Česká krajina aneb Kde domov můj?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizace ochrany přírody v ČR
Advertisements

KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Půda – složka životního prostředí
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Ochrana přírody ČR.
Právní úprava ochrany lesa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Interreg IIIA Česká republika - Svobodný stát Bavorsko v Plzeňském kraji Plzeň,
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
Odbor životního prostředí
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekonomika životního prostředí
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Ochrana přírody a krajiny
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Stavební právo.
Právní problematika břehových porostů
Transkript prezentace:

Česká krajina aneb Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj? Harmonická krajina je tvořena ve středním klimatickém pásmu nejen v České republice, ale i v sousedních zemích Střední Evropy mozaikou lesů, luk a pastvin, polí, je prostupná sítí citlivě vedených cest pro pěší a cyklisty – zde na příkladu krajinné partie mezi Horními Štěpanicemi a Beneckem v Krkonoších

Česká krajina – Kde domov můj? Takto harmonicky však nevypadá zdaleka celé státní území. Česká krajina je v různé míře osídlená, od soliterů hradů a zámků, klášterů či poutních kostelů v krajině, malých vesnic přes městečka a města až po velké mnohasettisícové až milionovou metropoli hlavního města Prahy, s různou mírou citu zapojení do okolní krajiny.

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj? Ne jen lidské osídlení však ovlivňuje krajinu a její ráz od zcela či málo pozměněného přírodního charakteru až po krajinu silně urbanizovanou. Jsou to i další lidské aktivity, někde kultivující, jinde krajinu devastující, jako jsou dopravní a technická infrastruktura, charakter hospodaření na zemědělské půdě a v lesích, vodní hospodářství, těžba surovin, rekreace…

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj? Považuji za tragedii, když významný krajinný prvek, chráněný podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny – vzrostlý les, který je navíc podmínkou a předpokladem plnění dalších mimoprodukčních funkcí - klimatické, vodoakumulační, půdoochrané, rekreační a dalších, ničí vadným managementem sám orgán ochrany přírody a krajiny – MŽP a Správa NP a CHKO, jako tomu bylo v minulých letech na Šumavě. Následující obrázky Ing. Jana Lišky z VÚ LHM Jíloviště – Strnady jsou ze září 2011 a názorně ukazují důsledky: Vážně si někdo myslí, že v tomto stavu bude les tyto společensky důležité mimoprodukční funkce i pro území mimo NP plnit?

Česká krajina – Kde domov můj? Lidská činnost má krajinu kultivovat, nikoliv ničit. Kultivovat znamená využívat jen přiměřeně její prostor a přírodní zdroje, zachovávat a rozhojňovat v krajině i osídlení jejich diverzitu, ekologickou stabilitu a krásu, bohatost vjemů, dostatek prostoru a vhodných podmínek i pro ostatní živé organismy. Cesta k tomu vede

Česká krajina – Kde domov můj? přes uvědomělou, osvícenou a předvídavou lidskou činnost, schopnou předjímat budoucí důsledky našich dnešních rozhodnutí a vykonávanou pod odborným i veřejným dohledem. Takovou činností je, nebo by mělo být, komplementárně se doplňující územní a krajinné plánování,

Česká krajina – Kde domov můj které dokáže do svého instrumentáře zahrnout i ekonomické a sociální aspekty vývoje, ne jen formální hodnocení vlivů na životní prostředí a v něm i na přírodu a krajinu a které bude mít ve společnosti dostatečný respekt, protože nebude vývoj v území pasivně dohánět desítkami zvenčí vynucených změn, ale bude jej předjímat. Takové bohužel zatím nemáme.

Česká krajina – Kde domov můj? Nemáme je proto, že jsme dopustili rozdělení kompetencí, regulujících funkční využití a prostorové uspořádání krajiny, mezi mnoho úřadů, které se namísto účinné spolupráce vymezují navzájem konkurenčně a bojují o kompetence a prestiž, o prosazení skupinových namísto veřejných a dlouhodobých zájmů. A my voliči to politikům a úředníkům tolerujeme. To je třeba změnit.

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj?

Česká krajina – Kde domov můj? Děkuji Vám za pozornost. Ing. arch. Martin Říha E-mail: arch.martin.riha@seznam.cz