Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
P RACOVNÍ SKUPINA P OBYTOVÁ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI V L IBERECKÉM KRAJI Shrnutí činnosti za období říjen 2014 – červen 2015 Lucie Fenklová.
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Zvláštní příplatek pro sestry u lůžka pracující ve směnném provozu
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Hlavní město praha a integrace cizinců
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Podání žádosti o dotaci na rok 2018
Kde vzít na platy lékařů?
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Pracovnělékařské služby
Charakteristika primární péče
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
SETKÁNÍ S PACIENTSKÝMI ORGANIZACEMI
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
„Role pacientů a pacientských organizací na MZ“
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Možnosti řešení LTC.
Transkript prezentace:

Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí 30. července 2019

Program jednání 1. Uvítání, shrnutí k zapojení zástupců pacientů v oblasti zdravotně-sociálního pomezí (16.00 – 16.10) 2. Následná a dlouhodobá péče - Informace k vývoji v Pracovní skupině pro koncepční řešení problematiky následné dlouhodobé zdravotní péče (16.10 – 16.30) - Možnosti řešení dlouhodobé péče (16.30 – 16.45) - Diskuze (16.45 – 17.00) 3. Domácí péče - Informace k vývoji v Pracovní skupině pro koncepční řešení poskytování domácí péče v ČR (17.00 – 17.20) - Diskuze (17.20 – 17.45)

Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí Vedoucí: J. Reineltová, zast. R. Skála-Rosenbaum Poslední setkání: 29. srpna 2018 Byly navrženy původně tři podskupiny, které se měly věnovat tématům: posudkové lékařství a příspěvek na péči neformální pečovatelé dlouhodobá péče Z důvodu malého počtu zájemců o skupiny neformální a dlouhodobou péči došlo ke spojení skupin v jednu – Podskupina posudkové lékařství a příspěvek na péči, Podskupina neformální pečovatelé a dlouhodobá péče Paní Reineltová

Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí Priority Pacientské rady ministra zdravotnictví ve vztahu ke zdravotně-sociálnímu pomezí (usnesení č. 12, červenec 2018) 1. Systémové řešení oblasti zdravotně sociálního pomezí 2. Mimořádná, dlouhodobá a náročná péče o vybrané skupiny pacientů 3. Postavení pečujících osob 4. Systém lékařské posudkové služby 5. Zdravotnické prostředky a pomůcky, kompenzační pomůcky 6. Příspěvek na péči 7. Sociální služby a řešení (nejen) zdravotních potřeb jejich uživatelů 8. Sociální bydlení 9. Léčebná rehabilitační péče (rehabilitace) 10. Příspěvek na dietní stravování

Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí 1. Systémové řešení oblasti zdravotně sociálního pomezí (legislativní úprava a monitoring, zajištění lokálního pokrytí terénních zdravotních a sociálních služeb, postupů při předávání osoby z jednoho systému do druhého, zvážit zavedení systému koordinátorů podpory na úrovni obcí, podpora zavedení a činnosti multidisciplinárních týmů, vč. zapojení neformálních pečovatelů, edukace sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních službách, neformálních pečovatelů) 2. Mimořádná, dlouhodobá a náročná péče o vybrané skupiny pacientů (definování potřeb pacientů se specifickými a obtížnými zejm. chronickými diagnózami, koordinace zdravotních a sociálních služeb, zákonná úprava)

Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí 3. Postavení pečujících osob (otázky důchodových nároků, poskytování zdravotní (lázeňské) péče pečujícím osobám, situaci krátkodobé (zdravotní) nezpůsobilosti poskytovat péči, atd., alternativní formy pracovních úvazků) 4. Systém lékařské posudkové služby (posuzování zdravotního stavu chronicky nemocných, rozdílné posuzování jednotlivých případů v regionech, časové prodlevy, vzdělávání posudkových lékařů, navýšení jejich počtu…) 5. Zdravotnické prostředky a pomůcky, kompenzační pomůcky (transparentní a časově dostupné procesní řešení systému, umožnění „společné“ či doplňkové úhrady vybraných pomůcek ze zdrojů obou systémů) 6. Příspěvek na péči (změna procedury přiznávání příspěvku na péči v případě dlouhodobé zdravotní neschopnosti, analýza a realizace modelu sjednocení a přizpůsobení systému posuzování nároku na příspěvek na péči a tzv. průkazky ZTP a ZTP/P, analýza nákladů příspěvku na péči zejména u osob s potřebou nepřetržité péče oproti nákladům v pobytových zařízeních)

