VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užitkové vlastnosti skotu
Advertisements

Prodej ze dvora legislativní požadavky
Užitkové vlastnosti skotu
Užitkové vlastnosti skotu
Název operačního programu:
VÝROBNÍ PROGRAM Technologické prvky.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2., 3. Téma: Chov Zvířat
Chov skotu.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okr. Litoměřice Číslo projektuCZ.1.7/1.4.00/ Název projektu „Zlepšení kvality vzdělávání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Hlava - pusa Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ruce - paže VY_32_INOVACE_Čp z 1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2.a 3. Téma: Chov zvířat
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Hlava - oči Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
LINKA NA VÝROBU ZMRZLINY
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Technologie – Dělení materiálu (řezání)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
KONTROLA A ÚDRŽBA AUTOMOBILU (PROVOZNÍ KAPALINY) Mgr. Martin Tichý.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
HYPRACID Čištění a dezinfekce dojícího zařízení Výhody Hypracidu
jednoduchá příprava struků - baktericidní účinek
STATIKA TĚLES Název školy
Vytápění Dálkové vytápění
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Technika obsluhy – Společenská setkání
ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
VY_32_INOVACE_138_Chov_skotu
VY_32_INOVACE_134_Chov_skotu
ÚCHOV DOJNIC - USTÁJENÍ
VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu
PLEMENA SKOTU - POZNÁVAČKA
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu ZÍSKÁVÁNÍ MLÉKA Autor: Ing. Miroslav Huk

Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Získávání mléka Označení VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 12. 11. 2013 KF 2 Anotace / metodický popis Technologie a technika dojení, příprava vemene, dojení, dojírny, uchovávání mléka. Podpis autora Podpis ředitele

Chov skotu – Získávání mléka Ing. Miroslav Huk

Technologie a technika dojení Aby nadojené mléko mělo co nejvyšší kvalitu, musíme dodržovat některé zásady při jeho získávání: před dojením ze stání odstraníme mrvu a výkaly (týká se ručního, konvového nebo potrubního dojení), při dojení musí být ve stáji klid (týká se ručního, konvového nebo potrubního dojení), nesmí se podestýlat, navážet krmivo, čistit dojnice, dojič dodržuje BOZP (čistý pracovní oděv, na hlavě pokrývku, čisté ruce bez šperků, krátce ostříhané nehty), omýt a do sucha otřít vemeno, z každého struku provést minimálně dva odstřiky do zvláštní nádobky, aby se odstranily ze strukového svěrače mikroorganizmy – tzv. bakteriologická zátka – a bylo možno zjistit, zda je mléko nezávadné, po všech těchto činnostech začít co nejdříve dojit, aby bylo využito působení oxytocinu a vydojilo se maximum vyprodukovaného mléka, které může mít ke konci dojení velmi vysokou tučnost (až 8 %). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Technologie a technika dojení Příprava vemene oddojení prvních střiků (kontrola sraženiny nebo změny barvy), očištění struků, suchou jednorázovou utěrkou s dezinfekčními účinky, teplou vodou (30 - 40°C), poté osušit opět suchou jednorázovou utěrkou , přípravná masáž, max. 1 minutu, vyvolání spouštěcího reflexu (oxytocin účinek 3 - 5 minut). Dojení max. 5-7 minut, kontrola průběhu dojení, nedodojovat !!! Po dojení ošetření struků dezinfekčním roztokem (omezení zánětu vemene – mastitidy). Huk

Získávání mléka Ruční dojení většinou dojíme z pravé strany, nejprve dojíme přední čtvrtě, po vydojení zadní čtvrtě, dlaně musí být suché, nikdy nezvlhčujeme, mléko ze struku uvolňujeme vytlačováním, hrot struku musí přečnívat sevřenou dlaň, aby mléko nestékalo po ruce, po vydojení se provádí tzv. dodojování – předchází se zánětům mléčné žlázy, namáhavé, dnes se již moc nevyužívá, ručně dojíme pouze se zánětem mléčné žlázy, ale vždy po podojení zdravých dojnic. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka Strojní dojení Konvové dojící zařízení (stacionární) Podle technologie dojíme na stání nebo v dojírně. Dojení na stání: do konví, potrubní. Konvové dojící zařízení (stacionární) používá se v porodnách a ve stájích s menším počtem dojnic, po přípravě stroje a jeho napojení na vzduchové potrubí nasazujeme strukové násadce, nadojené mléko jde do konví. Potrubní dojící zařízení pro dojení ve vazných stájích, nadojené mléko je potrubím dopravováno do mléčnice. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka Mobilní dojicí zařízení pro vazné stáje Dojicí jednotka je posouvána od stání jedné dojnice ke druhé po trubkové konstrukci. Mléko je po dobu dojení shromažďováno v odměrné nádobě – snadno zjistíme, kolik která dojnice nadojila. Po vydojení se mléko přečerpá do potrubí a je dopraveno do mléčnice. Dojení v dojírnách Dojírny dělíme na: stacionární, tandemové, rybinové, Mobilní, Kruhové, rototandemové – dojič pracuje uvnitř kružnice, rotolaktorové – dojič pracuje na vnější straně kružnice. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka Výhody strojního dojení ulehčení lidské práce, zvýšení produktivity práce, zlepšení kvality nadojeného mléka. Čím rychleji je mléko dopraveno od dojnice do mléčnice, tím je menší možnost snížení jeho kvality. Kvalita mléka je závislá od čištění a údržby dojicího zařízení. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka Ošetřování mléka po nadojení Čištění mléka Cílem ošetření mléka po nadojení je zajistit, aby nedošlo ke zhoršení jeho kvality, aby nedošlo ke snížení jeho vhodnosti pro další zpracování. Čištění mléka Filtry – provádíme mimo stáj, nejlépe v mléčnici. Chlazení mléka Nadojené mléko má 30-35 oC – ideální pro množení mikroorganismů. Nutné – snížit teplotu mléka co nejrychleji na 5 oC, nejlépe do 150 minut po nadojení ! Nádrže a tanky – chladí se postupně, současně s chlazením musíme zajistit i míchání mléka – zabráníme tím tvorbě smetany, která ovlivňuje únik plynů z mléka a tím jeho kvalitu. Průtokové chladiče – chladí téměř okamžitě. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka Uchovávání mléka Mléko uchováváme stále při teplotě 5 oC až do odvozu. Nízká teplota uchovávání – nebezpečí namrznutí mléka na stěny chladících nádrží – zhoršení kvality mléka pro další zpracování. Nesmí se míchat zchlazené a čerstvě nadojené mléko (večer a ráno). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Získávání mléka SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSC.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství a agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, 2006. 296 s. ISBN 80-209-0344-5. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha : Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236 s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha : Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. http://user.mendelu.cz/los/Multimedialni_animace_z_oblasti_stroju_a_zarizeni_pro_ZV.swf [online]. www.szesro.cz [online]. https://docs.google.com/znamky.szesro.cz/text [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk