Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Společenská odpovědnost Transpozice Směrnice o průmyslových emisích
OMC Pracovní expertní skupina
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
1 Informace o zahajovacím jednání TWG on ENE, Sevilla, Petr Honskus SPF Group, v.o.s.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Monitorovací výbor RPS Praha, 19. června 2007 Vyjednávání NSRR a OP na období
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Vnitroorganizační normy
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Naplnění požadavků Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Revize BREF, jejich implementace a výhled do budoucna Ing. Jan Slavík, Ph.D. Horský hotel Sepetná, –
Proces výměny informací o BAT na evropské a národní úrovni Zkušenosti a praxe v České republice Ing. Jan Slavík, Ph.D. Fórum pre vymenu informácii o BAT.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
V Českých Budějovicích, únor 2017
Problematika implementace IED - Aktuality z národní legislativy Ing
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Česká inspekce životního prostředí
Integrovaná prevence Ministerstvo zemědělství 2016
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Final meeting BREF LVOC 4/2016
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Analýza potřeb v území.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Lesk a bída normalizace
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
WT BREF WI BREF Průběh revize (2017 – 2018)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Fórum výměny informací o BAT, Praha, 28.listopadu 2018
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT
Transkript prezentace:

Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace Fórum MPO 28.11.2018

Revize BREF a směrnice Neřídí se Směrnicí o průmyslových emisích 2010/75/EU odpovídá jí pouze struktura BREF Řídí se Směrnicí o nakládání s odpady z těžebního průmyslu 2006/21/EC Proces výměny informací je v souladu s tzv. „Sevillským procesem“ Guidance Document - Rozhodnutí Komise 2012/119/EU

Revize BREF a Sevillský proces Flexibilní proces založený na výměně informací mezi autory BREF a členy evropské technické pracovní skupiny (TWG) – portál BATIS Hromadný sběr dat a informací dotazníkové šetření - 87 dotazníků Nové formy práce - 2 webináře (9. a 23. 2. 2017) Návrh revidovaného BREF a jeho klíčových částí (vazba mezi procesem povolování a procesem výměny informací) Připomínky k návrhu dokumentu (749 stran!!!)

Název referenčního dokumentu o BAT (BREF) Stávající platný: Management of Tailings and Waste-Rock in Mining Activities (MTWR BREF) Revidovaný: Management of Waste from Extractive Industries in accordance with Directive 2006/21/EC (MWEI BREF)

Závěrečné jednání – Final meeting Zahájení prací na revizi prosinec 2013 Úvodní jednání Kick-off meeting 19. - 22. 5. 2014 Final meeting 27. 11. - 2. 12. 2017 Účastníci: autoři BREF, EK, MS, průmyslové svazy a NGO Cíl: dosažení konsenzu na znění Závěrů o BAT ve vazbě na ostatní kapitoly BREF Spolupráce s ČBÚ, SÚJB, EUROCOAL, EUROMINES, …

Final meeting – průběh (1) Rozsáhlá diskuse - témata: Závaznost Závěrů o BAT, vazba na směrnici 2006/21/EC MWEI BREF není právně závazný dokument – informace o vývoji v oblasti nejlepších dostupných technik, je na každém členském státě, jak se vypořádá s BAT podle čl. 21 odst. 2 směrnice 2006/21/EC Uplatněné zásadní připomínky za ČR Deskriptivní část Závěrů o BAT – požadavek na zestručnění návrh 51 BAT v kapitole 5 (119 stran)

Final meeting – průběh (2) Dále diskutovaná - témata: Stanovení BAT –AELs – není opora ve směrnici 2006/21/EC (BAT-AEL - „úrovně emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami“ rozsah úrovní emisí získány za běžných provozních podmínek použitím nejlepší dostupné techniky nebo kombinací nejlepších dostupných technik, jak jsou popsány v závěrech o BAT, vyjádřeny jako průměr za určitý časový usek za specifikovaných referenčních podmínek) Obsáhlé připomínky zejména EEB

Final meeting - Výstupy Závěry o BAT zůstanou nezávazné Z celého BREF vypuštěn pojem BAT – AELs – není opora ve směrnici 2006/21/EC Ze Závěrů o BAT vypuštěna celá řada tabulek s naměřenými hodnotami parametrů a přesunuta do jiných kapitol BREF Přesun popisných částí textu ze Závěrů o BAT do jiných kapitol BREF

Další vývoj revize BREF po Final meetingu Autoři BREF vypořádali připomínky vznesené na Final meetingu Zapracovali připomínky do návrhu BREF Finální podoba návrhu BREF 28.9.2018 718 stran z toho Závěry o BAT 98 stran předložena členům TWG k připomínkám do 26.10.2018 V současné době se finalizuje verze pro vydání BREF MWEI BREF a jeho Závěry o BAT nebudou závazné nebudou zveřejněny ve věstníku EU!

Ing. Hana Lorencová, Ph. D. Coal Services a. s Ing. Hana Lorencová, Ph.D. Coal Services a. s. vedoucí TPS Nakládání s těžebním odpadem +420 478005353 h.lorencova@7group.cz RNDr. Marcela Blahutová MPO ČR +420 224852222 blahutova@mpo.cz