SOUČASTNOST A BUDOUCNOT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
…aneb o exekucích a úpadku
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
S laskavou podporou grantu MPSV ČR Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení 2010 ZPRÁVA z kulatých stolů k otázkám předlužení z kulatých.
Placení daní II Mgr. Karel Šimek
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Metody efektivního prodeje majetku
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Exekuční řád po novelách
Vymáhání pohledávek Leona Novotná.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Řádná členská schůze Bytového družstva Mírová - Kolovraty Kulturní sál U Boudů
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Pojem likvidace, její zahájení
ZKUŠENOSTI S PRÁVNÍ ÚPRAVOU V BYTOVÝCH KORPORACÍCH – SPOLEČENSTVÍCH VLASTNÍKŮ A BYTOVÝCH DRUŽSTVECH Potřebují občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
„OTEVŘENÁ RUKA PÁNĚ“ Člověk v tísni, o.p.s. aneb O vymáhání dluhů v Česku.
OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské.
Bezmajetková řízení a pasivita věřitelů. Chybějící podpora státu Quo vadis ? Quo vadis ?
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
Seminář předsedů samospráv
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

SOUČASTNOST A BUDOUCNOT Svaz českých a moravských bytových družstev SENÁT PARLAMENTU ČR BYTOVÁ POLITIKA V ČR SOUČASTNOST A BUDOUCNOT DLUHOVÁ PAST Mgr. Kateřina Horáková právník SČMBD 18. 6. 2018 POPSAT SITUACI, VE KTERÉ DNES JSOU BYTOVÉ KORPORACE

Vývoj legislativy v uplynulém období Svaz českých a moravských bytových družstev Vývoj legislativy v uplynulém období 2013 Zavedení dražby družstevního podílu – družstevní byt již nezůstává družstvu (proti vyplacení vypořádacího podílu) 2014 Přednostní a zástavní právo upravené zákonem o vlastnictví bytů BYLO ZRUŠENO Poplatek z prodlení při neplacení nájemného ZRUŠEN (využívala bytová družstva) Možnost vypovědět nájem družstevního bytu byla ZRUŠENA (nutno vylučovat) – vyšší náklady, delší procedura Přechod dluhů (právní úprava však vyvolává pochybnosti o otázkách, kdo je dlužníkem)

Vývoj legislativy v uplynulém období Svaz českých a moravských bytových družstev Vývoj legislativy v uplynulém období 2016 Poplatek z prodlení při neplacení nákladů na služby ZRUŠEN 2017 Zavedena přednost pro SVJ do výše 10% výtěžku zpeněžení jednotky – NEZOHLEDNĚNO V NOVELE INSOLVENČNÍHO ZÁKONA

Postavení BD jako věřitele Svaz českých a moravských bytových družstev Postavení BD jako věřitele Nemá zvýhodněné postavení, ze zpeněžení družstevního podílu nesou výhodu (hlavně) ostatní věřitelé Po přijetí zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích od 1.1.2014 přechází pohledávky spojené s užíváním bytu (pouze při dobrovolných převodech) V exekučním a insolvenčním řízení je přechod pohledávek sporný Při rozvrhu je BD v poslední skupině věřitelů

Postavení SVJ jako věřitele Svaz českých a moravských bytových družstev Postavení SVJ jako věřitele Do 31.12.2013 zákonné zástavní právo k pravomocně přisouzeným pohledávkám (§ 15 zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů) 1.1.2014 – 30.11.2017 výhodnější postavení nebylo Po přijetí zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku od 1.1.2014 mají přecházet pohledávky spojené s užíváním bytu – dosud nevyjasněn rozsah pohledávek, při nucených prodejích přechod sporný Po přijetí zákona č. 291/2017 Sb., novelizující procesní předpisy (občanský soudní řád, exekuční řád, insolvenční zákon a zákon o veřejných dražbách) od 1.12.2017 je ve prospěch SVJ rezervováno 10% výtěžku při nuceném prodeji jednotky

v r. 2013 přes 30.000 návrhů na oddlužení během 1 roku Svaz českých a moravských bytových družstev ODDLUŽENÍ obecně v r. 2013 přes 30.000 návrhů na oddlužení během 1 roku cca 90% je schvalováno průměrná výše pohledávek 370 tisíc Kč po novele se číslo zvýší

ODDLUŽENÍ v bytových domech Svaz českých a moravských bytových družstev ODDLUŽENÍ v bytových domech Dlužníci bytových korporací (BD a SVJ) NEJSOU NEMAJETNÍ Dlužníci soudu nesdělují dluhy z bydlení Správce domu nucen sledovat insolvenční rejstřík Lustrace dlužníků je nespolehlivá bez možnosti zpracovávat rodná čísla stát nijak bytovým korporacím nevychází vstříc

ODDLUŽENÍ v bytových domech Svaz českých a moravských bytových družstev ODDLUŽENÍ v bytových domech Bytové korporace mohou uplatnit jen nízké příslušenství – redukce až 30% se DOTÝKÁ JISTINY dluhu Správce domu nemůže započíst na přihlášené dluhy účetní přeplatky z vyúčtování služeb Insolvenční správci popírají pohledávky bytových korporací (ZVYŠUJÍ TÍM NÁKLADY na vymožení pohledávky) Ani při vytváření dalších dluhů insolvenční soudy oddlužení neruší = NEPOCTIVÍ DLUŽNÍCI ZŮSTÁVAJÍ BYDLET V DOMECH S TĚMI, KTEŘÍ ZA NĚ HRADÍ NÁKLADY NA BYDLENÍ po novele se číslo zvýší

Novela insolvenčního zákona Svaz českých a moravských bytových družstev Novela insolvenčního zákona   Otevření možnosti oddlužení dalším dlužníkům Postavení bytových korporací není nijak zohledněno Ochrana obydlí dlužníka – nebude zpeněžováno Novela by měla v navržené podobě negativní dopad

Novela insolvenčního zákona Svaz českých a moravských bytových družstev Novela insolvenčního zákona Děkuji za pozornost Mgr. Kateřina Horáková SČMBD Podolská 50 147 01 Praha 4 scmbd@scmbd.cz www.scmbd.cz