Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polní kalibrace elektronických měřicích systémů
Elektronický podpis.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Nástroje územního plánování
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech Karel Šefčík, Český metrologický institut (moderátor) Ladislav Pospíchal, MEgA Měřicí Enegetické.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Tato prezentace byla vytvořena
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Subjekty trestního řízení
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
MĚŘENÍ a INDIKACE z pohledu Zákona o metrologii Zaměření : SON - workshop Obsah : výběr základních ustanovení Zákona o metrologii, v platném znění, a navazujících.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Metrologické zabezpečení systémů prediktivní údržby
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Hmotnost.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající se měřením Měření se musí zabezpečovat s ohledem na přesnost, správnost postupů, vyhodnocení, užívání měřidel, jednotnost, užívání jednotek SI.

Zákon dělí měřidla na: etalony pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) certifikované referenční materiály a ostatní referenční materiály = zhotovené vzorky látek nebo materiálů (především pro oblast chemie)

Etalon = měřidlo, které slouží k reprodukci a uchování jednotky fyzikální veličiny a dále slouží k předání hodnoty této jednotky méně přesným měřidlům (hierarchie etalonů). Etalony mají sloužit výhradně k navazování měřidel nižší přesnosti, nemají se používat k rutinnímu měření.

Celosvětově nejvyšším etalonem je mezinárodní etalon, deponovaný v Mezinárodním úřadě vah a měr v Sèvres u Paříže. Na mezinárodní etalony jsou v určitých stanovených periodách navazovány státní etalony. Na státní etalony jsou navazovány etalony sekundární, od kterých jsou odvozovány hodnoty etalonů v celém národním hospodářství.

Stanovená měřidla = měřidla, která MPO stanoví k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích (například při prodeji, při poskytování služeb atd.), pro stanovení poplatků a daní, pro ochranu zdraví, pro ochranu životního prostředí atd. Stanovená měřidla jsou uvedena ve vyhlášce č. 345/2002 Sb.

Před uvedením stanovených měřidel do oběhu má jejich výrobce povinnost zajistit jejich prvotní ověření (po provedení opravy těchto měřidel má tuto povinnost opravce). Z geodetických měřidel patří mezi stanovená měřidla měřická pásma (položka 1.1.2) s neomezenou dobou platnosti ověření.

Pracovní měřidla = měřidla, která nejsou etalonem ani stanoveným měřidlem. Před uvedením pracovních měřidel do oběhu má jejich výrobce povinnost zajistit jejich prvotní kalibraci (po provedení opravy těchto měřidel má tuto povinnost opravce). Zákon opravňuje uživatele stanovit si způsob návaznosti svých pracovních měřidel.

Kalibraci pracovních měřidel si vlastníci těchto měřidel mohou zajistit sami pomocí svých hlavních etalonů, prostřednictvím ČMI, akreditovaných kalibračních laboratoří nebo u jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů.

Navazování etalonů = kalibrování Navazování stanovených měřidel = ověřování Navazování pracovních měřidel = kalibrování (lhůty u kalibrací si vlastník pracovních měřidel určuje sám) Ověřování provádí pouze státní metrologické orgány (ČMI a AMS – viz dále). Ověřené stanovené měřidlo se opatří úřední značkou nebo se vydá ověřovací list.

Hlavním cílem státní metrologie je vytvoření metrologického systému státu a zabezpečení jeho vazeb na mezinárodní metrologický systém. Národní metrologický systém (NMS) je tvořen soustavou právních a technických předpisů, vymezujících postavení orgánů státní správy a dalších subjektů (subjektů vyrábějících, opravujících a montujících měřidla a uživatelů měřidel).

Zákon specifikuje subjekty, které působí v rámci NMS: ústředním orgánem státní správy Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), řídícím orgánem je Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) (www.unmz.cz) vlastním výkonným orgánem je Český metrologický institut (ČMI), který má sídlo v Brně (www.cmi.cz)

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) řídí činnost orgánů státní metrologie, autorizuje organizace pro výkony státní metrologie a pro úřední měření, stanoví měřidla podléhající povinnému ověřování, schvaluje metrologické předpisy (metodické pokyny pro metrologii, technické předpisy metrologické),

schvaluje a vyhlašuje státní etalony a referenční materiály, rozhoduje o opravných prostředcích proti rozhodnutím metrologických orgánů, rozhoduje o pokutách a jiných opatřeních za porušování předpisů o metrologii.

