ze špatně vytříděného materiálu, který se skládá z velkých balvanů až po malé jílové části.

Morény dělíme podle místa, kde se vzhledem k ledovci nalézají: přední moréna: je moréna, která vzniká v předpolí ledovce, který tlačí před sebou horninový materiál. Materiál se hromadí vlivem tlaku ledovce, který „ryje“ podloží, kde získává prvotní materiál. Přední moréna je z pravidla nejmocnější a nejlépe zachovanou.

boční moréna - je útvar, který vzniká na okrajích postupujícího ledovce vlivem tlaku. Okolní horniny jsou obrušovány ledovcem, který získaný materiál částečně přenáší a ukládá po bokách. Často jsou boční morény situovány ve svazích okolních horských masívů.

střední moréna - vzniká při sloučení dvou ledovců z boční morény střední moréna - vzniká při sloučení dvou ledovců z boční morény. Dva ledovce se setkají a stávají se jedním ledovcovým tělesem, které je neseno ve středu postupujícího ledovce.

Erozní činnost ledovců Ledovce jsou výrazným erozním činitelem, který vytváří charakteristické tvary reliéfu, na který přímo či nepřímo působil a který velmi snadno pomáhá identifikovat jeho působení. Velká tíha a tlak sestupující ledovcové masy vytváří typické ledovcové údolí tvaru U, které může ledovec vyhloubit až do několikaset metrové hloubky.

Rozlišujeme několik základních druhů ledovcové eroze: Brázdění (exarace) – postupující ledovec před sebou tlačí úlomky, které pod velikým tlakem ryjí podložní horninu, čímž zahlubují ledovcové údolí stále hlouběji do reliéfu a případně ho rozšiřují, čímž vzniká typický tvar písmene U. Díky rozdílné tvrdosti hornin a bočních ledovců může vzniknout zvláštní druh visutého údolí.

Odlamování (detrakce) – změny teplot mají za následek roztávání a následné zamrzání vody pod ledovcem. Ta se částečně vsakuje do horniny, kde při zmrznutí zvětšuje svůj objem, což má za následek roztrhávání horniny. Hornina je pak unášena spolu s ledovcem a následným ohlazováním vznikají souvky.

Ohlazování (abraze) a obrušování (deterze) – části unášené ledovcem se postupně třou o jiné části, což se na tělesu projevuje jako typické rýhování a zahlazování. Stupeň ohlazení je závislý na tvrdosti obou hornin.

Čerpal jsem z: www.wikipedia.org google obrázky