Andertonský lodní výtah

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Advertisements

Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Hranoly Jaký je objem stanu? Kolik materiálu se spotřebuje na sloup?
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výchovná poradkyně D. Pospíšilová. Přijímací řízení 2016 Maximálně 2 přihlášky originál a kopie v 1. kole Zrušení výstupního hodnocení Pozvánka na přijímací.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Název: Vstřikovací element řadového vstřikovacího čerpadla Autor: Ing. Jiří Kubeček Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Autotronik Motorová.
VY_32_INOVACE_ROZ_17 Variabilní rozvod Honda VTEC.
Jednoduché stroje Vypracovali: Daniel Mikeš Štěpán Kouba Třída: 1.A Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Základní škola Čelákovice
Krokový motor.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Pístové spalovací motory
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POVINNÁ VÝBAVA SILNIČNÍCH VOZIDEL
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Důsledky základních postulátů STR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Krokový motor.
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
EGEJSKÁ OBLAST.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Modely obnovy stárnoucího zařízení
Tepelné motory.
vedoucí bp: Ing. Jan Blata, Ph.D.
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Sociální a dostupné byty
Jednoduché stroje Tercie.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Člověk a voda – VODNÍ STROJE
Název projektu: ICT ve výuce
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Lanovka na horu Aiguille du Midi
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Andertonský lodní výtah

Úvod (1/2) poloha poblíž Anderton na SZ Anglie spojení mezi dvěma splavnými toky s rozsahem 15,2 m spojení řeky Weaver a kanálu Trent a Mersey lodní výtah byl postaven v roce 1875, v provozu byl více než 100 let uzavřen byl kvůli korozi v roce 1983 výtah, centrum pro návštěvníky a výstavy jsou provozovány společností British Waterways

Úvod (2/2) provoz zahájen 26.7.1875 celková cena 42 428 ₤, dnešních 3 384 000 ₤

Stav před výstavbou v roce 1870 bylo povodí Andertonu hlavním překladištěm zboží v obou směrech překládání bylo časově náročné a drahé Edward Leader Williams - projektant splavnění řeky Weaver, hlavním konstruktérem navržen výtah na principu hydraulického pístového zdvihu dvou vyvážených komor komory jsou neseny válci zapuštěnými v zemi

Konstrukce lodní komory komory jsou ze železa dlouhé 22,9 m široké 4,72m hluboké 2,9 m hmotnost 90 tun, po naplnění 252 tun komora váží stejně s lodí nebo bez ní komora dokáže pojmout dvě lodě narrowboat nebo samotný nákladní říční člun o šířce 4 m

Konstrukce výtahu komora na hydraulickém pístu pohyb ve válci 15,2 m dlouhý průměr 0,9 m pohyb ve válci průměr 1,68 m nadzemní část 7 dutých vodících sloupů horní úroveň je propojena skrze 50,3 m dlouhý akvadukt na kanál

Modernizace (1/2) v roce 1904 hrozba zavření kvůli výměně hydraulických ramen nahrazení elektrickými motory, systémem protivah a horních kladek dovolujících nezávislý pohyb komor nová konstrukce vytváří mechanizační patro 18 m nad úrovní řeky (elektr. motory, kladky, hřídel) lana jsou připevněna ke každé straně komor přecházející přes kladky k 36 protizávažím o hmotnosti 252 tun

Modernizace (2/2) oficiální otevření 29. 7. 1908 nový systém obsahoval více pohyblivých částí než hydraulický systém všechny části nad povrchem, lépe přístupné a udržovatelné namáhanou části jsou nejvíce lana jako důsledek ohýbání a natahování v provozu úspěšně 75 let

Závěr dnes již pouze atrakce v hrabství Cheshire rozsáhlé restaurační nabídky, exkurze, dětská hřiště zájemci si mohou objednat vyhlídkovou plavbu