Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_B_05 Tematická oblast: Materiály a technologie-učební obor zedník Téma: Dřevo-druhy a použití stavebního dřeva (část 3.) Autor: Ing.Vacek Vladimír Datum vytvoření: Listopad 2012

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Dřevo – druhy a použití stavebního dřeva (část 3.)
Ve stavebnictví se užívá zejména JEHLIČNATÉ ŘEZIVO Použití druhů stavebního dřeva: Deskové řezivo – podlahy, obklady stěn a stropů,…… Hraněné řezivo – střešní tesařské konstrukce,…..

4 U strojně opracovaného dřeva –
rozměry dle statických výpočtů (velikost průřezu se navrhuje dle dovolené pevnosti při namáhání – zatížení ). Místo masivních trámů se užívají konstrukce menších průřezů + lepené konstrukce.

5 Označování jehličnatého řeziva
Označování jehličnatého řeziva dle jakosti (kvality) na čele řeziva barevnou tečkou bílá tečka – jakost A (nejlepší) červená tečka – jakost I modrá tečka – jakost II černá tečka – jakost III zelená tečka - jakost IV

6 Označování neomítaného a listnatého řeziva
U neomítaného a listnatého řeziva se jakostní třída nevyznačuje barevně na čele tečkou, ale na lícní ploše za údaji o rozměrech a to římskou číslicí , popř. písmenem (A,I,II,III)

7 Vady dřeva a jeho ochrana
Dřevo – vynikající vlastnosti, pokud je rovnoměrně a pravidelně rostlé, bez suků a zdravé. Vady dřeva suky trhlinky odchylky ve stavbě dřeva odchylky ve tvaru kmene poranění odchylné zbarvení hniloba poškození hmyzem

8 Dělení impregnačních látek
Impregnační látky jsou chemické látky (i jedovaté) kterými se dřevo napouští pro zvýšení odolnosti proti rostlinným a živočišným škůdcům a proti ohni. DNES – velké množství druhů impregnací, smí se používat jen ty, které povolují normy. Dělení impregnačních látek látky typu dehtového oleje (karbolineum) látky rozpustné v org. rozpouštědlech (naftenát měďnatý – zbarví dřevo do zelena) látky rozpustné ve vodě (polysulfid vápenatý –tmavooranžový)

9 Chemická ochrana dřeva
ochrana proti povětrnosti (dřevo vystavené vlivu povětrnosti – vlhkost, déšť, sníh, slunce) ochrana proti rostlinným a živočišným škůdcům (dřevokazné houby, dřevokazný hmyz) ochrana proti požáru

10 Opakování: Jaké vady může vykazovat dřevo?
K čemu slouží impregnační látky a jak se dělí? Podle čeho stanovujeme konkrétní velikost průřezu dřeva u stavebních konstrukcí?

11 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google