Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maturita, přijímací zkoušky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maturita, přijímací zkoušky"— Transkript prezentace:

1 Maturita, přijímací zkoušky
Setkání v Pardubicích CERMAT Maturita, přijímací zkoušky Eva Řídká, Dana Tomandlová

2 V posledních 28 letech prošel systém školství řadou reforem
V posledních 28 letech prošel systém školství řadou reforem. Potřeba stále něco měnit zasáhla i společnou část maturit, která se během 7 let svého trvání několikrát proměnila. Jednotné přijímací zkoušky, které měly společné části maturit předcházet, se v letošním roce konaly poprvé. Výsledky Společné části maturit a Jednotných přijímacích zkoušek svědčí o některých problémech, které by se měly řešit. Činnost CZVV je na rozdíl od ostatních organizací řízených MŠMT pod drobnohledem veřejnosti a není nic jednoduššího, než problémy ve školství svádět právě na CZVV. Tím se však problémy nevyřeší.

3 Mají smysl přijímací zkoušky do maturitních oborů?
Jsou přijímací zkoušky na střední školu překážkou, nebo krůčkem k maturitě? Je maturita z matematiky příliš obtížná?

4 Společná část maturit Společná část MZ má certifikační charakter a nastavuje minimální požadavky na akceptovatelnou úroveň vědomostí a dovedností. Specifikem ČR je možnost skládat MZ prakticky na všech typech středních škol s výjimkou tříletých učebních oborů. Všichni žáci, kteří úspěšně složí maturitní zkoušku, se mohou ucházet o studium na vysoké škole. Je přípustné, aby budoucí vysokoškolák nedosáhl na hranici úspěšnosti v didaktickém testu z matematiky? Pro koho bude matematika u maturit povinná?

5 Matematika - Cizí jazyk
Druhá povinně volitelná zkouška Matematika - Cizí jazyk V oborech ukončovaných maturitní zkouškou v současnosti maturuje zhruba 77 % populačního ročníku, u dívek je to dokonce 82 %. Nemalá část z nich proto nebude disponovat intelektovými předpoklady pro úspěšné zvládnutí maturitních zkoušek.

6 Maturující z matematiky po oborech

7 Výsledky u Maturit z matematiky - jaro 2017

8 jaro 2017

9 Úspěšnost v úlohách podle známek (podle výsledků v celém testu)

10 Výsledky v úlohách didaktického testu z matematiky po oborech 2016
Nelze tvrdit, že žáci odborných škol zaostávají jen v některých úlohách. Rozdíly v klastrech jsou viditelné u všech úloh.

11 V čem se maturanti zlepšují?
Rok 2015 2016 2017 Výrazy 56,0 % 68,0 % 58,5 % Rovnice a soustavy 43,8 % 50,0 % 65 % Slovní úlohy 17,8 % (obtížnější) 46,5% 53 % To je učivo ZŠ, které je nutné doučit na středních školách. Proč až na SŠ?

12 Mají všichni všichni žáci předpoklady ke studiu?
Učivo ZŠ? Učivo SŠ?

13 Paní učitelka měla bohužel pravdu.

14

15 Snížit úroveň maturitních požadavků maturit pro některé obory?
Co by prospělo školství? Snížit úroveň maturitních požadavků maturit pro některé obory?

16 Diferenciace maturitní zkoušky podle oborů
stále existuje profilová zkouška zkouška Matematika+

17 MATEMATIKA+ je nepovinná zkouška centrálně zadávaná v rámci společné části MZ. Požadavky k MATEMATICE+ odpovídají učivu matematiky všeobecných oborů gymnázií včetně rozšiřujícího učiva probíraného zpravidla v rámci seminářů a učivu matematiky technicky zaměřených středních odborných škol. Rozsah požadavků je uveden v Katalogu požadavků, který společně s ukázkovými testy naleznete na adrese

18 Jak zabít dvě mouchy jednou ranou aneb Matematika+

19 Žáci, kteří nesplňují požadavky k Matematice+, mají minimální šance uspět v matematice na vysoké škole a opačně.