Pracovní skupina Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí 7. Sociální služby a řešení (nejen) zdravotních potřeb jejich uživatelů (kvantita, kvalita a dostupnost sociálních služeb dle potřeby včetně zdravotních služeb v nich poskytovaných (s důrazem na služby pobytové a služby v domácím prostředí), pobytové, ambulantní i terénní služby a potřeby osob všech věkových kategorií se zvlášť náročnou celodenní péčí, personální navýšení) 8. Sociální bydlení (upravitelné byty) 9. Léčebná rehabilitační péče (rehabilitace) (systém, který přinese pacientům odpovídající a potřebnou péči v souladu s cíli rehabilitační medicíny, kapacity rehabilitačních služeb a její dostupnost, užívání rehabilitace v rámci prevence, úhrady rehabilitací) 10. Příspěvek na dietní stravování (nárokový příspěvek)

Mezirezortní pracovní skupina pro řešení problematiky sociálně zdravotního pomezí Členství za Pacientskou radu: J. Reineltová, zást. R. Skála-Rosenbaum, zástupce OPP nově přizván jako host Původně vznikly dvě podskupiny: Podskupina pro terénní péči (gesce MPSV) nebyla svolána vůbec. Podskupina pro institucionální péči se sešla opakovaně, ale její jednání se zúžilo na prosazení odbornosti 913 – tedy víceméně financování zdravotní péče v pobytových zařízeních bez nutnosti registrace. Opakovaně zasílány Priority Pacientské rady ministra zdravotnictví ve vztahu ke zdravotně-sociálnímu pomezí Pacientská iniciativa pro zlepšení fungování mezirezortní pracovní skupiny, probíhá jednání na úrovni ministrů a náměstků

Pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví ČR Návrh dalšího směřování: Pracovní skupina pro koncepční řešení problematiky následné a dlouhodobé zdravotní péče (https://ppo.mzcr.cz/workGroup/45) Členství NRZP: J. Pelikánová, dohoda o informování Pacientské rady a její pracovní skupiny Sešla se naposledy 13. května 2019 Pracovní skupina pro koncepční řešení poskytování domácí péče (https://ppo.mzcr.cz/workGroup/103) Členství za Pacientskou radu: Z. Faltýnková, J. Reineltová Sešla se naposledy 26. června 2019

Dlouhodobá a následná péče Informace k vývoji v Pracovní skupině pro koncepční řešení problematiky následné a dlouhodobé zdravotní péče Ing. Mgr. Venuše Škampová, vedoucí oddělení zdravotní péče, odbor zdravotní péče, MZČR, tj. gesčního útvaru Pracovní skupiny pro koncepční řešení problematiky následné a dlouhodobé zdravotní péče Mgr. Jitka Pelikánová, Národní rada osob se zdravotním postižením, členka Pracovní skupiny pro koncepční řešení problematiky následné a dlouhodobé zdravotní péče

Dlouhodobá a následná péče Možnosti řešení dlouhodobé péče Ing. Jiří Procházka, viceprezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR pro pobytové služby, ředitel domova Palata - Domov pro zrakově postižené

Domácí péče Informace k vývoji v Pracovní skupině pro koncepční řešení poskytování domácí péče v ČR Mgr. Alice Strnadová, MBA, ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání, MZČR, hlavní sestra ČR, místopředsedkyně Pracovní skupiny pro koncepční řešení poskytování domácí péče v ČR Ing. Jitka Reineltová, Parent project, z.s., vedoucí pracovní skupiny Pacientské rady ministra zdravotnictví pro zdravotně sociální pomezí a členka Pacientské rady ministra zdravotnictví, členka Pracovní skupiny pro koncepční řešení poskytování domácí péče v ČR

Přejeme Vám klidné léto! Závěr Dovolujeme si pozvat Vás na 5. zasedání Pracovní skupiny pro zdravotnické prostředky 19. srpna 2019 od 15.00 hod. na Ministerstvu zdravotnictví ČR (místnost 223k). Přejeme Vám klidné léto!