Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná moc a veřejná správa
Advertisements

SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
15. Moc soudní a výklad práva
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika – demokratický stát
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Moc zákonodárná, výkonná a soudní Autor: Mgr. Miluše Šicnerová Vytvořeno: 18. února 2013 Ročník: 8. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Tematický okruh: Právní minimum Téma: Moc zákonodárná, výkonná a soudní Pomůcky: počítač, dataprojektor Anotace: Jedná se o výukový materiál, prostřednictvím kterého se žáci seznámí s rozdělením moci v ČR, s jejím významem a fungováním. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. VY_32_INOVACE_17_27

Moc zákonodárná Zákonodárným orgánem v ČR je Parlament ČR = Poslanecká sněmovna Senát Zástupce do parlamentu si volí občané ve volbách.

Poslanecká sněmovna Senát má 200 členů jsou voleni na 4 roky jsou voleni na 6 let, 1/3 senátorů se obměňuje každé 2 roky Hlavní náplní poslanců a senátorů je legislativní činnost = tvorba a schvalování zákonů.

Moc výkonná Aby mohly být zákony v životě uplatňovány, jsou potřeba prováděcí předpisy – nařízení a vyhlášky. To je úkolem vlády a ministerstev.

Vláda vrcholný orgán výkonné moci řídí Českou republiku v čele stojí premiér (ministerský předseda), který navrhuje ministry další členové: místopředsedové, ministři jmenovaní prezidentem není stanoven pevný počet členů vlády

Ministerstva Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo zahraničních věcí Ministerstvo financí Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra Ministerstvo obrany Ministerstvo kultury Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zemědělství Ministerstvo průmyslu a obchodu

Prezident je volen na 5 let může být zvolen pouze dvakrát za sebou jeho minimální věk musí být 40 let v roce 2013 byl poprvé volen občany ČR, ne Parlamentem ČR může být stíhán pouze pro velezradu jmenuje ministry na návrh předsedy vlády odvolává členy vlády

Moc soudní Vykonávají ji nezávislé soudy: okresní (v Praze obvodní, v Brně městský) krajské vrchní (v Praze a Olomouci) Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud (v Brně)

Soudy poskytují občanům právní ochranu řeší spory vynášejí rozsudky nad pachateli trestných činů rozhodují o: vině a nevině o trestu za trestné činy právech a povinnostech fyzických a právnických osob

Spory občanskoprávní – soud určuje, na čí straně je právo (např. rozvod, dědictví, adopce …) trestní – soud řeší míru zavinění, rozhoduje o vině a nevině (loupež, ublížení na zdraví, vydírání, únos …)

Ústavní soud má zvláštní postavení sídlí v Brně chrání ústavnost rozhoduje o: zákonných ustanoveních, která jsou v rozporu s Ústavou ČR ústavních stížnostech správném průběhu voleb

Před soudem jsou si všichni občané rovni. Soudce může se jím stát bezúhonný občan, který má ukončené vysokoškolské právnické vzdělání a je mu více jak 24 let je jmenován prezidentem republiky musí být nezávislý, nestranný, objektivní, spravedlivý, neúplatný Před soudem jsou si všichni občané rovni.