Index exportu Školství, průmysl a ZO USA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZDĚLÁNÍ JAKO ZÁKLAD SPOLUPRÁCE Okresní hospodářská komora Cheb „Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu…“
Advertisements

Manažer obchodu příspěvek VŠE ke vzdělávání dospělých.
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Anotace Seznámit žáky s fungováním školství v ČR. Popsat jednotlivé stupně a možnosti přechodu z nižšího na vyšší stupeň. Výukový materiál.
Jan Palach Tomáš Jílek.
Index exportu
Čas, kdy si musím vybrat, co dál…
Index exportu
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Výsledky přijímacího řízení
Ing. Kateřina Lichtenberková
Výzkum veřejného mínění v otázce výstavby obchodního centra
Maturita, přijímací zkoušky
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Práce se sloupkovými diagramy
Pilotní projekt duálního systému v msk
Index exportu
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
BASKETBAL DÍVKY
Odměňování zaměstnanců
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Index Exportu Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Střední průmyslová škola Ostrov
Lexikon veřejné správy ČR
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
BASKETBAL DÍVKY
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Přijímací řízení 2018.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Propagace FZS TUL a jejich stávajících i nově akreditovaných oborů
Index exportu Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
JEDNOTNÉ PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY V ROCE 2018
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Index exportu (potenciální troublemakers českého exportu)
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Statistická pravda o insolvenčních řízeních
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
VZDĚLÁVÁNÍ VE SVĚTLE DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE
Transkript prezentace:

Index exportu 2019 - 07 Školství, průmysl a ZO USA Ing. Otto Daněk – místopředseda AE 09.05.2019

Chybí dlouhodobá koncepce školství ! Na postu ministra školství se od r. 1993 vystřídalo 20 ministrů (3.největší počet) Průměrná životnost ministra školství je 16 měsíců Jak se dá za tuto dobu vymyslet, projednat a implementovat koncepce školství ?

Jsme čím dál chytřejší? CZ SK A 2001 2017 ∆ % NEREZIGNOVALY ŠKOLY NA SVÉ POSLÁNÍ? NEVĚNUJÍ SE VÍCE VYDĚLÁVÁNÍ PENĚZ ?   CZ SK A 2001 2017 ∆ % Počet lidí s VŠ vzděláním tis. 680 1 636 141  803 Počet VŠ absolventů v roce 30 72 140  30 Počet vysokých škol celkem ks 44 99 125 34 z toho soukromých 71 11 13 Procento soukromých škol % 32 18 Počet VŠ škol na milion obyvatel ks/Mob. 9,4 6,2 8,2 Počet středních škol 1 308  848 900  147 69  17 Počet SŠ na milion obyvatel ks/Mob 124 156 

Obelstíme přírodu? Zde se vidí většina Ale mnoho jich je zde Ve vlastní praxi pedagoga na VŠ jsem se setkal se studenty s IQ ≤ 100 Zde se vidí většina (nebo je viděna rodiči) Ale mnoho jich je zde

Podíl studentů technických oborů na VŠ

Co trápí exportéry ? povinná maturita z matematiky gymn. a lycea až 2020/2021 (schváleno mnoho výjimek) nebyla schválena podmínka „cut off score“ na základních školách bylo 14 žáků na učitele, na středních 10 (2018) – osob.nákl. cca 134 mld.Kč v roce 2018 propadlo u maturit 22,3 % studentů z matematiky a 10,4 % z češtiny v roce 2018 maturovalo z matematiky pouze 23,4 % z maturujících středoškoláků málo matematiky, vyučuje se memorování, nikoliv logické myšlení, syntéza a analýza dat na tech. SŠ jdou většinou žáci, kteří se nedostanou na gymnázia – mají horší prospěch na ZŠ na SŠ může nastoupit žák ZŠ i s několika 5 (dostuduje na SŠ „dálkově“ – chybí v uč. oborech) VŠ mají nedostatek erudovaných prac., na st. zkoušky si půjčují prof. napříč obory 80-85% bakalářů pokračuje ve studiu (největší podíl na světě) kapitační příspěvky vedou k podbízení se studentům, k produkci kvantity na úkor kvality v ČR je 48 tis. lidí, kteří nikdy nechodili do školy

Viníci jsou minimálně tři 1. Školství – špatný systém – nepovinná maturita z matematiky - kapitační příspěvky - absence přijímacích zkoušek na SŠ a VŠ - nízká motivace ke studiu technických oborů - časté střídání ministrů - za 25 let nebyla vybudována koncepce školství 2. Rodiče – preference průměrnosti, honba za tituly 3. Průmysl – nízká finanční motivace pro začínající vysokoškoláky na tech. oborech

Procento populace vykazující vysoký stupeň kreativity v závislosti na věku

Proč nereformujeme systém? Nemají potomci slavných předků dost odvahy?

Co nás v čeká ?

Hard Soft Neither ???

Ale hlavně Tato fotka od autora Neznámý autor s licencí CC BY-SA

Export a import USA-významní partneři (mld.USD) clo Export a import USA-významní partneři (mld.USD) 4,6 – 4,2 = + 0,4 596 – 705 = - 109 179 – 558 = - 379 120 – 177 = - 57 361 – 354 = + 7 299 – 372 = - 73 81 – 87 = -6 32 – 56 = - 24

Import USA-významné položky (mld.USD) Elektrické přístroje Elektrické stroje, letadla, sója Osobní auta Letadla, auta, ocel, Al SRN 126 mld.$ Ocel, Al Osobní auta Ocel, potraviny Ocel

Ing. Otto Daněk danek@atas.cz Děkuji za pozornost Ing. Otto Daněk Viceprezident Elektrotech. asoc. ČR Místopředs. Asociace export. Předseda představenstva ATAS a.s. danek@atas.cz (statistická data čerpána z ČSÚ)