Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.4 ČSR ve 20. a 30. letech Název sady: Moderní dějiny 1914.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Jan Ernest ČESKÝ PRŮMYSL V ROCE 2013 Tisková konference, 6. listopad 2013, Praha.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost  Okruh dle RVP:
Obchod, trh Základy hospodaření.
Prognóza vývoje české ekonomiky
Podpora v nezaměstnanosti
Josef Středula, předseda ČMKOS
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Moderní dějiny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomika
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Název školy: Základní škola T. G
Organizace.
Základní škola Čelákovice
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Období vlády jedné strany
Ekonomika– národní hospodářství
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
VY_32_INOVACE_01A_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
1. HOSPODÁŘSTVÍ za První republiky.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Světová hospodářská krize
50 – 56, hospodářská krize str nová učebnice
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Československá republika-demokratický stát
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
První berlínská krize
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Noam Chomsky by Anna Dlabková
1. světová válka.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
VY_32_INOVACE_01B_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Světová hospodářská krize
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Od prosperity ke krizi Uč. str
Transkript prezentace:

Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky (Výstup: vysvětlit souvislost mezi svět. Hospodářskou krizí a vyhrocením politických problémů provázených radikalizací protidemokratických sil)

Na zamyšlení…

Trochu surové Wikipedie… Velká hospodářská krize (někdy též Světová hospodářská krize, nebo Velká deprese) je označení pro velký propad akcií na americké burze a následovný hospodářský kolaps v roce 1929. V důsledku tohoto krachu se de facto zhroutily ekonomiky mnoha zemí po celém světě. V době krize si mnoho lidí myslelo, že kapitalismus skončil a došlo k přesvědčení, že vinen je demokratický systém. Toho využili hlavně fašisté a komunisté, kteří slibovali pád demokracie a nastolení pevných systémů. Velká hospodářská krize byla překonána až v polovině 30. let 20. století a všeobecně se soudí, že právě ona byla jednou z hlavních příčin druhé světové války.

Černý čtvrtek / pátek na Wall Street 24. /25. 10. 1929 Pokles hodnoty akcií a cenných papírů na newyorské burze → krize Následek pokles průmyslové výroby Z USA se rozšířila do Evropy – Rakousko, Německo, ….

Příčiny Nadbytek zboží Úvěry, výroba na dluh → výrobci snižují ceny, mzdy, omezení nebo zastavení výroby, propouštění (v USA 17 mil. nezaměstnaných)

Důsledky pro obyvatelstvo Nezaměstnanost Nízké mzdy Pokles koupěschopnosti Zavedení systému podpor v nezaměstnanosti poukázek na potraviny Pro děti organizovány stravovací akce Problémy s ubytováním Nespokojenost lidí vede ke stávkám

Východisko USA – prezident F. D. Roosevelt: zásah státu do hospodářství (str. 33) Německo: nástup Adolfa Hitlera k moci ČSR: nástup později - 1933, 1 000 000 nezaměstnaných Příspěvky, státní půjčka, poukázky na potraviny, podpora v nezaměstnanosti Obr. str. 32, 33

Zápis, dizkuse