Energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Polohová ( potenciální ) energie
Pohybová (kinetická) energie
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Mechanická práce a energie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
5. Práce, energie, výkon.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
FYZIKA 8.Ročník Práce 02 – VÝKON.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
Síla a její měření.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Energie LC.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanická práce, výkon a energie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_182_Mechanická energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
Síla opakování.
POHYBOVÁ ENERGIE TĚLESA
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanická energie a práce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
VY_32_INOVACE_F8-005 FYZIKA .ROČNÍK POLOHOVÁ ENERGIE Název školy
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
2. Centrální gravitační pole
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Energie

Energie Co znamená , že těleso má energii? Energie je fyzikální veličina, která vyjadřuje schopnost tělesa konat práci, označuje se E. Jednotky energie jsou stejné jako u práce [J], Energii rozdělujeme na - pohybovou (kinetickou) - polohovou (potenciální).

Pohybová (kinetická) energie Pohybová energie je druh mechanické energie a označujeme jí Ek. Těleso, které se pohybuje má kinetickou energii. Působením na jiné těleso po určité dráze může konat práci. Pohybovou energii posuzujeme podle práce vykonané tělesem až k jeho zastavení. Pohybová energie je závislá na rychlosti a hmotnosti tělesa čím je rychlost vyšší, tím větší je i Ek tělesa. Těleso v klidu má nulovou Ek. čím je hmotnost vyšší, tím větší má pohybující se těleso Ek.

Polohová (potenciální) energie Ep Polohová energie Je druh mechanické energie a označujeme jí Ep. Souvisí s polohou tělesa V gravitačním poli Země má těleso o hmotnosti m zdvižené do výšky h polohovou energii W h Na povrchu Země h=0 Ep=0 Aby těleso získalo polohovou energii, musíme vykonat určitou práci a změnit polohu tělesa. Stejně velkou práci pak může vykonat těleso při návratu do původní polohy. m Ep=0 Fg

Polohová energie pružiny Protažená nebo stlačená pružina má polohovou energii pružnosti. K protažení nebo stlačení musíme vykonat určitou práci. Po odlehčení může pružina konat práci. Obr . 36/1.19

Vzájemná přeměna pohybové a polohové energie Ek=0; Ep=mgh Ek=0 Ep=mgh h Ek=max Ep=0 Ep=0

Vzájemná přeměna pohybové a polohové energie Polohová energie tělesa se při některých dějích přeměňuje na pohybovou energii tělesa a naopak!!! Při přeměnách energie může také docházet k přenosu energie na jiná tělesa (např. Polohová energie tělesa se přemění na pohybovou energii míče)