20 Dnešní šok

21 Přijímací zkoušky 2017

22 Rok 2017

23

24

25

26 Neúspěšnost 30,8 %

27 Kdo je ve skutečnosti přijat na SŠ?
Stále jsou školy, které přijímají na maturitní obory žáky bez ohledu na výsledky u přijímacích zkoušek. Proč tomu nelze zabránit? Výsledky některých žáků jsou velmi dobré. Mj. se projevuje silný motivační prvek při přípravě žáků.

28 Co by prospělo výuce matematiky?
V matematice stanovit požadavky, které by měl splnit student nastupující do maturitního oboru. RVP je velmi nekonkrétní a tuto funkci neplní.

29 Co by prospělo výuce matematiky?
Na základní škole stanovit způsob a formu kontroly kvality výuky v uzlových bodech (přijímací zkoušky) stanovit způsob a formu průběžné kontrolu kvality výuky (posuzovat lze např. odpovídající úroveň a hodnocení písemných prací zadávaných ve škole) Kvalitu výuky je nutné posuzovat i prostřednictvím výstupů ze vzdělávání, tedy tím, co žáci umí. Ředitel školy měl by za kvalitu výuky odpovídat (a být podle toho hodnocen) Případný karierní řád by měl zahrnovat výstupy ze vzdělávání.

30 Co by prospělo výuce matematiky?
Posílit výuku matematiky na základní škole. Na druhý stupeň základních škol postupují skupiny žáků ochuzené o talentované a nadprůměrné jedince, kteří odešli na VG. Spojují se zbytky tříd se slabými žáky. Třídám chybí tzv. „tahouni“. Žáci považují nevalnou úroveň za normální a požadavky na ně kladené za přemrštěné a zbytečné. Žáci se stanou aktivnější jen v případě, že budou něco umět. Jak toho docílit? Zavedením RVP se snížila povinná hodinová dotace matematice na 2. stupni ZŠ téměř ve všech ročnících z 5 hodin na 4 hodiny týdně. Pro učitele je stále těžší učivo s žáky procvičit, upevnit a průběžně se k němu vracet, neboť se slabšími žáky je práce zdlouhavější. (V některých případech musí ještě část vymezené doby věnovat žákům s nějakou formou postižení.) Proto učitelé volají po navrácení hodiny matematiky. Dejme učitelům prostor, aby mohli učit.

31 Co by prospělo školství (nejen výuce matematiky)?
Zvýšení platů učitelům

32 Jak pomoci školství? Zbavit povinnosti maturovat obory, jejichž primárním cílem je vzdělávání k odbornosti, pro níž vysokoškolské vzdělávání není nezbytným předpokladem. Zajistit prostupnost systému k vysokoškolskému vzdělání nadaným žákům středních škol bez maturity kvalitnějším nástavbovým studiem.

33 Je maturita pro každého?
Zhruba čtvrtina neúspěšných žáků ani po druhém opravném termínu nedosáhla ani na polovinu úloh pro tzv. minimálního žáka.

34 Závěr – jak pomoci školství
Upravit RVP pro ZŠ i SŠ – konkretizovat učivo Upravit hodinovou dotaci přiměřeně k požadavkům kladeným na žáky. Instituce jako MŠMT, NÚV, ČŠI a kraje by měly pracovat s výstupy od přijímacích a maturitních zkoušek. Podporovat snahu krajů nepřijímat do maturitních oborů nezpůsobilé žáky. Umožnit i studentům v maturitních oborech ukončit středoškolské vzdělání bez maturity. Šířit prostřednictvím médií objektivní informace, aby společnost nepodléhala jen poplašným zprávám tzv. odborníků na vzdělávání.

35 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Maturita, přijímací zkoušky"

Podobné prezentace


Reklamy Google