Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Ječmen setý (Hordeum vulgare)
Plevelnaté rostliny charakteristika
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Herbicidy, jejích použití,
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Krajina a životní prostředí
Hospodářská úprava lesa Legislativa
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Genové dělo.
3.ročník technické lyceum
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Organismy v sadech a ovocných zahradách.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Sady a zahrady Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Cizorodé látky v potravním řetězci
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Hnojiva, pesticidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Zelené úterý Jazykový rozbor. Určete v souvětí slovní druhy. (kartičky) Za zelenou barvu rostlin odpovídá chlorofyl, který pohlcováním slunečního světla.
Ochrana rostlin - složky
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Potrava
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: propojení teoretické.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Choroby hrnkovek okrasných listem
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Škůdci hrnkovek okrasných listem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
1. Hodina Úvod do předmětu
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Biopotraviny.
3D model: Pythium oligandrum parazituje mycelium fytopatogena
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných pesticidy.

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov

Aplikace chemických přípravků má negativní vlivy na ŽP, riziko spojené s aplikací je třeba snižovat správným a opatrným používáním. Chemická ochrana by se měla používat, jestliže nepostačuje použití jiných metod. jen při hrozbě takového poškození rostlin, kdy by došlo k ekonomicky významným ztrátám – „práh ekonomické škodlivosti“.

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Pesticidy Chemické látky používané k hubení či omezování škodlivých organismů

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Pesticidy se dělí podle účelu použití na: Insekticidy – k hubení hmyzu Fungicidy – k hubení plísní a houbových chorob Herbicidy – ničí plevele Rodenticidy – proti hlodavcům Repelenty – látky odpuzující hmyz

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov V chemické ochraně rostlin se používají: Desikanty (přípravky na přerušení vegetace a vysušení rostlin – využití jako herbicidní „chemická kosa“) Repelenty (odpuzovadla živočišných škůdců, použití např. na odpuzení zvěře, hlodavců, komárů, …)

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Regulátory růstu (látky urychlující či zpomalující růst rostlin – využití i jako herbicidů – překotný růst roztrhá buněčné stěny rostlin)

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Obecné zásady ochrany rostlin Dobrým předpokladem správné ochrany rostlin je určení odpovídajícího přípravku. Na trhu se vyskytuje mnoho přípravků a orientovat se v nich není určitě jednoduché. Dobrým nápadem některých výrobců je rozdělení přípravků do několika skupin podle barev, a to podle toho na co se přípravek používá.

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov PŘÍKLAD přípravku proti škůdcům na rostlinách (Mospilan - červená barva),Mospilan PŘÍKLAD přípravku proti houbovým chorobám (Zdravé jablko - žlutá barva),Zdravé jablko PŘÍKLAD přípravku proti plevelům v kulturních rostlinách (Agrofit kombi - zelená barva),Agrofit kombi PŘÍKLAD přípravku k hubení všech rostlin (Dominator - hnědá barva)Dominator

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Proti většině škůdců (např. mšice) a méně významným houbovým chorobám - se aplikují přípravky zpravidla až po zjištění jejich výskytu. Proti významným houbovým chorobám (např. plíseň bramborová na rajčatech, plíseň sněžná v trávnících) se zasahuje zpravidla preventivně, tj. před projevem choroby.

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov

Otázky k opakování Ochranné látky využívané při chemické ochraně rostlin se nazývají: Podle účelu použití pesticidy dělíme na : Desikanty se při chemické ochraně používají: Červená barva se používá při označení přípravku proti: Žlutá barva se používá při označení přípravku proti:

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Hnědá barva se používá k označení přípravku proti: Zelená barva se používá k označení přípravku proti: Proti mšicím se zpravidla zasahuje v období: Proti plísni bramborové se zasahuje v období:

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Správné odpovědi Pesticidy Insekticidy,fungicidy,herbicidy,rodentic idy, repelenty Přerušení vegetace Škůdcům na rostlinách Houbové choroby

Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Hubení všech rostlin Plevele v kulturních rostlinách Po zjištění výskytu Před projevem