Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC"— Transkript prezentace:

1 Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma: Geometrie ostří soustružnického nože Jméno autora: FÜRST Roman, HLAVÁČEK Miroslav Vytvořeno dne: 12.září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny strojírenské technologie a DIC lze použít názornému vysvětlení a testování

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ. 1. 07/1. 5. 00/34
Výukový materiál Číslo projektu: CZ /1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY 32 INOVACE STT 1010

3 Základní části soustružnického nože

4 Úhly na hlavě nože Úhel α je úhel hřbetu, zpravidla 10 až 16°.
Úhel γ je úhel čela, bývá zpravidla kladný, ale při obrábění tvrdých mat. je záporný (odvod třís.). Úhel β je úhel břitu, čím je úhel břitu menší, tím snadněji vniká do materiálu (ale je málo pevný). Úhel δ řezu se rovná součtu úhlu hřbetu a břitu: α+β <90 °. Úhel H je úhel nastavení hl. ostří, který má vliv na tvar a průřez třísky.

5 Úhel λ je úhel hlavního ostří, je buď kladný když je špička nože nejvyšším bodem ostří, nebo roven 0, či záporný a špička nože je nejnižším bodem ostří. Při záporném úhlu je ostří velmi pevné.

6 Testové otázky 1) ZAKRESLI A POPIŠ ZÁKLADNÍ ÚHLY A ČÁSTI SOUSTRUŽNICKÉHO NOŽE. 2) CO OVLIVŇUJE VELIKOST ÚHLU BŘITU? 3) KTERÝ ÚHEL MÁ VLIV NA TVAR A PRŮŘEZ TŘÍSKY? 4) PŘI OBRÁBĚNÍ TVRDÝCH MATERIÁLŮ BÝVÁ ZPRAVIDLA ÚHEL γ JAKÝ?

7 Zdroje Výše neodkazované obrázky jsou použity z:
Havránek, Karel a spol. Dílenská praxe. 2. vydání, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, s.


Stáhnout ppt "Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC"

Podobné prezentace


Reklamy Google