Revize ICT kurikula, rok tři

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Etická výchova a Finanční gramotnost
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Základní škola, Praha 2, Londýnská 34
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Rámcové a školní vzdělávací programy
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
1 Strategie digitálního vzdělávání do roku ročník konference „Počítač ve škole” Nové Město 22. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Řídící výbor „MAP ORP Karlovy Vary“ Magistrát města Karlovy Vary
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Revize ICT kurikula, rok dva
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Šablony II Výzva č. 02_18_063 a 02_18_064.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Revize ICT kurikula, rok tři Počítač ve škole Nové Město na Moravě 16. 4. 2019

Rámcové vzdělávací programy Inovace kurikula – úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Národní ústav pro vzdělávání Zdůraznění problematiky digitálních technologií napříč kurikulem a jeho modernizace (opatření 2.2 SDV) Modernizace vzdělávací oblasti ICT, zdůraznění informatického myšlení (opatření 2.3) Rámcové vzdělávací programy

Jak jsme na tom revize ICT kurikula, 2019 Máme návrh nového ICT kurikula, http://www.nuv.cz/t/revize-rvp-ict, jednotlivé části kurikula se pilotně ověřují, https://bit.ly/2Qfd5bU, https://bit.ly/2TjWfFZ, vznikají zdroje na podporu implementace nového ICT kurikula (projekty PPUČ, SYPO, PRIM, PODG a další): učební materiály pro žáky s metodikami pro učitele, http://pages.pedf.cuni.cz/digitalni-gramotnost/, https://imysleni.cz/, vzdělávání pro učitele (nová výzva ISDV II, https://bit.ly/2RQ5zVD), šablony II (https://opvvv.msmt.cz/aktualni-vyzvy) + nová šablona na implementaci nového kurikula do ŠVP

Co mohou školy udělat už nyní revize ICT kurikula, 2019 Nemusí dělat nic, mohou počkat, až bude změna vydána v novém RVP. Budou mít k dispozici konečnou verzi kurikula, zkušenosti škol, které nečekaly, a některé z nich dost možná málo času se dobře připravit. Mohou se začít připravovat už teď. Mají k dispozici jen návrh kurikula, zdroje se teprve začínají uveřejňovat, ale nebudou pracovat pod takovým tlakem.

Co funguje revize ICT kurikula, 2019 Promyšlený školní vzdělávací program na přípravě, úpravách a realizaci nového ŠVP se podílejí všichni učitelé, jsou stanovena pravidla pro jeho průběžné hodnocení, vedení školy tyto aktivity podporuje a vytváří podmínky pro jejich realizaci.

Co funguje revize ICT kurikula, 2019 Spolupráce učitelů učitelé v rámci školy i širší odborné komunity spolupracují, předávají si zkušenosti, sdílejí výukové materiály a spolupracují na jejich přípravě, vyhledávají aktivně další zdroje, rady, materiály a inspirace do výuky, mají oporu při překonávání odborných, technických a pedagogických překážek v ICT metodicích, kteří mají dostatek prostoru (úvazku) vymezeného pro pomoc kolegům, vedení školy vzdělávání učitelů podporuje a vytváří pro jeho realizaci vhodné podmínky.

Co funguje revize ICT kurikula, 2019 Efektivní péče o digitální infrastrukturu školy žáci i učitelé přístup k počítačům a další technice i výukovým materiálům, kdykoli potřebují, vybavení se ve škole průběžně aktualizuje, správu zajišťuje kvalifikovaný technický personál, škola má plán rozvoje a obnovy digitální infrastruktury, jeho realizaci zajišťuje ve spolupráci s vedením školy ICT metodik/koordinátor, finanční náklady na jeho zajištění jsou plánovanou součástí rozpočtu školy, vedení školy aktivně vyhledává další zdroje financí (v projektech, grantech či ve spojení s místním úřadem nebo zřizovatelem).

Co funguje revize ICT kurikula, 2019 Podpora změn a prostředí příznivé inovacím úkol především pro vedení škol na úrovni školy, zřizovatele na úrovni obcí a krajů MŠMT na národní úrovni, dlouhodobý a náročný úkol postavený na postupném a aktivním získávání zkušeností učiteli, jejich spolupráci, sebevzdělávání, vzájemné podpoře a schopnosti tvořivě využít všechny možnosti, které ve svých podmínkách učitelé mají.

Jak se připravit, krok 1. revize ICT kurikula, audit Audit toho, co máme k dispozici vybavení technikou, kvalita připojení k internetu, stávající ŠVP, obsah zaměřený na informatiku a ICT, učitelé schopní pracovat s digitálními technologiemi.

