VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu ZÍSKÁVÁNÍ MLÉKA Autor: Ing. Miroslav Huk
Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Získávání mléka Označení VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 12. 11. 2013 KF 2 Anotace / metodický popis Technologie a technika dojení, příprava vemene, dojení, dojírny, uchovávání mléka. Podpis autora Podpis ředitele
Chov skotu – Získávání mléka Ing. Miroslav Huk
Technologie a technika dojení Aby nadojené mléko mělo co nejvyšší kvalitu, musíme dodržovat některé zásady při jeho získávání: před dojením ze stání odstraníme mrvu a výkaly (týká se ručního, konvového nebo potrubního dojení), při dojení musí být ve stáji klid (týká se ručního, konvového nebo potrubního dojení), nesmí se podestýlat, navážet krmivo, čistit dojnice, dojič dodržuje BOZP (čistý pracovní oděv, na hlavě pokrývku, čisté ruce bez šperků, krátce ostříhané nehty), omýt a do sucha otřít vemeno, z každého struku provést minimálně dva odstřiky do zvláštní nádobky, aby se odstranily ze strukového svěrače mikroorganizmy – tzv. bakteriologická zátka – a bylo možno zjistit, zda je mléko nezávadné, po všech těchto činnostech začít co nejdříve dojit, aby bylo využito působení oxytocinu a vydojilo se maximum vyprodukovaného mléka, které může mít ke konci dojení velmi vysokou tučnost (až 8 %). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Technologie a technika dojení Příprava vemene oddojení prvních střiků (kontrola sraženiny nebo změny barvy), očištění struků, suchou jednorázovou utěrkou s dezinfekčními účinky, teplou vodou (30 - 40°C), poté osušit opět suchou jednorázovou utěrkou , přípravná masáž, max. 1 minutu, vyvolání spouštěcího reflexu (oxytocin účinek 3 - 5 minut). Dojení max. 5-7 minut, kontrola průběhu dojení, nedodojovat !!! Po dojení ošetření struků dezinfekčním roztokem (omezení zánětu vemene – mastitidy). Huk
Získávání mléka Ruční dojení většinou dojíme z pravé strany, nejprve dojíme přední čtvrtě, po vydojení zadní čtvrtě, dlaně musí být suché, nikdy nezvlhčujeme, mléko ze struku uvolňujeme vytlačováním, hrot struku musí přečnívat sevřenou dlaň, aby mléko nestékalo po ruce, po vydojení se provádí tzv. dodojování – předchází se zánětům mléčné žlázy, namáhavé, dnes se již moc nevyužívá, ručně dojíme pouze se zánětem mléčné žlázy, ale vždy po podojení zdravých dojnic. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka Strojní dojení Konvové dojící zařízení (stacionární) Podle technologie dojíme na stání nebo v dojírně. Dojení na stání: do konví, potrubní. Konvové dojící zařízení (stacionární) používá se v porodnách a ve stájích s menším počtem dojnic, po přípravě stroje a jeho napojení na vzduchové potrubí nasazujeme strukové násadce, nadojené mléko jde do konví. Potrubní dojící zařízení pro dojení ve vazných stájích, nadojené mléko je potrubím dopravováno do mléčnice. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka Mobilní dojicí zařízení pro vazné stáje Dojicí jednotka je posouvána od stání jedné dojnice ke druhé po trubkové konstrukci. Mléko je po dobu dojení shromažďováno v odměrné nádobě – snadno zjistíme, kolik která dojnice nadojila. Po vydojení se mléko přečerpá do potrubí a je dopraveno do mléčnice. Dojení v dojírnách Dojírny dělíme na: stacionární, tandemové, rybinové, Mobilní, Kruhové, rototandemové – dojič pracuje uvnitř kružnice, rotolaktorové – dojič pracuje na vnější straně kružnice. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka Výhody strojního dojení ulehčení lidské práce, zvýšení produktivity práce, zlepšení kvality nadojeného mléka. Čím rychleji je mléko dopraveno od dojnice do mléčnice, tím je menší možnost snížení jeho kvality. Kvalita mléka je závislá od čištění a údržby dojicího zařízení. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka Ošetřování mléka po nadojení Čištění mléka Cílem ošetření mléka po nadojení je zajistit, aby nedošlo ke zhoršení jeho kvality, aby nedošlo ke snížení jeho vhodnosti pro další zpracování. Čištění mléka Filtry – provádíme mimo stáj, nejlépe v mléčnici. Chlazení mléka Nadojené mléko má 30-35 oC – ideální pro množení mikroorganismů. Nutné – snížit teplotu mléka co nejrychleji na 5 oC, nejlépe do 150 minut po nadojení ! Nádrže a tanky – chladí se postupně, současně s chlazením musíme zajistit i míchání mléka – zabráníme tím tvorbě smetany, která ovlivňuje únik plynů z mléka a tím jeho kvalitu. Průtokové chladiče – chladí téměř okamžitě. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka Uchovávání mléka Mléko uchováváme stále při teplotě 5 oC až do odvozu. Nízká teplota uchovávání – nebezpečí namrznutí mléka na stěny chladících nádrží – zhoršení kvality mléka pro další zpracování. Nesmí se míchat zchlazené a čerstvě nadojené mléko (večer a ráno). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Získávání mléka SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSC.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství a agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, 2006. 296 s. ISBN 80-209-0344-5. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha : Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236 s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha : Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. http://user.mendelu.cz/los/Multimedialni_animace_z_oblasti_stroju_a_zarizeni_pro_ZV.swf [online]. www.szesro.cz [online]. https://docs.google.com/znamky.szesro.cz/text [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk