Francie v 1. polovině 17. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Advertisements

FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Francie za Ludvíka XIV..
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
Třicetiletá válka
Západní Evropa po třicetileté válce
Téma: Třicetiletá válka
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Evropské velmoci 16. a 17. století (Španělsko, Nizozemí, Francie)
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Třicetiletá válka
Evropa po třicetileté válce
Třicetiletá válka
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
Evropa na počátku novověku
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
české stavovské povstání odstartovalo celoevropský konflikt konflikt nejen náboženský, ale i mocenský snaha o nové rozdělení Evropy.
Průběh třicetileté války
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Společně opakujeme riskuj.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Nástup Habsburků na český trůn
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Západní Evropa v 16. století
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Napoleon Bonaparte - císařství
Jakub Kanděra Sexta 2012/  vedlejší linie Valois-Orléans (Ludvík XII)  vedlejší linie Valois-Angoulême  Původ od francouzského.
Svatá říše římská, Rusko
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
České země po nástupu Habsburků
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Habsburkové Do 17.Století
Bouřlivý rok 1848.
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Náboženské války ve Francii
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Třicetiletá válka
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Ludvík XIV. ( ).
Transkript prezentace:

Francie v 1. polovině 17. století

Francie je v této době nejvyspělejší a nejlidnatější zemí Evropy. Za králů Ludvíků došlo k velkému rozkvětu Francie (hl. hospodářskému, díky snaze o větší vývoz než dovoz). Panovníci vládli absolutisticky. Za Ludvíka XIII. bylo vystavěno nové královské sídlo ve Versailles.

Rok 1610 Po smrti Jindřicha IV. se vlády ujímá Marie Medicejská (jejich syn nebyl ještě dospělý) – místo ní ale vládne Concini (ponechává si všechny ministry Jindřicha IV.), který ukončuje tažení proti Habsburkům. Marie Medicejská žení svého syna Ludvíka s Annou Rakouskou.

Rok 1614 Svolány generální stavy, kterých se účastní už i Ludvík XIII. a kardinál Richelieu (ten požaduje víc moci pro duchovní), který je povolán do královniny rady. Concini a Richelieu spolu chtějí vládnout, ale proti nim stojí Ludvík XIII., který Conciniho nechává zabít. Ludvík XIII. vládne absolutisticky.

Rok 1624 Na nátlak Marie Medicejské proběhlo tajné setkání krále a kardinála Richelieu, kde byl kardinál pověřen vedením státních záležitostí a jmenován ministrem.

Rok 1628 Hugenotům z La Rochelle jel pomoci Buckingham, ale Richelieu pevnost oblehl a vyhrál. I přes vítězství Richelieu uzavřel smír a o několik měsíců později ukončil mír z Alais (tzv. edikt milosti) náboženské války. Protestanti dostali amnestii, svobodu náboženských obřadů a jejich majetek nebyl konfiskován.

Rok 1636 Poté, co se Francie postavila na stranu Švédská a ve válce se připojila k protestantům, vpadli Španělé do Francie a dostali se až do Paříže, odkud je ale Francouzi vyhnali.

Rok 1638 Anně Rakouské a Ludvíkovi XIII. se po 23 letech manželství narodil syn, Francie tedy opět měla dauphina.

Rok 1642 Kardinál Richelieu umírá.

Rok 1643 Ludvík XIII. umírá. Po jeho smrti byla ustanovena rada, která byla pověřena dohledem nad Annou Rakouskou do plnoletosti dauphina. Anna si ale u Parlamentu vymohla právo vlastní rady a jako prvního ministra jmenovala Giulia Mazariniho, řečeného Mazarin.

Rok 1648 Podepsán vestfálský mír (jednání probíhala v Münsteru a Osnabrücku už od roku 1644), který ukončil třicetiletou válku. Německo bylo naprosto bezmocné a rozdrobené, Francie z války vyšla jako vítěz a stala se největší mocností Evropy.

Paříž neměla daleko k povstání, protože v čele státu byli dva cizinci (Španělka a Ital). Povstalci chtěli svrhnout Mazarina kvůli vysokým daním. Těmto povstáním se začalo říkat „fronda“ a byla předzvěstí Francouzské revoluce. Královská rodina musela uprchnout a povstalci požadovali vydání Mazarina, na konferenci v Rueil byla nakonec uzavřena dohoda.

Rok 1652 Ludvík XIV. se vrací do Paříže a tím končí fronda.

Kateřina Smějsíková 3.B