Model integrace technologií do výuky (TPCK) https://bit.ly/2Ddv5uA technologie didaktické postupy vzdělávací obsah

Jak se připravit, krok 2. revize ICT kurikula, plán Plán – strategie školy při revizi ICT kurikula čeho chceme dosáhnout – je čas na menší cíle kdo, kdy a jak se na tom bude podílet – začít může malý tým, bez vedení školy to ale půjde těžko, co proto bude potřeba udělat (TPCK) ŠVP: rozhodnutí o distribuci vzdělávacího obsahu (informatika, digitální kompetence) do předmětů, jejich časová dotace vzdělávání učitelů rozvoj digitální infrastruktury kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance

jak to bude v RVP? NÚV 2017 Informatika Digitální gramotnost Český jazyk Cizí jazyk Matematika Informatika Člověk a jeho svět Dějepis Výchova k občanství Fyzika Přírodopis Zeměpis Chemie Hudební výchova Výtvarná výchova Výchova ke zdraví Tělesná výchova Člověk a svět práce Informatika

Jak se připravit, krok 3. realizace – kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance Stránky NÚV návrh nového ICT kurikula: http://www.nuv.cz/t/revize-rvp-ict, blog NÚV, https://bit.ly/2IlPkum, konzultační centrum NÚV, http://www.nuv.cz/p/konzultacni-centrum připravuje se diskuzní fórum k revizím Metodický portál RVP.CZ – online setkávání a webináře, Spomocník, články, digifolia…, namátkou: Online setkání Rozvoj digitální gramotnosti pro 2. stupeň ZŠ, https://bit.ly/2VNayEe, Online setkání: Rozvoj gramotností pomocí YouTube, https://bit.ly/2Gk3A3h, Proč mobily ve škole zakazovat, https://bit.ly/2Go7xF8 Proč mobily ve škole používat, https://bit.ly/2VMvA67 Standardy kolem digitálního vzdělávání, https://bit.ly/2VKsUWw

Jak se připravit, krok 3. kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance Základní učební materiály pro žáky s metodikami pro učitele, vzdělávací kurzy pro učitele – otevřené vzdělávací zdroje: Podpora rozvoje digitální gramotnosti, http://pages.pedf.cuni.cz/digitalni-gramotnost/, Podpora rozvíjení informatického myšlení, https://imysleni.cz/ Připravují a postupně uveřejňují v týmové spolupráci všechny pedagogické fakulty.

Jak se připravit, krok 3. kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance Systémová podpora – výstupy projektů: Podpora práce učitelů (PPUČ), https://gramotnosti.pro/, digifolio pro digitální gramotnost, https://bit.ly/2UDqAV0 EMA – připravuje se reputační systém pro digitální vzdělávací zdroje, ema.rvp.cz, Profil Učitel21 – Rámec digitálních kompetencí učitelů, https://bit.ly/2HEYUJ7 Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO), https://www.nidv.cz/sypo, metodické kabinety, krajští ICT metodici, stálá konference ředitelů (kabinet vedení)…

Jak se připravit, krok 3. kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance Další projekty a jejich nabídka (výzva OP VVV ISDV II): Aktivita č. 2 - Podpora vzniku digitálních vzdělávacích zdrojů, alokace na aktivitu: 100 mil. Kč Aktivita č. 3 - Propojování formálního a neformálního vzdělávání ve spolupráci s dalšími institucemi (kulturními/ paměťovými, ekologickými či vědeckými centry), alokace na aktivitu: 110 mil. Kč Aktivita č. 4 - Podpora digitálních kompetencí pedagogických pracovníků škol, alokace na aktivitu: 140 mil. Kč Aktivita č. 5 - Šíření příkladů dobré praxe škol, alokace na aktivitu: 150 mil.

Jak se připravit, krok 3. kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance Co hledat v dosahu školy Online – výstupy projektů, stránky učitelů, kteří jsou napřed, skupiny sociálních sítích, namátkou: Jitka Rambousková, Co jsem vyzkoušela, http://www.cojsemvyzkousela.cz/, Pavel Hodál, Ty brďo, https://www.tybrdo.cz/informatika, Libor Klubal, Moderní výuka, http://ipadvetride.cz/ Učíme informatiku, https://www.facebook.com/groups/UcimeInformatiku/, …

Jak se připravit, krok 3. kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance Co hledat v dosahu školy vzdělávací instituce (NIDV, krajská střediska, neziskovky…) školy ochotné ke spolupráci (jsou napřed, jsou na tom, jako my) Co na to Česká školní inspekce tematické zprávy, https://bit.ly/2V4OSX6 metodiky hodnocení – informační gramotnost, https://bit.ly/2ITLLry komplexní systém hodnocení, https://bit.ly/2UoGLR6

Jak se připravit, krok 3. kde hledat pomoc a kde na to vezmeme finance ESF – šablony Šablony II: Personální podpora, Osobnostně sociální a profesní rozvoj pedagogů Aktivity rozvíjející ICT (Využití ICT ve vzdělávání, Zapojení ICT technika do výuky) Rozvojové aktivity, Extrakurikulární a rozvojové aktivity, Zájmové a rozvojové aktivity, Spolupráce s rodiči a veřejností Příjemce může v době realizace projektu uskutečňovat jakékoliv výdaje, které budou sloužit k realizaci výstupů zvolených šablon. Za výdaje je možné považovat např. nejen osobní náklady, ale také nákup učebních pomůcek, počítačů, notebooků, tabletů, administrativní náklady, apod. (Informace pro ředitele škol, https://bit.ly/2UYLpJM) Připravuje se šablona k implementaci nového kurikula do ŠVP.

kontakt Daniela Růžičková NÚV Weilova 1271, Praha 10 daniela.ruzickova@nuv.cz

Děkuji