Český metrologický institut (ČMI) zabezpečuje českou státní etalonáž jednotek a stupnic fyzikálních a technických veličin, uchovává, zdokonaluje a mezinárodně porovnává předmětné etalony, včetně přenášení hodnot jednotek na sekundární etalony, provádí výzkum a vývoj v oblasti metrologie,

řídí tvorbu referenčních materiálů a jejich osvědčování, zabezpečuje účast na mezinárodní spolupráci v oblasti vědecké a legální metrologie a referenčních materiálů a podílí se na zastupování české metrologie v mezinárodních organizacích (OIML, WELMEC, EURAMET),

zpracovává a vydává metrologické předpisy pro metody přenosu hodnot jednotek veličin ze státních etalonů na etalony nižších řádů, pro ověřování stanovených měřidel, resp. kalibrační metodiky pro pracovní měřidla, zabezpečuje sekundární etalonáž fyzikálních a technických veličin a jednotek, uchovává, porovnává a zdokonaluje vlastní sekundární etalony, rozvíjí metody etalonáže,

vykonává státní metrologickou kontrolu měřidel tj vykonává státní metrologickou kontrolu měřidel tj. schvalování typu a ověřování měřidel, provádí státní metrologický dozor u fyzických a právnických osob, a to u výrobců, opravářů, uživatelů měřidel a v autorizovaných organizacích.

Český institut pro akreditaci (ČIA) plní funkci Národního akreditačního orgánu ČR, posuzuje a osvědčuje způsobilost fyzických a právnických osob ke zkoušení, kalibraci a k provádění certifikace a inspekce podle ČSN EN ISO/IEC 17025 (akreditace kalibračních laboratoří) zabezpečuje akreditaci certifikačních orgánů,

buduje a zajišťuje akreditační systém v ČR, uděluje, odnímá či pozměňuje osvědčení o akreditaci, zpracovává a distribuje předpisy z oblasti své působnosti.

Autorizovaná metrologická střediska (AMS) právnické osoby nebo fyzické osoby, které jsou podnikateli a které na základě autorizace ÚNMZ ověřují stanovená měřidla. Pro účely autorizace může být využito zjištění prokázaných při akreditaci.

Akreditované kalibrační laboratoře subjekty provádějící kalibraci pracovních měřidel pro jiné subjekty. Žadatel prokáže způsobilost pro provádění kalibrace měřidel osvědčením podle zvláštního právního předpisu – osvědčením o akreditaci.

Subjekty autorizované k výkonu úředního měření (úřední měřiči) ve stanoveném oboru měření osvědčují veřejnou listinou naměřenou hodnotu určité metrologické veličiny.

Ověřování a kalibrace měřidel – shrnutí

Útvar Metrologie a IG ve VÚGTK Zdiby www.vugtk.cz pověřen výkonem funkce autorizovaného metrologického střediska (AMS), v oblasti délek – ověření stanovených měřidel v oboru délka (měřická pásma) referenční délkový etalon = laserový interferometr s vlnovou délkou 633 nm azimutální etalon, geodetická kalibrační základna Hvězda.

akreditován jako kalibrační laboratoř pro kalibraci měřidel v oboru délka a úhel pro: elektronické, laserové a ultrazvukové dálkoměry, totální stanice, teodolity, nivelační přístroje a latě, vodováhy

Geodetická délková základna Hvězda základna pro kalibraci dálkoměrů se 7 body stabilizace bodů betonovými bloky 40x40x110cm (shora zapuštěn bronzový čep s vyvrtaným otvorem o průměru 1,5 mm) celková délka základny 960,8725 m úseky základny určeny měřením délek ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ, přesnost určení délky jednotlivých úseků lze charakterizovat směrodatnou odchylkou σ ≤ 1,0 mm

Azimutální základna Židovské Pece hlavní bod základny pro kalibraci úhlových geodetických přístrojů je stabilizován betonovým blokem 20x20x80 cm s bronzovým čepem s vyvrtaným otvorem o průměru 1,5 mm jednotlivé směry azimutálního etalonu (4) jsou signalizovány měřicí značkou na stěnách budov (rovnoměrně v rozsahu 400 gon) základna určena pro kalibraci teodolitů, totálních stanic, gyroteodolitů apod.

Geodetická délková základna Koštice stabilizace bodů provedena do hloubky 5 až 9 metrů, konstrukce pilířů uzpůsobena pro nucenou centraci přístrojů a hranolů úseky základny byly určeny měřením ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ úsek E1 (body 1-7)    460 m    σ ≤ 0,6 mm úsek E2 (body 1-12)   1450 m    σ ≤ 0,9 mm úsek E3 (body 12-13)  3238 m   σ ≤ 2,6 mm   úsek E4 (body 12-14)   4358 m σ ≤ 3,2 mm úsek E5 (body 12-15)  10456 m   σ ≤ 6,8 mm